|

İşverene KHK dopingi

Çıkarılan yeni Kanun Hükmünde Kararname ile 5 yeni düzenleme yapıldı. Hükümet, 1.5 milyon ek istihdam seferberliği kapsamında, şirketlere işe aldıkları her bir işçi için günlük 22 lira, aylık yaklaşık 773 lira ödeyecek. Aynı kararnameyle bankacılar için ' zimmet' düzenlemesi de yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2017 Cuma
Güncelleme: 00:12 - 10/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Özel sektöre destek
Özel sektöre destek

Bakanlar Kurulunca alınan kararlar doğrultusunda 687 sayılı kararname hazırlandı. Bu kapsamda, kış lastiği zorunluluğu, özel sektör istihdamına destek ödemesi, bankacılık Kanunu'nda ' zimmet', öğrenci etüt eğitim merkezlerinin kapatılması, yayınların YSK denetiminden çıkarılması düzenlendi. Kararnameye göre, kayyım atanan ve yetkisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılan şirketler, ortaklık payları ve varlıkların Terörle Mücadele Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı müsaderesine karar verilmesi halinde satış ve tasfiye edilmesi TMSF tarafından yerine getirilecek.



PRİM ÖDEMESİ YOLDA


4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici maddeler ile 31 Aralık 2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınanların, işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin SGK'ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekecek. 2016 Aralık ayına ilişkin aylık hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 lira ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, işverenlere SGK'ya ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle destek ödemesi yapılacak.



YSK'nın özel yayın denetimine düzenleme


Yayımlanan son kararname kapsamında Yüksek Seçim Kuruluna ilişkin yeni düzenlemeler de yapıldı. Düzenleme kapsamında özel radyo ve televizyon yayınlarına ilişkin düzenleme yapıldı. Bu doğrultuda Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) belirlenen esaslara aykırı olarak yayın yapılması halinde verilecek yayın durdurma ve para cezaları verilmesini öngören 149/A maddesi yürürlükten kaldırıldı. Öte yandan, kış lastiği kullanma, illerin şartlarına göre Ulaştırma Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulurken, Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilecek.



Sosyal etkinlik merkezi uygulaması


5411 sayılı Bankacılık Kanununun zimmet suçlarıyla ilgili 160'ncı maddesine eklenen fıkra ile bankacılık mevzuatıyla, bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama veya yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçu olmaktan çıkartıldı. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yer alan “öğrenci etüt eğitim merkezleri” ibaresi ve tanımı yürürlükten kaldırılarak, yerine “sosyal etkinlik merkezleri” ibaresi eklendi. Bakanlığın verdiği yetkiler bu konuda esas alınacak.










#KHK
#SGK
#YSK
#Bankacılık
7 yıl önce