|

Sektör hazır gözler bankalarda

İnşaatın patronları bayram ve sonrası için yeni kampanyalara hazırlık yapmaya başladı. Milli duyguların ön plana çıkacağı kampanyalarda dolar bozdurup ev alana sıfır kilometre araba veren de var, mobilyayı yenileyen de. Ancak sektör temsilcileri bu faizle satışın zor olduğunu ve bankaların faizleri düşürmesi gerektiğini söylüyor.

Mine Açar
04:00 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 10:41 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Kredi faizleri %2,80’e kadar çıktı
Kredi faizleri %2,80’e kadar çıktı

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri bayram sonrasındaki yeni kampanyalar için kolları sıvadı. Birçok işletme kârlardan fedakarlık yapıp satışları artırmak için farklı kampanyalar düzenleniyor. Konut fiyatlarında indirim ve düşük peşinatlar öne çıkıyor. İnşaatın patronları kampanyalara milli bir mesele olarak yaklaşıyor. Yalova’da müteahhitlik yapan Bünyamin Aytekin de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bünyamin Aytekin, birikmiş dolarını bozdurup ev alana evin yanında sıfır kilometre bir otomobil hediye edeceğini açıkladı. Aytekin, “Lansman fiyatlarımızı hiç arttırmadan, dövizlerini hayalleri için saklayan vatandaşlarımıza bir fırsat sunduk. Kendimizden kazancımızdan feragat edip hem memleket rahatlasın dedik, hem de vatandaşımız hayalini kurduğu evine ve arabasına kavuşsun istedik. Ticari bir amaç ticari bir kaygı için yapmıyoruz. Vatandaş olarak üzerimize düşen fedakarlığı yapmak tek gayemiz” dedi.

PEŞİNATLAR DÜŞECEK

Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan, döviz fiyatlarındaki tırmanış ve kredi faiz oranlarındaki yükseliş eğilimine rağmen yüzde 20 indirim kampanyasına devam ettiklerini söyledi. MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, bakanlığın açıklayacağı kampanyalarla sektör çarklarının daha hızlı döneceğini aktardı. Tüfekçioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Tüfekçioğlu da sektördeki istikrarlı büyümenin teşviklerin uzun soluklu olmasına bağlı olduğunu kaydetti. Yerli malı kullanımı da sektörde daha çok dillendirilir oldu. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, ürünlerin, kalitesiyle kendini dünyaya ispatladığını, 160 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti. Erdoğan, buna karşın “Made in Turkey” algısının henüz iç pazarda dahi hak ettiği değeri tam görmediğini söyledi.


Yüzde 1,70 çok yüksek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım’da yüzde 2’leri aşan faiz oranlarıyla satışların artmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek bankaların düşük faizde yanlarında olması gerektiğini ifade etti. Durbakayım, “Seçim beklentisi ve düşük faizli kampanyalardan sonra ortalama yüzde 1,70’lere gelen faizlere bağlı olarak gerileyen konut satışları, döviz kurlarındaki artış nedeniyle iyice baskı altına girdi. Bu dönem, son yılların en düşük satış döneminin işareti olarak kendini gösterdi. Bayramın da araya girmesiyle Ağustos ayında iyice gerilen konut satışlarının Eylül ayı ile birlikte büyük bir sıçrama yapmasını bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde ve Emlak Konut GYO önderliğinde başlayacak kampanyaya bankaların da dahil olmasıyla satışların Eylül’de katlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Bu faizlerle zor

Bugün itibariyle bankalar kampanyaya dahil olmaz ve faizleri yüzde 1’in altına çekmezse konut satışlarının artması çok mümkün görünmüyor. Faizler genel olarak yüzde 1,70’ler seviyesinden başlayıp yüzde 2’leri aşıyor. Bu da her 100 bin liralık kredinin maliyetini 10 yıllık geri ödemede bir hayli yukarıya çekiyor. Şu an ortalama aylık yüzde 1,70 faizle 10 yıl vadede 100 bin liralık konut kredisi çekildiğinde geri ödeme toplamı 235 bin lira olarak hesaplanıyor. Aylık ödeme ise her 100 bin lirada bin 956 liraya denk geliyor. Aynı hesabı piyasada uygulanan en yüksek faizle yani yüzde 2,80’le yaptığımızda ise rakam aylık ödemede 2 bin 906 liraya toplam geri ödeme de 348 bin 684 liraya yükseliyor.


Oranlar 0,98’de tutulmalı

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, sektörün elinden gelen her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Elmas, “Son günlerde döviz kuru üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülen savaşa ve sosyal medya üzerinden sektöre karşı yürütülen tamamı yalana dayalı karalama ve yıpratma çalışmalarına rağmen sektör dimdik ayakta. Konut üreticileri olarak bizler kendi yaptığımız kampanyalarla özveride bulunduk. Bundan sonraki süreçte de, sektör oyuncuları, bankalar ve Bakanlık hep birlikte hareket ederek aradaki maliyet farkını paylaşmalı ve faiz oranını 0,98’de tutmalıyız” dedi.

#Ekonomi
#Emlak
#Kredi
6 yıl önce