|

Dizi setlerinin gözdesi karavan durduğu yerden para basıyor: Tatile değil yatırıma

Şimdilerde tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği karavan, aynı zamanda bir yatırım aracı. Dizi çekimi ve konser gibi birçok etkinliğin gözdesi olan karavanların günlük kirası işin özelliğine göre 6 bin liraya çıkıyor.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 6/06/2021 Pazar
Güncelleme: 06:04 - 6/06/2021 Pazar
Yeni Şafak
Şimdilerde günlük kiraları 700 liradan başlayan karavanlar, turizm sezonunun gelmesiyle yine gündemde.
Şimdilerde günlük kiraları 700 liradan başlayan karavanlar, turizm sezonunun gelmesiyle yine gündemde.

Pandemi ile birlikte tatil yapmak isteyenlerin ilgi gösterdiği karavanların aynı zamanda bir yatırım aracı olduğunu biliyor muydunuz? Şimdilerde günlük kiraları 700 liradan başlayan bu araçlar, turizm sezonunun gelmesiyle yine gündemde. Ancak karavanlar, uzun dönemdir dizi setleri başta olmak farklı sektörlerde hizmet veriyor. Sinema, dizi, belgesel, klip, reklam filmi, fotoğraf çekimleri yanında fuar, kongre, konserler, tanıtım ve arazi çalışmaları gibi onlarca faaliyette kullanıyor.

PİYASASI YENİ GELİŞİYOR

  • Birkaç yıl öncesine kadar piyasadaki firma sayısı çok azken, şimdilerde bireysel girişimcilerin bile dahil olduğu bir sistemden bahsediyoruz.
    İşin özelliği ve kiralama saatine göre günlük ücretler, 600 liradan başlayıp 6 bin liraya kadar çıkıyor. Bazı yapım şirketleri aylık kiralayınca rakam da düşüyor.
    Aracın periyodik bakım masrafı dışında başka gideri olmadığı için ‘durduğu yerde para basıyor’ tanımını fazlasıyla hak ediyor.

5 YILDA MALİYETİNİ ÇIKARIR

Piyasadan öğrendiğimize göre 200 bin liraya aldığınız eski model bir karavan kiralama yöntemi ile yaklaşık 5 yılda maliyetini çıkarırken; konutta bu rakam 20 yılı bulabiliyor. Ülkemizde uygun fiyata alınanlar, profesyonel işlemler için yeniden dizayn ediliyor. Örneğin, dizi setlerine kiralamak için giyinme kabini, tuvalet, makyaj masası ile donatılıyor. Zaten araçlar hareket etmek değil beklemesi için talep ediliyor. Çekimler bitene kadar park yerinde duruyor. Moto-karavan üretiminde dışarıya bağımlı olsak da özellikle çekme araçların yapımında öndeyiz ve pandemide firma siparişlerinin yüzde 30 artış gösterdiği söyleniyor.

KİRALAMA ŞİRKETLERİNİN GÖZDESİ

  • En fazla ilgi dizi sektöründen geliyor. Bir TV yapımı için günde 10 adede kadar karavan kiralanabiliyor.
    Uzun çekim saatlerinde oyuncular, sette sıralarının gelmesini burada bekliyor. Kostümleri araçta değiştirilirken, makyaj yine bu kabinlerde gerçekleşiyor
    . Bazı şirketler de araçlarını seyyar tuvalete dönüştürmüş durumda, belediyeler başta olmak üzere birçok yere araç gönderiyorlar.

ARABA FİYATINA KAZANÇLI İŞ

Piyasadaki hareketlilik nedeniyle, bireysel girişimcinin işe bir karavanla başladığını, kazanca göre de sayısını arttığını öğreniyoruz.
Toplamda 200 bin lira yani orta segment bir araba fiyatına karavan alıp kiralayabiliyorsunuz. Bazı kişiler internet üzerinden ilan verirken bazıları da profesyonel şirketlerle çalışıyor.
Örneğin, firmanın elinde araç kalmayınca sizden yardım istiyor. Belli bir komisyon alarak aracınızı kendi filosuna iş süresinde dahil ediyor.

En kötü ne olur dersiniz?

  • Pandemi şartları bitip tatilciler için modası geçse de etkinlik kiralamaları sayesinde uzun yıllar önemli bir kazanç alanı olacak gibi görünüyor. Sektör gaza basmadan, bu yatırım fikrini değerlendirmek lazım.
    Öte yandan her şey dahil otellerden sıkılan, doğaya kaçmak için bahane arayanların sayısı arttıkça sektör buradan çok ekmek yer. Diyelim ki parayı karavan işine yükledik, ama olmadı, yolda kaldık. En kötü ne olur derseniz? Korkma, en kötüsü kaybederiz. Ama ne güzel kaybederiz.
    Çekeriz karavanı kenara denize nazır, elinde bir bardak çay. Uzun sohbetlerle demini alan. Fonda çalan şarkı Kayahan'dan Güneşli bir resim çiz bana, sonra mavi bir deniz boya...Korkma öyle çiz...
#Dizi
#Set
#Karavan
#Tatil
#Yatırım
3 yıl önce