|

‘Sıfır’da ÖTV sürprizi

Binek otomobillerde ÖTV’ye tabi olmayan fiyat dilimi, müşterinin lehine olacak şekilde 92-150 bin lira aralığına yükseltildi. Fiyatlarda yüzde 17’lik indirim sağlaması beklenen düzenlemeden memnun olan sektör temsilcileri, Türkiye’de üretilen otomobil satışlarında artış bekliyor.

Şuayip Alabay
00:19 - 14/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 00:30 - 14/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Son aylarda sıkça gündeme gelen otomobil fiyatlarında indirim beklentisi sürpriz bir yöntemle geldi. Binek otomobillerin motor silindir hacmi dikkate alınarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına esas matrah eşiklerinde değişikliğe gidildi.

VERGİSİZ FİYAT ARALIĞI YÜKSELDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 1600 cm3 silindir hacmine kadar yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin liradan 92 bin liraya yükseltildi. Aynı silindir hacmindeki otomobillerde matrah limiti 85 bin lira ile 130 bin lira arasında olan yüzde 50’lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçların yeni matrah limiti 92-150 bin lira olarak belirlendi. Motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 arasındaki binek otomobillerde, elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kilovatı geçip motor silindir hacmi 1800’ü geçmeyen otomobillerde yüzde 45’lik ÖTV oranına esas 85 bin liraya kadar olan matrah üst limiti 114 bin liraya çıkarıldı. Aynı motor silindir hacmindeki otomobillerde yüzde 50 ÖTV oranına esas 85 bin ile 135 bin lira aralığındaki matrah limitleri de 114-170 bin lira aralığına çekildi.

EN ÇOK YERLİYE YARAYACAK

Otomobil fiyatlarının dün yayımlanan özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahı artışı düzenlemesiyle 5 bin lira ile 60 bin lira arasında değişen miktarlarda düşmesi bekleniyor. Özellikle yerli otomobillerin yoğun olduğu kategorilere yönelik düzenlemenin, bazı otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyor. Yerli otomobillerin yoğun olduğu kategorilerde yapılan matrah artırımıyla bu segmentte fiyatların düşmesi ve dolayısıyla tercihlerin bu otomobillere kayarak cari açığın azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca düzenlemenin, söz konusu kategorideki otomobil fiyatlarının düşmesi sonucu enflasyona da olumlu katkı sağlaması hedefleniyor. İndirimin toplam satış fiyatları üzerinden yüzde 5 ile yüzde 17 arasında olması bekleniyor.


60 BİN LİRAYA VARAN FİYAT DÜŞÜŞÜ OLACAK

Motor silindir hacmi 1600 cc altı otomobillerde vergiler dahil satış fiyatı 328 bin 602 liranın üstünde olan otomobillerin fiyatında herhangi bir değişiklik olmazken, yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin 85 bin liradan 92 bin liraya çıkarılmasıyla vergiler dahil satış fiyatı 145 bin 400 lira ile 162 bin 840 lira arasında olan otomobillerin fiyatının 5 bin lira ile 17 bin lira arasında değişen tutarlarda düşeceği tahmin ediliyor. Aynı şekilde yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin 130 bin liradan 150 bin liraya çıkarılması neticesinde de vergiler dahil satış fiyatı 230 bin 100- 318 bin 600 lira olan otomobillerin fiyatının 26 bin liradan 60 bin liraya kadar değişen tutarlarda inmesi bekleniyor.

ÇAĞDAŞ: İNDİRİMLİ MODEL ÇOĞALACAK

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Matrah güncellemesi, ivmenin azalmaya başladığı sektöre nefes aldırırken, yüzde 45 ve 50’lik ÖTV diliminde daha fazla modelin yer almasıyla tüketiciler için seçenekler artacak. MAİS olarak özellikle Clio ve Megane Sedan gibi yerli üretim Renault modellerimizi hem de Dacia modellerimizi bir alt ÖTV bareminde daha uygun fiyatla tüketicilerimizle buluşturabilecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Yeni matrah düzenlemesinin baremler arasındaki geçişlerde yüzde 5 - yüzde 17 oranlarında indirim olarak yansıyacağını söyleyebiliriz” dedi.


MERSİN: 320 BİN LİRAYA KADAR 53 BİN LİRA İNDİRİM

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, “Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320 bin liraya kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin lira arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor. Bu da son dönemde ulaşılmaz boyutlara ulaşan yeni araç fiyatlarında bir nebze rahatlama sağlayacak ve piyasayı canlandıracaktır” dedi.


BOZKURT: CANLANMA TEKRAR BAŞLAR

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Matraha dayalı ÖTV sistemi, otomobil fiyatlarının neredeyse her ay artmasına yol açmaktaydı. Yükselen döviz kuru sebebiyle, birçok model yüzde 80’lik vergi dilimine girmiş, son dönemde yüzde 50 ÖTV baremine giren model neredeyse kalmamıştı. Tam zamanında yapılan bu düzenleme; özellikle ülkemizde üretilen yerli modellerin çok büyük kısmının yeniden yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer almasını sağlayacaktır ve yerli üretimi destekleyecektir. Vergi avantajının gelmesiyle temmuz ayında durağan bir dönem geçiren sektörümüzde canlanmanın tekrar başlamasını bekliyorum” dedi.


#ÖTV
#Resmi Gazete
#Toyota Türkiye
#Ali Haydar Bozkurt
#OYDER
#Turgay Mersin
#Berk Çağdaş
#Renault
3 yıl önce