|

Sudan arazisi 100 günde hazır

İkinci 100 Günlük Eylem Planı’na alınan “Sudan’daki 2 milyon dönüm tarım arazisi Türk özel sektör yatırımları için hazır hale getirilecek” hedefi için geri sayım başladı. Projenin ikinci fazın detayları aralık ayında netleşecek. Ankara ile Sudan yönetimi nihai karaları vererek yol haritasını oluşturacak.

Murat Palavar
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 00:50 - 16/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Afrika’da yetiştirilecek ay yıldızlı ürünler için aralıkta geri sayım
Afrika’da yetiştirilecek ay yıldızlı ürünler için aralıkta geri sayım

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İkinci 100 Günlük Eylem Planı kapsamında 28 eylemin hayata geçirilmesi planlanıyor. 2 bin 250 genç çiftçiye 30'ar bin lira hibe desteği verilecek. Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı kapsamında tamamlanan 505 yatırıma toplam 250 milyon lira hibe ödemesi yapılacak. 23 ilde 41 sulama tesisi tamamlanarak 475 bin 430 dönüm tarım arazisi sulamaya açılacak.

100 GÜNDEN GERİ SAYI BAŞLADI

Ancak İkinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde duyurulan “Sudan'da 2 milyon dönüm tarım arazisi Türk özel sektör yatırımları için hazır hale getirilecek” başlığı büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Sudanlı yetkililerle birlikte çalışmasını yürüttüğü projenin İkinci 100 Günlük Eylem Planı’na alınmasını işleri hızlandırdı.

SUDANLI HEYET YARIN ANKARA'DA

Açıklamanın hemen ardından Sudan ile Ankara arasındaki trafik arttı. Çalışmada nihai kararların alınması için Aralık ayı büyük önem taşıyor. Projenin ikinci fazın detayları konuşularak son kararlar verilecek. Müzakerelerin ardından özel sektöre yapılacak tahsis şartlarının duyurulması bekleniyor. Özel sektöre tahsis edilecek araziler için parsel işlemleri çalışmalarında sona gelindi. Hangi Türk firmasının hangi ürünler için çalışma yapacağı gibi ayrıntıların belirleneceği öğrenildi.

TİGEM’E BAŞVURU ÇOK

Ankara’da yapılacak müzakerelerin ardından Türk özel sektörü Sudan'a davet edilmesi planlanıyor. Sudan'da çalışma yapmak isteyen birçok firma ise daha şimdiden sıraya girmiş durumda. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) şu ana kadar birçok Türk firmasının Sudan’da üretim yapmak için başvurduğu ifade edildi.

ÖRNEK ÇİFTLİK İÇİN ORTAK ŞİRKET

Türkiye'nin Sudan'da arazi kiralayarak tarım ürünleri üretme projesi iki fazdan oluşuyor. Birinci fazda TİGEM ile Sudan Tarım Bakanlığı arasında ortak bir anonim şirket kuruldu. Bu şirket için 12 bin 500 hektar arazi tahsis edildi. Arazide örnek çiftlik oluşturulacak. Sudanlılar için tarım ve hayvancılık gibi eğitimler bu çiftlik üzerinden yürütülecek. Buradaki üretim ihracata yönelik olacak. Tarımın yanı sıra hayvancılık ve balıkçılıkta da işbirlikleri yapılacak. Afrika’da, Türk eliyle yetiştirilen ürünlerin, Avrupa’nın dışında Orta Doğu ve Afrika pazarında da satılması planlanıyor.

Projenin ikinci fazında ise Türk özel sektörüne sunulmak üzere 750 bin hektarlık arazi ayrıldı. Koordinatları belirlenen arazide Türk özel sektör temsilcileri üretim yapacak. Bu arazide parselleme işleri tamamlandı. Son karar ise yarın Ankara’da olmaları beklenen Sudan heyeti ile yapılacak müzakerelerde verilecek.

  • Yeni eylem planı devletin işleyiş hızını artıracak
  • Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kabinesinin ikinci 100 Günlük Eylem Planı’na ilişkin değerlendirmede bulundu. Ülkü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı birinci 100 Günlük Eylem Planı’nın uygulanmasındaki başarıya dikkat çekerek, hemen arkasından ikinci 100 Günlük Eylem Planı’nın da başarıya ulaşması önünde engel olmadığını söyledi. Ülkü, “İlk eylem planı, Türkiye’nin oldukça zor bir dönemine denk geldi; ancak tüm bunlara karşın devletin, hükümetin ve milletin elele vermesiyle yüzde 100 başarı oranına ulaştı. İkinci eylem planının da bu açıdan değerlendirilmesi gerekiyor. Yüzde 100 başarılı olacağı ve Türkiye’nin önünü açacağı bir gerçek” dedi. İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda devletin işleyiş hızını arttıracak ve verimliliğini sağlayacak dijital uygulamalar ön plana çıktığını ifade eden Ülkü, “Üçüncü çeyrekte Türkiye’nin yüzde 1.6 büyüme rakamları yakaladığı bir süreçte ikinci 100 günlük eylem planıyla Türkiye’nin kararlı adımlarla geleceğe yürümesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
#İkinci 100 Günlük Eylem Planı
#Sudan
#Ekonomi
#Arazi
5 yıl önce