|

Fak-Fuk-Fon arpalık oldu

DEPREMZEDELER delikli çadırlarda uyurken, hiç bir yardım faaliyetinde ismi duyulmayan Fak Fuk Fon, kaynaklarını afet bölgesine ayırmak yerine, şirketlere ucuz kredi olarak kullandırıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 22/09/1999 Çarşamba
Güncelleme: 17:19 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ANKARA- Marmara Bölgesi'ndeki depremden sonra adı yardım faaliyetleri ile hiç gündeme gelmeyen Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, halk arasındaki adıyla Fak-Fuk Fon'un, fakir fukura yerine bastoncuları, bıçakçıları ve bibercileri desteklediği belirlendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerinin Fon hesaplarında yaptığı incemelerde, merhum Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde fakir-fukara vatandaşlara yardım etmesi için kurulan Fon'un, 55. 56. ve 57. hükümetler döneminde adeta kamu bankası gibi kullanıldığı ortaya çıktı.

Kamu bankası gibi çalışıyor

Müfettişlerin tespitlerine göre, Fon'un, Devrek Bastonculuğu Geliştirme Projesi'ne yıllık yüzde 10 faizle 2.8 milyar lira, Serinhisar Birlik Metal Bıçak İmalatı Projesi'ne 12 milyar lira, Nurdağı Kırmızı Biber İşletme Projesi'ne 55 milyar liralık kredi verdiği görüldü. Sözkonusu kredilerin 55. hükümet döneminde onaylandığı belirlenirken, yine 1997 yılının ikinci yarısında Fon Yönetim Kurulu Kararı ile, Fondan, Kemer'de bir soğuk hava deposu yapımı için 10.3 milyar liralık, Zonguldak'ta da bir atölyenin genişletilmesi için 3.9 milyar liralık kredi verildiği tespit edildi. Yine Başbakanlık müfettişlerinin incemelerinde, Fon kaynaklarının fakir fukaraya dağıtımı yerine, öğrenci yurtlarının yapımlarında ve çeşitlik vakıfların genel merkez binalarının yapımında kullanıldığı ortaya çıktı. Fonun, son iki yıldaki hükümetler döneminde, adeta Sağlık Bakanlığı'nın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işlerini yapar hale geldiği belirlendi. Örneğin çeşitli vakıf ve derneklerin yaptırdığı, Göksun öğrenci pansiyonu inşaatına 2 milyar liralık, Gümüşhacıköy okul ek bina inşaatına 6 milyar liralık, Kulu öğrenci yurdu tefrişine 2.7 milyar liralık, Eskişehir aşevi kalorifer tesisatı inşaatına 10 milyar liralık ve İstanbul genel merkez binası yapımını da 8 milyar liralık destek verildiği görüldü.

Sigortalılara bile sağlık yardımı

Müfettişlerinin incemelerinde, kuruluş kanununda, "Fon hiç bir sosyal güvencesi olmayan kişilere yardım eder" hükmü olmasına rağmen, Fon kaynakları ile SSK ve Bağ-Kur sigortalısı 7 kişinin sigorta primleri ödenerek bu kurumlardan emekli olmaları sağlandığı tespit edildi. Fonun ayrıca, yine sosyal güvenlik kurumlarına üye 8 kişinin sağlık giderlerini de karşıladığı belirlendi. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce