|

Doluluk arttı kâr uçuşa geçti

THY, tarihinin rekor doluluk oranına ulaştı ve karını katladı. 2018 yılının ilk yarısında 35 milyon üzerinde yolcu taşıyan kurum, toplam 258 milyon $ kara ulaştı. Uçuş noktasını 304’e yükselten THY’nin, Temmuz ayında doluluk oranı ise % 85 oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 00:50 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
2018 yılının ilk yarısını hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başardığı ifade edildi.
2018 yılının ilk yarısını hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başardığı ifade edildi.

Türk Hava Yolları (THY), Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, dün düzenlenen toplantı ile kurumun çalışmalarını paylaştı. Aycı, 2018 yılı Temmuz ayı verileri ve ilk 6 ayını değerlendirdi. Yapılan toplantıda, Türk Hava Yolları’nın toplam gelirlerinin, 2018 yılının ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yakaladığı ve 6 milyar dolar seviyesine ulaştığı kaydedildi. Kurumun böylece 2018 yılının ilk yarısını hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başardığı ifade edildi.

KâR 258 MİLYON DOLARA ULAŞTI

THY’nin 2017 yılının ilk yarısında 17 milyon dolar olan esas faaliyet kârı, 2018 yılının ilk yarısında rekor kırdı. Açıklamada konuşan İlker Aycı, yükselen petrol fiyatlarına rağmen artan talep ve birim gelirler ile birlikte önemli bir artış gösteren karın 258 milyon dolara ulaştığını belirtti. Şirket ortaklığın nakit oluşturma potansiyelini gösteren FAVKÖK’ün (faiz, amortisman, vergi ve kira gideri öncesi kâr) ise Aycı, yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre %38 artarak 1.28 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

REKOR BÜYÜMEYE ULAŞTI

Aycı, yılın ilk yarısında, toplam yolcu doluluk oranının 4,3 puanlık artış ile %80,4 olurken, Türk Hava Yolları tarihinde en yüksek ilk yarı doluluk oranına ulaşıldığını söyledi. Bu dönemde 35 milyonun üzerinde yolcu taşıdığını belirten Aycı, yolcu sayısı yüzde 18, kapasitesi (arz edilen koltuk kilometre) yüzde 9, talep ise (ücretli yolcu kilometre) yüzde 16 arttığını belirtti. Aycı, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) tarafından yayınlanan istatistiklere göre yılın ilk beş ayında global havacılık sektöründe kapasite yüzde 6, talep ise yüzde 7 oranında artış yakalandığını sözlerine ekledi.

HAVACILIK TARİHİNİN EN BÜYÜK GÖÇÜ

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan ilk uçuş’un 31 Ekim 2018 tarihinde saat 14:00’da İstanbul’dan Ankara’ya yapılacağını söyledi. Aycı, ilk dış hat uçuşlarının ise KKTC ve Azerbaycan’a gerçekleştirileceğini açıkladı.Sözlerine ‘Üçüncü Havalimanı değil, Birinci Havalimanı’ diyerek başlayan Aycı, taşınma işleminin, 29 Ekim’den itibaren gerçekleştirileceğini kaydetti.

TIPKI FETİH GİBİ

Yeni Havalimanı’na ulaşım konusunda konuşan Aycı, metro açılınca 26 dakikada şehir merkezine ulaşılacağını kaydetti. Aycı, “Yeni Havalimanı’na geçişle birlikte havacılık tarihinin en büyük göçü başlayacak. Toplam 15 bin yer aracı taşınacak. Bir push-back aracının ağırlığı tam 44 ton.

THY olarak 664 bin metre kare alana sahip olacağız. 33 bin THY personeli yeni havalimanına geçecek.Taşınma operasyonunda 15 bin TIR kullanacağız. Taşınmada ağırlık noktası Basın Ekspres yolu olacak. Taşınma operasyonu yaklaşık 45 saat sürecek. Karadan taşınma aynı 1453’teki İstanbul’un fethinde gemilerin karadan Haliç’e indirilmesi gibi olacak” dedi.


304 NOKTAYA UÇUŞ

Geniş uçuş ağı ve kuvvetli tarife yapısı ile küresel bir havayolu olma kimliğini giderek daha da sağlamlaştıran Türk Hava Yolları, uçuş noktalarını arttırarark sürdürüyor. Şirket, bu yıl içerisinde açılan Freetown, Semerkant, Krasnodar ve Moroni hatları ile birlikte 122 ülkede, 49’u yurtiçi, 255’i yurtdışı olmak üzere toplam 304 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. En son teknolojiye sahip, çevreye duyarlı yeni nesil uçak siparişleriyle 2023 yılında yaklaşık 500 uçaklık bir büyüklüğe ulaşacak olan Türk Hava Yolları filosu bugün 215’i dar gövde, 92’i geniş gövde ve 18’i kargo uçağı olmak üzere toplam 325 uçaktan oluşuyor.

Sabiha Gökçen için kritik açıklama

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, özel bir havalimanı vurgusu yapmadan temel faaliyet alanları içinde kalan havalimanı işletmecilerinin hisselerini satın almakla ilgilendiklerini söyledi. Aycı, dün düzenlenen telekonferansta THY’nin Sabiha Gökçen havalimanının hisselerini Malaysia Airports’tan almak için görüştüğü haberinin sorulması üzerine şu cevabı verdi:”Aslında spesifik bir havalimanından bahsetmek doğru olmaz..Temel faaliyet alanımız içinde kalan (havalimanı) operatörlerin hisseleriyle ilgileniyoruz.” Aycı soruya cevap verirken yüksek kâr marjı olan alanlarla ilgilendiklerine dikkat çekti.

DOLULUK REKORA ULAŞTI

THY’nin 7 ayda % 80,4 gibi tarihinin en yüksek doluluğuna ulaştığını kaydeden Aycı, THY Kargo’nun ise dünyanın en büyük üçüncü kargo havayolu olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

#İlker Aycı
#THY
6 yıl önce