|

İhracatta hedef 20 milyar dolar

Türkiye 2018’de yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine ulaştı. Sektör temsilcileri yeni hedefi 20 milyar dolar olarak belirledi. Üstelik bu rakama kısa sürede ulaşılacak. Genel beklenti 2020 yılında hedefin tutturulması. Bunun için tanıtımlar da hızlandı.

Mine Açar
04:00 - 2/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 23:59 - 1/02/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Konutta yabancı atağı sürüyor. Yüzde 80 yerlilik oranına sahip gayrimenkul sektörü yabancıya konut satışıyla önemli bir ihracat kalemi oluşturmaya başladı. Türkiye; 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine ulaştı. Yabancı yatırımcı teşvikleri, KDV indirimi ve vatandaşlık limitinin indirilmesi yabancıya konut satışına büyük katkı sağladı.

‘POTANSİYEL BİZDE VAR’

GYODER Gayrimenkul İhracat Komitesi Başkanı ve Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yabancıya satış potansiyelimizin yüksek olduğunu söyledi. Tekçe, “Makina imalatı sektöründe yerlilik oranı yüzde 40 seviyelerindeyken otomotiv sektöründe bu oran yüzde 20,6 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatımız ile 24 milyar dolarlık otomotiv ihracatına eşdeğer ihracat geliri yaratıyoruz. Yabancı yatırımcı teşvikleri ve vatandaşlık limitinin düşürülmesi ile ivme kazanan yabancıya konut satışının ülke ekonomimize katkısı çok değerli. 2019 yılında yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz” dedi.

TANITIMLAR HIZLANDI

Geçen yılın yabancıya konut satışında verimli bir yıl olduğunu belirten Tekçe, “6 milyar dolar seviyelerine ulaşan bu hacmin her sene düzenli olarak artmasını ve 4 yıl içerisinde 20 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Vatandaşlık alt limitinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesiyle yaklaşık 20 bin adetlik, yani 5 milyar dolarlık daha ek potansiyel oluştu. Vatandaşlık işlemlerinin kolaylaştıracak düzenlemelerle bu potansiyelin artacağına inanıyoruz” dedi. 74 farklı ülke vatandaşına Türkiye’de konut satışı gerçekleştiğine dikkat çeken Tekçe, Türkiye’nin rakipsiz olmadığını, bu alanda yoğun bir rekabet bulunduğunu ve etkin pazarlamaya hız verilmesi gerektiğini de aktardı. Tekçe, GYODER olarak Türkiye’nin yabancılar için cazibe merkezi haline gelmesi adına etkin pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduklarına da vurgu yaptı.

  • Kazanç potansiyeli yüksek
  • Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan, Türk gayrimenkullerinde yüksek prim potansiyeli olduğunu kaydetti. Babacan, “Yeni dönemde sektörümüzde dikey yapılaşmanın yerini yatay yapılaşma alacak. Yapılan konut sayıları da azalacak. Dolayısıyla konut, daha da kıymetlenecek. Bugün satın alınan bir konut, yatırımcıya 3 yıl sonra fiyatının 3 katına varan bir kazanç sağlayacak. Tüm bunlar ve doğal güzelliklerimiz ülkeyi gayrimenkul yatırımı açısından cazip kılıyor. Biz de yabancı taleplerindeki artışı projelerimizde gözlemliyoruz. Ancak biz satışlarımızda ağırlıklı olarak iç piyasanın yanı sıra gurbetçi ve Avrupa’da yaşayan Türklere odaklanıyoruz” şeklinde konuştu.
  • Bizde avantaj fiyatımız
  • Türkiye‘de ortalama konut fiyatının 285 bin 852 lira olduğunu belirten Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, fiyat avantajının Türk gayrimenkullerini cazip kıldığını söyledi. Öğüt, “2018 yılı sonunda İstanbul’da ortalama konut satış fiyatı 441 bin 600 TL, geri dönüş süresi 20 yıl; Ankara’da ortalama konut fiyatı 225 bin TL, geri dönüş süresi 18 yıl; İzmir’de ortalama konut fiyatı 338 bin 400 TL, geri dönüş süresi 21 yıl; Bursa’da ortalama konut fiyatı 269 bin 544 TL, geri dönüş süresi 19 yıl; Antalya’da ise ortalama konut fiyatı 241 bin 320 TL, geri dönüş süresi 21 yıl olarak gerçekleşti. Yatırılan paraların geri dönüş hızı diğer ülkelere göre çok daha hızlı” bilgisini verdi.
  • Dükkan ve ofis talebi artıyor
  • Yabancılar konutun yanısıra ticari gayrimenkul satışlarına da odaklandı. Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, “Son dönemde kira çarpanıyla getiri hesaplaması yapılabilen ticari gayrimenkullerin daha çok tercih edildiğini görüyoruz, bu kategoride son bir yıllık sürede hem işlem adedi hem de satış hacminde belirgin bir yükseliş eğilimi ve amortisman ortalamasıyla güncel amortisman süreleri arasında ciddi farklılıklar var” dedi.
#Emlak
#Konut
#İhracat
#GYODER
#Bayram Tekçe
5 yıl önce