|

Faizin beli kırılıyor

Reel faizlerin enflasyonun iki katını aşmaması gerektiğini belirten İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, faizin belinin kırılmaya başladığını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 19/07/2003 Cumartesi
Güncelleme: 15:29 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'de faizin belinin yavaş yavaş kırıldığını belirterek, "Yeniden tasarruf erbabından liborun altında faizlerle kaynak temin edebilmeye başladık'' dedi. Özince, Türk Lirası faizlerinde de istikrarın yerleşeceği kanaatinde olduğunu söyledi.

Bunların kolay olmadığını vurgulayan Ersin Özince, şunları söyledi: "Devletiniz dövize 10-12 faiz verirken, yüzde 4 ile ne kadar kaynak temin edebilirsiniz? Türkiye'de faizin beli yavaş yavaş kırılıyor. Maalesef iç borçlanma bu seviyelerde oldukça, o çarkı da çevirmek mecburiyetindeyiz''

Faizi aşağı çekiyoruz

Ersin Özince, piyasada ticaretin gelişmesi için faizi aşağı çekmeye çok gayret ettiklerini belirterek, "Bu, Türk Lirası'nda da dövizde de böyle. Dövizde bugün birçok bankanın kaynak topladığı maliyetlerin altında fiyatlarla, dolar bazında yüzde 4'le KOBİ'lere bir kampanya başlattık. İmkanımız kadar arkasında durmaya çalışacağız'' diye konuştu.

Özince,"Faizlerdeki düşüş öngörüleriniz çerçevesinde mi gerçekleşiyor?'' sorusuna, "Pek tabii. Bizi döviz faizinin de düşmesi çok ilgilendiriyor. O nedenle döviz kredisiyle ilgili önder tavırlar koymaya çalışıyoruz. Türk Lirası faizlerde de istikrar yerleşecek" cevabını verdi.

Özince, "Faizlerde düşüş devam edecek mi?" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Hedeflenen enflasyonun yakalanacağını düşünüyorum. Türkiye'deki reel faizin enflasyonun iki katından fazla olmasının gerekmediği kanaatindeyim.''

Ersin Özince, "Vade yapısında bir iyileşme söz konusu mu?'' sorusunu da "Zaman içinde olacak. Özellikle mevduatta henüz üç ayın ötesine ciddi bir geçiş olduğunu düşünmüyorum, daha biraz vaktimiz var onda'' diye yanıtladı.

Dövize denge lazım

Döviz kurunda nasıl bir seyir beklediklerinin sorulması üzerine de Özince, şunları söyledi: "Dövizin de mutlaka Türkiye'nin dış ticaret dengelerini çok olumsuzlaştırmayacak dengeyi bulması lazım. Marjlarımız daralıyor ama dalgalı kur sisteminde de buna inandıysanız yapılabilecek çok fazla birşey yok.

Burada Merkez Bankası'nın politikalarını eleştirmek biraz kolay bir söylem olur diye düşünüyorum.Türkiye nasıl olsa ticaretini yapacak fiyatları, döviz kurunda da faizde de bulacaktır.''


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce