|

Tapu harcını geri alım yargı yoluyla mümkün

Daireleri paylaşan müteahhidin ve hatta arsa sahibinin, daireleri satmasında satıcı sıfatıyla tapuda ödediği yüzde 2 harcın ‘harç muafiyeti kapsamında’ olduğuna karar verildi. Bu haktan dönüşümle daire satın alanların da yararlanma hakkı olduğu belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/07/2018 Pazar
Güncelleme: 00:57 - 29/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Karar aynı zamanda emsal teşkil edecek.
Karar aynı zamanda emsal teşkil edecek.

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yapılarda, müteahhitlerin, yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçlarını ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecekleri bildirildi. Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş yıllardır harçlar konusunda verilen mücadelede bir iyileşme ve düzeltme yapıldığını söyledi. Karataş, yargının da bu durumu destekleyerek olumlu bir sonuç ortaya koyduğunu aktardı.

Dava İstanbul'da görüldü

Karataş, konunun kentsel dönüşümle ilgili olduğunu vurgulayarak, “2014 yılının Temmuz ayından başlamak üzere yapılan tapu satışları için yeni inşaatlarda daireleri paylaşan müteahhidin ve hatta arsa sahibinin, daireleri satmasında satıcı sıfatıyla tapuda ödediği yüzde 2 harcın ‘harç muafiyeti kapsamında’ olduğu ve ‘kanuna aykırı olarak alındığı’ konusunda İstanbul'da yürütülen davalarda mahkemeler kararını açıkladı” diye konuştu.

  • EMSAL TEŞKİL EDECEK
  • Karataş, bu haktan vatandaşın da dava açarak yararlanabileceğini kaydetti. Karataş, “Sözü edilen tarihten itibaren, tapuda işlem yapılarak müteahhitten veya arsa sahibinden daire alan müşteri ve alıcıların ödemiş olduğu yüzde 2 tapu devir harcının da harç muafiyetinden yararlanması gerekiyor. Bunun kanuna aykırı alındığı, yapılacak yasal başvurular ve açılacak davalarıyla mümkün olabilir” dedi.
#Tapu
#Tapu harcı
6 yıl önce