|

İnşaatın maliyet yükü ağırlaşıyor

Küresel ölçekte emtia fiyatlarında durulmayan artış inşaat maliyetlerini de etkiliyor. Demir fiyatlarının son bir yılda yüzde 128, hazır betonun yüzde 119, çimentonun yüzde 130, bakırın yüzde 120 artması, bina maliyet endeksinde artışı haziranda yıllık yüzde 42,49’a taşıdı. Metrekare başına geçen yıl ortalama 3 bin lira olan inşaat maliyetlerinin bu yıl 5 bin 500-6 bin liraya çıktığına işaret eden konut geliştiricileri, söz konusu malzemelerdeki yükselişin konut fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğuna işaret etti.

Hamide Hangül
00:36 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 00:45 - 15/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Küresel ekonomik toparlanma, aşılamayla hızlandıkça arzın sıkılaşacağı beklentisi emtia fiyatlarının artmasına neden oluyor. Demir cevherinden bakıra kadar tüm metallerde fiyatların yükselmesi, iç piyasada inşaat maliyetlerine de yansıyor. Serbest piyasada demirin ton fiyatı yıllık yüzde 128, hazır betonun yüzde 119, çimentonun yüzde 130, bakının yüzde 120 artış gösterdi. inşaat maliyetlerinde hızlı yükleşik gösteren bu tablo, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 200’e yakın sektörü besleyen inşaat sektörünü de etkiliyor.

MALZEMEDE YÜZDE 53.7

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İnşaat Maliyet Endeksi, bu yıl haziranda bir önceki aya göre yüzde 2,89, yıllık yüzde 42,48 artış gösterdi. Malzeme endeksi yüzde 4,23 yükselirken, işçilik endeki yüzde 0.40 geriledi. Ayrıca malzeme endeksindeki yıllık artış yüzde 53,70. Bina inşaatı maliyet endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,85, yıllık yüzde 42,49 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,15 arttı. İşçilik endeksi yüzde 0,29 azaldı. Koronavirüsle mücadelenin yoğun şekilde sürdüğü 2020 yılında metrekare başına ortalama 3 bin lira inşaat maliyetinin bu yıl 5 bin 500 - 6 bin TL’ye kadar yükseldiğine işaret eden konut geliştiricileri, inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.


METREKARE FİYATI 30 BİNİ BULDU

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, Türkiye’de özellikle İstanbul’da metrekare satış fiyatlarının bazı ilçelerde 30 bin TL’yi, kira bedellerinin metrekarede 34 TL’yi bulduğuna işaret etti. Bu artışta maliyetlerin de etkili olduğunu belirten Bahadır, “Önümüzdeki dönem fiyatlar açısından bir artış öngörüyoruz, bu nedenle konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve sektörü teşvik edici kampanyaların yapılması ile ilgili bir beklenti de bulunuyor” dedi.

2022’DE DAHA YÜKSELEBİLİR

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat maliyetlerindeki artışın iç piyasada sıkıntı oluşturduğuna işaret etti. Bundan sonra da maliyetlerde artışın sürmesinin sürpriz olmayacağını ifade eden Özyürt, “Çin’in çelikten üretilen 146 ürünün ihracatında vergi iadesini yüzde 13 kaldırması konusu var. Bundan sonrasında demir fiyatlarında kademe kademe artış söz konusu olacaktır. Bu sıkıntıların etkisi kaldırmak için yeni finansman modellerine ihtiyaç var. Bu dönemde konuta yatırım yapmayan yatırımcı 2022 yılı ve sonrasında fahiş fiyatlarla karşılaşılabilir” dedi.

İNŞAATÇIYA YÜZDE 100, TÜKETİCİYE YÜZDE 42 YANSIDI

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat maliyetlerindeki artışın aysbergin görünen yüzünü temsil ettiğini ifade etti. Gerçekte, maliyet artışının yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştiğini savunan Durbakayım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konut yapımcıları olarak bu artışın büyük kısmını absorve ederek, maliyetin enflasyonu körüklememesini ve konut fiyatlarının erişilebilir kalmasına gayret ettik. Devam eden projelerde bu gayretimiz olumlu sonuç buldu ve maliyetlerden kaynaklanan fiyat artışının yarısı nihai tüketiciye yansıdı. Ancak bundan sonra başlayacak yeni projelerde böyle bir şansımız olmayabilir. Başta demir ve çimento olmak üzere inşaatın temel hammaddelerinde gerçekleşen artışların tamamı konut fiyatlarına yansıyabilir. Biz yine gücümüzün yettiği kadar maliyet artışlarını dizginlemeye çalışacağız.”


YENİ ARZLARDA DAHA DA ARTAR

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, maliyet artışlarına işaret ederek, şunları söyledi: “Türkiye’de ev satın almak herkesin hayali olsa da son yıllarda artan konut fiyatları ve yükselen kredi faizleri konut almayı zorlaştırıyor. Konut fiyatlarında bir düşüş beklemiyoruz. Tam tersi maliyet artışları nedeniyle ve yeni konut arzının yetersiz kalması sonucu fiyatlar daha da artacaktır.”



EN ÇOK ETKİLENEN ŞEHİR İSTANBUL

Boss4 Gayrimenkul İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, inşaat sektöründe 2018’den bu yana maliyet artışının yüzde 100’u bulduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: "Bu artışı çok yansıtmamaya çalıştık ve yüzde 10 civarında kaldı. Konut satış fiyatlarının ve kiraların artması en çok İstanbul’a yansıdı. Bundan sonra da maliyetlerde artışın sürmesini bekliyoruz."


#Abdüssamet Bahadır
#​Bahaş Holding
#TÜİK
#İnşaat Maliyet Endeksi
3 yıl önce