|

Emlakta yep dönemi

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) gayrimenkul sektörünü ilgilendiren önemli maddeler yer aldı. Artık tapu harçları ve emlak vergilerinde daha adil bir süreç işleyecek. Sektörde bu konuyla ilgili bir sessizlik hakim. Ancak kararı yerinde bulanlar da var.

Mine Açar
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:20 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Hesaplama gerçek değerler üzerinden yapılacak
Hesaplama gerçek değerler üzerinden yapılacak

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 3 yıllık programda gayrimenkul sektörünü de yakından ilgilendiren önemli başlıklar dikkat çekti. Bakan Berat Albayrak, kurulacak Taşınmaz Değerleme Sistemi ile “Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak” dedi. Kararın açıklanmasının hemen ardından Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde görüşlerine başvurduğumuz sektörün büyükleri arasında yer alan iki firmanın patronu yıllarca mücadele ettikleri haksız rekabetin yeni dönemde ortadan kalkacağının birer işareti olarak kararı yorumları. Bunun ekonomiye katkısının da yüksek olacağına belirtildi.

SESSİZLİK DİKKAT ÇEKİCİ

Daha sonra telefonla ve halkla ilişkiler şirketleri aracılığıyla ulaşmaya çalıştığımız onlarca müteahhitten ise konu ile ilgili olumlu yada olumsuz bir geri dönüş edinemedik. Halkla İlişkiler aracılığı ile tek görüş ise Makyol İnşaat adına bize ulaştırıldı. Bu görüşte de kurumsal firmalar ile kurumsal olmayan firmalar arasında rekabet eşitliğinin oluşturulacağına vurgu yapıldı.

ENVANTER ÇIKARILACAK

Peki yeni dönemde ne olacak. Öncelikle Taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanteri tamamlanacak. Böylece, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak. Gayrimenkul vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek.

DEĞER ARTIŞLARINDAN PAY

Gayrimenkulde rant elde edilmesine yönelik de önemli bir adım atıldığını görüyoruz. Daha önce birçok kez dillendirilen imar planı revizyonları ile oluşan değer artışlarından yeni dönemde vergi artık kaçınılmaz olacak. Bakan Albayrak, söz konusu değer artışından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımının sağlanacağını söyledi. Sektörü ilgilendiren bir diğer önemli başlık ise Emlak Bankası oldu. Albayrak, yeniden yapılandırılacak olan Türkiye Emlak Bankası’nın ülkemizde gayrimenkul sektörünün en iyi uygulamaları kapsamında, gayrimenkul finansmanını yönlendirecek bir banka haline getirileceğini kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ UNUTMADI

2019-2021 dönemlerini kapsayan orta vadeli planda Kentsel Dönüşüm uygulamalarının da hızla devam edeceği aktarıldı. Dönüşüm tarihi ve geleneksel kent merkezlerinin kimliği korunarak gerçekleştirilecek.


Yerinde bir karar

Makyol Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Kemal Şahismailoglu alınan kararın yerinde olduğunu dile getirdi. Şahismailoğlu, “Bu alanda alınan vergilerin gerçek değeri üzerinden alınması sağlanarak, kurumsal firmalarla kurumsal olmayan firmalar arasında rekabet eşitliği yaratılmış olacak. Bu durum konut sahibi olacaklara da vergi eşitliği sağlayacağından tüketiciyi kurumsal firmalardan satın almaya yöneltecek” dedi.

#Emlak
#YEP
#Ekonomi
6 yıl önce