|

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den belediyelere arsa çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut desteğinde arz için kollar sıvandı. Mahalle aralarındaki boş arsaların ihtiyacı gidermede çözüm olabileceğine işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Mahalle aralarında bekleyen arsaların hızlı şekilde yapılaştırılması için yerel yöentimlerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Şuayip Alabay
00:00 - 18/05/2022 Çarşamba
Güncelleme: 23:15 - 17/05/2022 Salı
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankalar Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankalar Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Nebati, açıklanan konut destekleriyle arz htiyacının arttığını ve bu konuda yerel yönetimlerden destek beklediklerini söyledi.

ARZI İÇİN SONUÇ ALIRIZ

  • Nebati, özellikle mahalle aralarında bekleyen arsaların hızlı şekilde yapılaştırılması konusunda tüm siyasi paydaşlardan, yerel yönetimlerden destek istediklerini, ellerinden gelen her türlü gayreti göstereceklerini, konut piyasasında oluşan ihtiyaca ilişkin adım atacaklarını aktararak, “Yerel yönetimler, bu konuda bizlere destek verirse İstanbul’da özellikle mahalle aralarındaki arsaların hızlı şekilde konut üretimini gerçekleştirecek imkanları seferber etmek ile bu yıl içerisinde İstanbul’daki konut arzını katlayacak şekilde bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz” açıklamasında bulundu.

YÜZDE 15 KATILIM İÇİN 16 YIL BEKLEYEMEYİZ

Bakan Nebati, katılım bankalarının son 16 yılda gerek aktif büyüklük gerekse krediler açısından bankacılık sektörü ortalamalarının üzerinde bir performans gösterdiğini kaydetti. Katılım bankacılığının sektör içindeki payının son 5 yılda yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseldiğini, böylece katılım bankaları için öngörülen yüzde 15’lik pazar payını yakalama noktasında önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirten Nebati, pazar payının artış hızı konusunda bir 16 yıl daha beklenemeyeceğini vurguladı.

FİNANSAL KATILIM YASASI BELLİ BİR AŞAMAYA GELDİ

  • Katılım bankalarının başarısına Finansal Katılım Yasası’nı da ekleyerek sektör içerisindeki taleplerin karşılanması anlamında çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini söyleyen Bakan Nebati, “Paydaşlarımızla bu konular üzerinde tartışıp bir an önce bu yasanın çıkmasını ve Türkiye’deki katılım finansın olması gereken noktaya gelmesi hususunda hepimizin katkı sağlayacağı, büyüyeceğimiz, gelişeceğimiz bir dönemi yakalayacağız.”

FİYATLAR KONTROL ALTINA ALINACAK

Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam ettikleirni vurgulayan Nebati, sektör kuruluşlarıyla toplantılar yaptıklarını, rakamları önlerine koyduklarının altını çizdi. Nebati, “Bir çabamız var. Bu çabamız, enflasyonun Türkiye’de mutlak suretle kontrol altına alınması ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemesidir. Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz. Enflasyonun bu rakamlara gelmesinde, son dönemde en önemli etken beklentiler haline dönüşmüştür. Bu beklentileri hep beraber kıracağız inşallah. Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis ederek halkımızın alım gücünü eskisinin de üzerine çıkartmak konusundaki tavrımız nettir” diye konuştu.

KATILIMIN SEKTÖRDEKİ PAYI DÜŞÜK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akbenkatılım bankalarının toplam finansal payının çok düşük olduğunu belirtti. Akben, “Katılım finans kuruluşlarımızın sektör içerisindeki payı yüzde 8’e ulaşmış durumda. Yüzde 8’lik payın, hakikaten ülkemiz açısından da düşük. Bundan dolayı hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor” dedi. TKBB Başkanı Osman Çelik de TKBB’nin 2025 Stratejisi belgesinde gelecek için iletişim, ekosistem, ürün çeşitliliği, standartlar ile yönetişim, dijital ve yetkinlik inşası olmak üzere 6 temel stratejik hedef belirlediklerini bildiren Çelik, bu çalışmalar ile 2025 yılında yüzde 15’lik pazar payına ulaşmalarının çok daha kolay olacağını dile getirdi.


#Recep Tayyip Erdoğan
#konut
#Hazine ve Maliye Bakanı
#Nureddin Nebati
#qBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
#Mehmet Ali Akben
2 yıl önce