|

Milyonluk evlerde elbirliği yaptılar

Yüksek faiz lüks konut alıcısını da elbirliği sistemine yönlendirdi. Sistemde 1 milyonluk ev gruplarına ilgi arttı. El birliği yapan 120 ay vadede aylık 8 bin 333 lira ödüyor. Şirkete ödenen organizasyon ücreti ise 70-119 bin lira arasında değişiyor. Aylık yüzde 1,28 faizle banka kredisinde ise aylık ödeme 16 bin 354 liraya çıkıyor.

Mine Açar
04:00 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:37 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ev almak isteyen ama yüksek faize boyun eğmek istemeyenler son dönemde elbirliği sistemini mercek altına aldı. Sistemi enine boyuna araştıran ve faize ödediği parayla ev sahibi olabileceğini gören lüks konut alıcısı sistemde 1 milyon liralık konutlar oluşturmaya başladı. Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, aylık 10 bin lira ödeyen kişilerin sisteme girişinde son dönemde ufak çaplı artışlar olduğunu söyledi. Üstün, “Sistem aslında lüks konut alıcısı için ciddi bir avantaj. Faiz ödemeden rahatlıkla elbirliği yaparak lüks konutlara sahip olunabilir bizim sistemle” dedi.



Organizasyon bedeli var

Elbirliği sisteminde faiz yok. Konut almak isteyenler sadece şirkete organizasyon bedeli ödüyor. Bu bedel, girilen gruba, aylık ödemeye ve vade farkına göre değişiyor. 1 milyon liralık grupta şirkete ödenen organizayon bedeli minimum 70 bin lira. Ödeme vadesine göre bu rakam maksimum 119 bin liraya kadar çıkabiliyor. Emin Üstün, gayrimenkul sektörünün canlanması için bu sistemin ideal olduğunu söyledi. Üstün, “Ancak sistem devlet tarafından kontrol edilmeli. Standartları ve yönetmelikleri çıkartılır ve kamu eli değerse sistem ekonomiye de ciddi katkı sağlar” şeklinde konuştu.


Aylık 8 bin TL cepte kalıyor

1 milyon liralık kredi için bankanın kapısını çalan bir vatandaş, 120 ay vade için aylık yüzde 1,28 banka kredisi faiziyle 16 bin 354 lira ödeme yapmak zorunda. 1 milyon liralık kredinin vade sonundaki toplam ödemesi ise 1 milyon 962 bin 480 liraya çıkıyor. Elbirliği sistemiyle ev alanlar ise 1 milyon liralık grupta aylık 8 bin 333 lira ödeme yapıyor. Organizasyon bedeliyle birlikte 120 ay vadenin sonunda toplam ödeyeceği rakam minimum 1 milyon 70 bin lira, maksimum 1 milyon 119 bin lira olarak hesaplanıyor. Aynı evi banka kredisi yerine elbirliği ile satın alan kişi banka kredisine göre neredeyse milyonluk bir ev parası kadar tasarruf yapıp cebinden fazladan 843 bin 480 lira ödeme yapmak zorunda kalmıyor.

Ev primi karı katlıyor

Emin Üstün, elbirliği sistemiyle ev alan kişilerin kazancının sadece faiz farkı olmadığını, konutun priminin de kazanç hanesine yazıldığını vurguladı. Nitekim 1 milyon liralık ev alan bir kişi 1 sene içerisinde evin fiyatı yüzde 5 veya yüzde 10 arttığında kar elde etmiş oluyor. Banka kredisi ödeyen kişi evin fiyatının yüzde 96 artmasıyla ancak başa baş geliyor. Kâra ise yüzde 100’ün üzerinde prim yapıldığında geçebiliyor.

Bekleme süresi az

Emin Üstün, sisteme giriş yapan kişilerin ödeme gücüne göre vade seçeneğine yöneldiğini ancak ev sahibi olma süresinin kısa olduğunu söyledi. Her ay farklı kampanyalar yaptıklarını dile getiren Üstün, “Bizim sistemle ev almak isteyen bir vatandaş 100 veya 120 aylık gruplara dahil olduğunda biz onu genellikle 1 ile 45 ay içerisinde ev sahibi yapıyoruz. Vadeyi peşinat ödeme imkanı da belirliyor. Kurada ismi çıkan kişiye dahil olduğu grup bedeli kadar beğendiği bir evi biz gidip satın alıyoruz. Tapu ödemesi bitene kadar bizde kalıyor” bilgisini verdi. Üstün, Anadolu’da daha çok 150-200 bin liralık konutların tercih edildiğini İstanbullu alıcıların ise ağırlıklı tercihinin ikinci elde 2+1 konut olduğunu da söyledi.

  • Hedef yüzde 50 büyüme
  • Elbirliği sistemiyle hizmet veren Emin Grup, “2019 Başarı Ödülleri Gecesi” kapsamında düzenlediği etkinlikte; 5, 10, 15, 20 ve 25 yılı geride bırakan ve yüksek performans gösteren çalışanlarını ödüllendirdi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Emin Grup İcra Kurulu Başkanı Sefa Üstün, hiçbir şeyin güven kadar güçlü olmadığını söyledi. Emin Üstün de 2019 yılında yüzde 50 büyüme hedeflediklerini belirtti. Üstün, “Bu yıl içerisinde 2018 yılından da bereketli ve hızlı aksiyon alacağımız bir yapılanmaya gitmeyi hedefliyoruz. Her ay yaklaşık 1800 teslimat gerçekleştiriyoruz ve bu teslimatlar ile piyasaya 200 milyon TL nakit akışı sağlıyoruz. Aynı zamanda 105 bini aşan aktif müşteri sayımız ile sektörün ve pazarın lideriyiz” dedi.
#Faiz
#Konut
#Emin Üstün
5 yıl önce