|

Balık bollaşacak

Denizlerde av sezonu başladı. İstanbullu balıkçılar, “Vira Bismillah” diyerek, ağlarını serin sulara bırakırken, ilk avda ağlara sardalya ve istavrit takıldı. Bu sezon balıkta bolluk beklenirken, palamutun tanesi 2 liraya tezgahta olacak. Türk deniz ürünlerini toplam 95 ülkeye satan balıkçılar, 2023 yılında 3 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:22 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Denizlerde avlanma yasağı bitti ve balıkçılar 1 Eylül gecesi itibariyle “Vira Bismillah” dedi. İstanbul, Ordu, Trabzon, Yalova ve İzmir'de balıkçı tekneleri 4,5 ayın ardından denize açıldı. İlmek ilmek işlenen ağlar Türkiye'nin dört bir yanından denizin serin sularına atıldı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği de av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'ndan başlattı. Yılın ilk ağlarının denizle buluştuğu gecede konuşan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağını ifade ederek, “Hamsinin yanında palamutun da bereketli olacağı kanısındayız” dedi.



2023 HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR


Balıkçılık sektöründe Avrupa'da üçüncü büyük üretici olduklarını belirten Sagun, “2009'da 2023 yılı için Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin bizim birliğimize ayırdığı pay, 2 buçuk milyar dolardı. Bu yıl itibariyle bu rakamları birlik bazında yakaladık. Hedefimizi revize ettik. 2023'teki hedefimiz 3 milyar dolar ihracat” diye konuştu.



AVRUPA BALIĞIMIZIN KALİTESİNİ KABUL ETTİ


Sagun, Avrupa toplumuna yapılan ihracat içerisinde balık ürünlerinin birinci sırada geldiğine değinerek, “İhracatımızın gelişmesindeki en önemli nokta artık Türkiye'deki yetiştiricilerle Avrupa'daki üreticiler entegre oldular. Çok hijyen şartlarda üretim yapılıyor. Avrupa'daki tüketicilere balığımızın kalitesini kabul ettirdik” şeklinde konuştu.



95 ÜLKEYE SATIYORUZ


“Şu an 95 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyen Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunda en büyük etkende Türk Hava Yolları'nın direkt uçuşları. Bu ürettiğimiz balığı 24 saat sonra nihai tüketiciye ulaştırıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir avantaj sağlıyor. Amerika'ya da Japonya'ya da balığımız taze taze gidiyor. Orkinos ihracatımızda Japonya pazarında söz sahibi bir ülkeyiz. Biz gerçek ihracatçıyız. İthalat yok bizim ürünlerimizde. Katma değeri yüzde 100 bize ait ürünler.”



BALIK OLMAZSA BALIKÇI OLMAZ


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül ise İstanbul'un Türkiye toplam balık üretiminin yüzde 40'ını karşıladığını belirterek, “Denetimler ve projelerle 350 bin kişiye istihdam sağlayan bu sektörü korumak için balıkçıların da özverili olması gerekli. Unutmamalıyız ki balık olmazsa balıkçı olmaz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Rumeli açıklarında bekleyen ihracatçılar birliğine ait teknedeki balıkçılar, halat çözerek sezonun ilk avı için kolları sıvadı. Mavi sular ilk gecede umutları boşa çıkarmadı. Sarıyer Kireçburnu ve Rumelifeneri açıklarında yılın ilk avında ağlara sardalya, istavrit ve palamut takıldı.



Balık halleri hareketlendi

Sabahın ilk ışıklarıyla balık halleri hareketlendi. Balıkçı pazarlarına çeşit çeşit deniz ürünleri geldi. İstanbullu balıkçılar da avladıkları balıkları teknelerle Gürpınar Su Ürünleri Hali'ne taşıdı. İstanbul Deniz Ürünleri ve Avrıları Üretici Birliği Başkanı Murat Kul, “Palamut, hamsi şu an denizlerimizde bol gözüküyor. Balık fiyatlarının düşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.



Palamud 2 liraya tezgahta

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Hali de renkli görüntülere sahne oldu. Manavlar, Balıkçılar, Akvaryumcular Odası Başkanı Atilla Süslü, “Hamsi tezgahlarda ilk etapta 10 liradan satılır, daha sonra ucuzlar. Hamsi, palamut ve istavrit bol bol çıkacak. Geçen sene palamudun tanesi 2-3 liradan satılmıştı, bu sene de beklentimiz o yönde” diye konuştu.






#av sezonu
#Vira Bismillah
#Manavlar
#Balıkçılar
#Akvaryumcular
9 yıl önce