|

Kuzu desteğinde 20 kilo üstü şartı

Tarım ve Orman Bakanlığı, et üretiminde verim kaybının önüne geçmek için düğmeye bastı. Destekler 2019'da da artarak devam edecek. Ancak 20 kilogramın altındaki kuzuları kesen, destekten yararlanamayacak.

Yasemin Asan
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 02:08 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Bakanlık verim kaybının önüne geçmek için düğmeye bastı.
Bakanlık verim kaybının önüne geçmek için düğmeye bastı.

Türkiye’nin et üretiminde kayıplara neden olan erken kuzu kesimlerine Tarım ve Orman Bakanlığı desteği keserek önlem aldı. 2019-2023 yılları arasında kuzu kesimi yapan yetiştiriciler destek kapsamına alınacak. Ancak karkas ağırlığı 20 kg ve üzeri kuzu kesimi yapan yetiştiriciler destek programından yararlanabilecek. Programa dahil olan ancak 20 kilograma ulaşmadan kesim yapan yetiştiriciler bu destekten faydalanamayacak. Erken kuzu kesiminin önlenmesiyle küçükbaş et üretiminde önemli miktarda artış hedefleniyor.

KOYUN SÜRÜSÜ BÜYÜYECEK

Hayvancılıkta ‘kuzu’ önleminin yanı sıra canlı hayvan varlığının artırılması için de hedefler dikkat çekiyor. Türkiye'de 36 milyon 177 bin 23 koyun bulunuyor. Geçen yıl 100 bin 58 ton koyun eti üretimi yapıldı. Bakanlık, ülkemizdeki koyun varlığını artırarak doğal kaynakları değerlendirerek, üretici gelirini artırarak ihracatçı yapıya ulaşmasını sağlayacak. Koyunculukta sürü büyütme projesi ile orta vadeli program içinde gelecek yıl hayvancılık desteklemeleri kapsamına alınacak.

  • YÜKSEK VERİM ÖNE ÇIKACAK
  • Tarım ve Orman Bakanlığı gelecek yıl hayvancılığa yönelik yeni projeleri hayata geçirecek. Yetiştiricilerin elinde bulunan koyun ve keçi sürülerinde kan değişimini sağlayacak yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla, kırmızı et ve sütte üretim, verim artışı sağlanacak. Gelecek yıl koyun ve keçi sürülerinde kan değişim, üretim verim artışını sağlamak amacıyla 30 ilde uygulanan proje yaygınlaşacak.
#​Tarım ve Orman Bakanlığı
#Kuzu
5 yıl önce