|

Masadaki hedefler büyük ama zor değil

Türkiye’nin global şirketi THY’nin kokpitine Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı olarak geçen İlker Aycı’nın masasında; üstesinden gelmesi gereken büyük hedefler var. THY’nin son yıllardaki performansı ve Aycı’nın yükselen başarı grafiği bu hedeflere ulaşmanın zor olmayacağını gösteriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:16 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yeni görevinin ardından basınla ilk temasını San Francisco hattının açılışıyla yaptı. Yaklaşık 14 saat süren uçuş sırasında dinleme imkânı bulduğumuz İlker Aycı, THY'de neler yapacağı ve nasıl bir yönetim anlayışı sergileyeceği konusunda önemli ipuçları verdi.



ABD'DEKİ MÜDÜRLERİ TOPLADI


Yurt dışındaki destinasyonlarına her yıl birçok noktayı ekleyen THY'nin San Francisco'ya uçuş başlatması; İlker Aycı'nın kokpite oturduktan sonra yaptığı ilk yurt dışı operasyon oldu. San Francisco International Havalimanı'ndaki açılış töreninde ABD kıtasındaki uçuşların THY için önemini anlatan Aycı, aynı gün Amerika'daki uçuş noktalarının müdürleriyle bir araya geldi. Kıtadaki destinasyonlar hakkında bilgi alan Aycı, seyahatinin ikinci günü San Francisco'nun yerel yöneticilerini ziyaret etti.



DAHA GÜZELİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ


Göreve yeni başlaması nedeniyle şimdilik detaylı konuşmasının şık olmayacağını anlatan İlker Aycı, “Arkadaşlar şimdiye kadar güzel işler yaptılar. Biz de daha güzel işler yapmanın planlarını yapıyoruz. Türkiye'nin uluslararası markası THY'yi daha güzel işlerle anmaya devem edeceğiz. Global şirketimizi daha yükseklere çıkarmanın gayreti içerisinde olacağız” dedi. THY'nin son 12 yılda elde ettiği başarıların farkında olan Aycı, bunun sırtına yüklediği ağırlık ve sorumlulukla hareket ediyor. Bir yıldır Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığı şirketin taşıdığı yolcu sayısı, pazar payı, uçuş ağı, filo, kargo ve finansal performansı gibi konuları yakından takip etme imkânı bulan Aycı'nın önünde ilk olarak başarması gereken 2015 hedefleri bulunuyor.



YÜZDE 15 BÜYÜMEK ZOR DEĞİL


Uçak sayısını bu yıl 261'den 293'e çıkaracak THY, koltuk kapasitesini yüzde 15 arttırmış olacak. 2015'te toplam 12 milyar dolar gelir hedefi bulunan şirketin, ne kadarlık bir operasyonel kar ile yılı kapatacağı belirsiz. Ancak döviz kurlarındaki yükseliş; geniş bir yurt dışı uçuş ağına sahip olan THY'nin bu yılki faaliyet karını yükselteceği biliniyor. Sıkça 2023 hedeflerine vurgu yapan İlker Aycı, Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturduğu THY'nin 2023 için koyduğu 120 milyon yolcu, 24 milyar dolar gelir ve 450'nin üzerinde uçağı olan bir filo hedefiyle çalışacak. Bunun farkında olan Aycı, “Yeni başarıları sağlamak zorundayız. Bize güvenenleri ve bu ülkeyi mahcup edemeyiz. Bulunduğumuz noktadan geri gidemeyiz” diyerek çalışmalarına başladı.



Aycı'nın önündeki hedefler


Türkiye'deki hava yolcu sayısı son 12 yılda 29 milyon kişiden 123 milyon kişiye çıktı. Bu yıl 138 milyon kişiye çıkması beklenen hava yolcusu sayısının yüzde 13 artması bekleniyor. 2004-2014 arasında dünyada taşınan yolcu sayısı yüzde 60 artarken, THY bu zaman zarfında yüzde 367 büyüdü. Dünyada en fazla ülkeye(110) ve en fazla dış hat noktasına(224) uçan şirketi olma unvanına sahip THY, küresel pazarda 4'üncü büyük uçuş ağını(268) elinde bulunduruyor. Dış hat yolcu sayısı bakımında dünyanın en büyük yedinci, koltuk kapasitesi sıralamasında ve faaliyet karı bakımından ise 13'üncü sırada bulunan THY, bu yıl 63,2 milyon yolcuyu uçurarak yüzde 15 büyümeyi planlıyor.






#İlker Aycı
#thy
#havacılık
9 yıl önce