|

Tahkim ayarı

Hükümet, İstanbul Tahkim Merkezi ISTAC'a ilişkin özel bir genelge yayımlandı. Bundan sonra kamu kurum ve kuruluşlarının taraf olacağı anlaşma ve şartnamelerde, uyuşmazlıkların ISTAC 'ta çözümleneceği hükmü yer alacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/11/2016 Pazar
Güncelleme: 21:27 - 19/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Hükümet, kamu kurum ve kuruluşlarını tahkim konusunda yayınladığı genelgeyle uyardı. Genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşları, hazırladıkları anlaşma ve şartnamelerde, “Doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıkların İstanbul Tahkim Merkezi'ni tahkim kuralları uyarınca çözümleneceği” ibaresine yer verecek. Bu yolla, zaman ve para tasarrufu sağlanacak.



ÇALIŞMALAR HIZLANDI


Ticari hayattaki uyuşmazlıkların, devlet mahkemeleri yerine hakemler sayesinde çözümlenmesi amacıyla devreye sokulan ISTAC daha etkin hale getirmek için çalışmalar hızlandı. Konuyla ilgili genelge yayımlayan Başbakan Binali Yıldırım, ISTAC Tahkim ve Arabuluculuk Kurallarının 26 Ekim 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “Uyuşmazlıkların, uzman kişilerce etkin şekilde, tarafsız, esnek ve gizlilik içerisinde çözümlenmesi amacıyla milletlerarası standartlarda hizmete imkan tanıyan bu kurallar çerçevesinde, davaların kısa sürede ve az masrafla sonuçlandırılması mümkün” dedi.



MAHKEME KARARI GİBİ


Genelgede, kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere, tüm taraflara yargılama hizmeti sunan ISTAC'ta verilen hakem kararlarının nihai olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Kararlar, nihai olup, temyiz yoluna başvurulmaksızın, mahkeme kararları gibi icra edilme özelliğini haizdir” ifadelerine yer verdi.



ZAMANDAN TASARRUF


Genelgede şu bilgiler yeraldı:“Taraflar aralarındaki uyuşmazlıkların ISTAC tahkim kuralları uyarınca çözümleneceği hakkında anlaşmaları ve şartnamelerinde bu yönde bir ibareye yer vermeleri yeterlidir. Bu çerçevede zaman ve para tasarrufu sağlanması, uyuşmazlıkların etkin, tarafsız yapılması sağlanacaktır”



Finans, inşaat uyuşmazlıkları gideriliyor


ISTAC, halen, satımdan dağıtıma, inşaattan finansa ve şirketler hukukuna kadar taraflar arasındaki uyuşmazlıkları karara bağlıyor. Taraflar, uzman hakem veya hakemleri serbestçe seçebiliyor. Devlet mahkemelerinden daha esnek bir yargılama


hizmeti sunan ISTAC, uzuli zaman çizelgesi sayesinde taraflara her aşaması öngörülen bir yargılama sağlıyor.



Devlet yargısından farklı olarak aleni olmayan ISTAC sayesinde, tahkimle ilgisi olmayan kişilerin, uyuşmazlık ve neticesi hakkında bilgi sahibi olması önleniyor. ISTAC Tahkim Kurallarına göre, verilen hakem kararları, İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Divanı'nın onayına sunulmuyor. Merkez, “Seri Tahkim” yoluyla, miktarı 300 bin TL'yi geçmeyen uyuşmazlıkları 3 ay içerisinde çözüme bağlıyor.


#ISTAC
#Tahkim
7 yıl önce