|

Her bakanlığa yapay zeka ödevi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yapay zeka uzmanı sayısını artıracaklarını açıkladı.

Haber Merkezi
01:29 - 29/08/2021 Pazar
Güncelleme: 01:33 - 29/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Dünyadaki en değerli 10 şirkete bakıldığında hepsinin yenilikçi teknolojileri kullandığının görüldüğünü söyleyen Koç, “Bizim için Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi’ni yazmak bir varoluş sebebi” dedi.

Bu stratejiyi üç odakta belirlediklerini ifade eden Koç, şunları söyledi: “Birinci odağımız beceri, ikinci odağımız altyapı, üçüncü odağımız teknik veri. Yapay zeka uzmanı sayısını artıracağız. 2025 yılı için 50 bin istihdam hedefi koyduk, 10 bin de lisans üstü mezunu yetiştireceğiz. Yapay zeka girişimlerinin, gayrisafi milli hasıla içindeki payının yüzde 5 seviyelerine ulaşmasını amaçlıyoruz.”


Kurumlara da çok iş düştüğünü vurgulayan Koç, “Savunma Sanayi Eylem Planı, Tarımda Yapay Zeka Eylem Planı gibi… Her bakanlığımızın üst stratejik metne uyarak kendi stratejik eylem planlarını yapmalarını istiyoruz. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında kurduğumuz bir yürütme kurulumuz var. Her bakanlıktan temsilciler bu toplantılara katılıp kendi stratejilerini anlatacaklar ve yayınlayacaklar” dedi. Oluşturdukları dönüşüm ekiplerinin de farklı bakanlıkları gezerek verileri toplayıp, eksikleri görüp, fırsatları belirleyeceğini söyleyen Koç, “Her bakanlıkta proje ekipleri kurup çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’de 200 yapay zeka start-up girişimi var. Yapay zeka girişimleri Amerika’da 20 bin, Çin’de 15-16 bin. Çok hızlı yol almamız gerekiyor” diye konuştu.

#Ali Taha Koç
#Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi
#Yapay Zeka Eylem Planı
#Savunma Sanayi Eylem Planı
3 yıl önce