|

Enerjide milad 1 Eylül

TEDAŞ'ın 20 bölgenin elektrik dağıtım ihalesi için 1 Eylül'de ihaleye çıkması bekleniyor. Dağıtım bölgelerinin özel sektöre devredilmesiyle kaçak kullanımının azalması ve konutlarda ucuz elektrik tüketilmesi hedefleniyor.

Yeni Şafak
00:00 - 11/08/2005 Perşembe
Güncelleme: 16:34 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------

  • ÖZGÜR AKBAŞ / ANKARA


    Enerjide arap saçına dönen elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinde tarihi adım 1 Eylül tarihinde atılıyor. Uzun yıllardır gerçekleşmesi beklenen ama hukuki sıkıntılar nedeniyle gerçekleşmeyen TEDAŞ'ın 20 bölgenin dağıtım ihalesi için 1 Eylül tarihinde ilana çıkılması hedefleniyor. Dağıtım bölgelerinin TEDAŞ'tan özel sektöre devredilmesiyle birlikte devletin üzerinde 1.5 milyar dolarlık kambur oluşturan kayıp kaçak oranları düşecek, sanayide ve konutlarda daha ucuza elektrik tüketilecek.
    Enerji zirvesi

    Elektrik özelleştirmeleri için son bir hafta içinde Ankara'da üst üste zirve toplantıları düzenlendi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "1 Eylül'e kadar mutlaka bu özelleştirmelere çıkalım" uyarısının ardından Özelleştirme, Enerji ve Hazine yönetimi arasında üst üste toplantılar düzenlendi. Toplantılarda ortaya konan planlamaya göre, sanayi ve konutlarda kullanılan elektrikte fiyat farkı olmayacak çünkü önümüzdeki 4 yıl süresince Enerji Bakanlığı tarafından tüm Türkiye'de ulusal tarife (tek tip tarife) uygulanmaya başlanacak.

    Uzun zamandır dağıtım bölgelerinin nasıl özelleştirileceği konusunda da adım atılamamıştı. Ortaya konan bir modele göre, belirlenen dağıtım bölgelerinde ayrı ayrı şirketler kurulacak. Daha sonra, bu şirketlerin hisseleri işletme hakkı devir sözleşmesiyle özel sektöre devredilecek. Ancak bu modelde mülkiyet hakkı TEDAŞ'ta kalacak. Ancak bu modelde mülkiyet satışına özellikle hukuki açıdan sıkıntı yaşanacağı endişesiyle işletme hakkı devri modelinin daha uygun olacağı da ileri sürülüyor.

    Keklik görevden alınıyor mu?

    Bu arada TEDAŞ'ın özelleştirmeyi ağırdan aldığını ileri süren Özelleştirme İdaresi (ÖİB) TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik'i görevden almak için harekete geçti. ÖİB Başkanı Metin Kilci'nin Keklik'in görevden alma yazısını Maliye Bakanı Unakıtan'a gönderdiği, ancak bu yazının henüz işleme konmadığı belirtiliyor.

    İşte özelleşecek bölgeler
    1. bölge; Diyarbakır, Mardin, Siirt, Urfa, Batman, Şırnak; 2. bölge; Bitlis, Hakkari, Muş, Van; 3. bölge; Ağrı, Erzincan, Erzurum, Kars, Bayburt, Ardahan, Iğdır; 4. bölge; Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon; 5. bölge; Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli; 6. bölge; Sivas, Tokat, Yozgat; 7. bölge; Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis, 8. bölge; Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman; 9. bölge; Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı, Kastamonu; 10. bölge; Antalya, Burdur, Isparta; 11. bölge; İzmir, Manisa; 12. bölge; Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova; 13. bölge; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ; 14. bölge; İstanbul Anadolu Yakası; 15. bölge; Sakarya, Bolu, Düzce, Kocaeli; 16. bölge; Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak; 17. bölge; İstanbul Avrupa Yakası; 18. bölge; Kayseri; 19. bölge; Aydın, Denizli, Muğla; 20. bölge; Adıyaman, Kahramanmaraş; 21. bölge; Amasya, Çorum, Ordu, Samsun, Sinop'tan oluşuyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce