|

Deprem bölgesine 10 milyon sebze fidesi

Depremden etkilenen tarım sektörünün canlandırılması için Tarım Bakanlığı destekleri artırdı. Çiftçilere bitkisel üretim kapsamında 2,9 milyar TL’lik ödeme yapıldı. 10 milyon sebze fidesi kentten köye göç eden depremzedelerin üretime katılması için yüzde 75 hibe desteği ile dağıtılmaya başlandı.

Ali Kürşat Büyükada
04:00 - 16/04/2023 Pazar
Güncelleme: 04:31 - 16/04/2023 Pazar
Yeni Şafak
Fide serası.
Fide serası.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sadece şehirlerin değil köylerin de yeniden inşa süreci devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilere 24 Şubat tarihinden bu yana bitkisel üretim kapsamında 2,9 milyar TL’lik destek sağlandı. Mazot, gübre ve yem bitkisi destek ödemeleri nakit olarak çiftçilerin hesabına aktarıldı.

Destek yüzde 100 arttı

Afet illerinde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum kullanan çiftçilere 2023 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği yüzde 100 artırılarak ödenmeye başlandı. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, tritikale için dekarı 50 TL olan sertifikalı tohum desteği, deprem bölgesi için 100 TL’ye, kuru fasulye, mercimek ve yonca için dekarı 60 TL olan sertifikalı tohum desteği, deprem bölgesi için 120 TL’ye yükseltildi Afet bölgesinde kentten köye göç eden vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve üretime katkı sağlayabilmesi için 10 milyon sebze fidesinin dağıtımına başlandı. Depremzede vatandaşlardan fide ücretinin yalnız dörtte biri alınacak.

112 milyon lira hububat desteği

Depremzede üreticilerin üretime devam etmeleri amacıyla ilkbahar dönemi tarım takvimine uygun olarak ek çalışmalar da başladı. Başta yağlı tohumlu bitkiler, baklagiller ve hububat ile sebze üretiminin artırılmasına yönelik 112 milyon TL kaynak tahsis edildi. Bu arada 81 ilde deprem nedeniyle gecikmeler ve kısıtlar olabileceğinden organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, toprak analizi desteği ve yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği müracaat süreleri uzatıldı.

1,9 milyon dekar arazi ıslah ediliyor



#Deprem
#Tarım
#Sebze fidesi
1 yıl önce