|

Vergi indirimine rağmen zam

Mobilya ve beyaz eşya sektöründeki şirketlerin birçoğu, KDV ve ÖTV’deki indirimlere rağmen fiyatlarında artışa giderek vatandaşa algı oyunu yaptı. Geçici indirimler sonrası her iki sektörde de satış rekorları gelirken, söz konusu birçok şirket, maliyetleri gerekçe göstererek zam yarışına girdi. Vatandaşın ise hevesi kursağında kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:00 - 5/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
ÖTV teşviki ile 4 beyaz eşyada satış adetleri 400 binden 600 bine ulaştı. İç satışlar yüzde 32 arttı.
ÖTV teşviki ile 4 beyaz eşyada satış adetleri 400 binden 600 bine ulaştı. İç satışlar yüzde 32 arttı.

Şubat ayında yürürlüğe giren geçici vergi indirimlerine rağmen, Merkez Bankası’nın (TCMB) Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Raporuna göre, sektördeki şirketlerin birçoğu mobilya ve beyaz eşya fiyatlarında artışa gitti. Hükümet, 30 Nisan’a kadar mobilyada KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indirip, beyaz eşyada da ÖTV’yi sıfırlayarak vatandaşın ertelediği harcamalarını temin etmesinin önünü açmıştı. Ancak sektörlerdeki söz konusu şirketler maliyetleri gerekçe göstererek Referandum sürecini de fırsata çevirip zammın yolunu tuttu. Gelinen süreçte hem beyaz eşya hem de mobilya satışında rekor yaşanmasına rağmen, vatandaşa indirimi yansıtmamayı tercih ettiler. İndirimli ürün aldığını sanan çoğu tüketicinin sevinci ise kursağında kaldı.

TBM’YE ŞİKAYET YAĞIYOR

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a konuşan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, mobilya ve beyaz eşya fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlardan şikayet yağdığını söyledi. Marka sahiplerinin mi yoksa satıcıların mı indirime gitmediği merak edilirken, Aydın Ağaoğlu, “Bunu tüketici olarak tespit etmiş değiliz. Bırakın indirime gitmelerini üstüne bir de zam yapanlar var” dedi.


DÖVİZİ BAHANE ETTİLER

Ağaoğlu, tüketicinin şikayeti üzerine bir markanın yaptığı savunmaya ise şöyle dikkat çekti: “Açık açık ‘döviz fiyatlarındaki artış nedeniyle daha fazla zam yapacaktık. Şimdi bu indirimlerden dolayı ürünlerimize sadece yüzde 10 oranında fiyat ekledik’ deme cüretini de gösteriyorlar. Vatandaş, bu tür zam yapmış mağazalardan alışverişten uzak durmalıdır. Ayrıca, marka sahiplerini Ticaret Bakanlığı’na yazılı olarak şikayet etmeleri gerekmektedir. Böylelikle bu yasaya aykırı fırsatçı zamların arkasında markaların sahibi olan büyük şirketler mi var, yoksa onların alt bayisi durumundaki satıcı mağazalar mı var ortaya çıkacaktır.”

100 LİRA FIRSATÇILIĞI

Ağaoğlu, satıcıların Maliye Bakanlığı’na aktarılan bedel üzerinden de haksız kazanç sağladığına vurgu yaptı. Önceden, tüketicinin bir buzdolabı için ödediği bin 180 liralık bedelin içerisindeki 180 liranın direk Maliye'ye aktarıldığını anlatan Ağaoğlu, “Ancak KDV düşürülünce bu rakam 80 liraya geriledi. Yani Maliye tüketicinin satın aldığı ürün üzerindeki 100 liralık vergi hakkından vazgeçti. İşte bu 100 liralık bedel indirim olarak fiyatlara yansımayınca satıcının cebinde haksız kazanç olarak kaldı” diye konuştu.


Elimizdeki veriler MB ile çelişiyor

Zam tartışmalarına ilişkin görüşlerine başvurduğumuz mobilya sektörü yetkilileri ise topu Merkez Bankası’na attı. MOBSAD Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, Merkez Bankası’nın çok sınırlı bir mobilya kitlesiyle bu çalışmayı yapmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Yanıkçıoğlu, MOBSAD olarak takip ettikleri veriler açısından fiyatlarda somut bir artışa rastlamadıklarını belirterek, "Bizim araştırmalarımızla açıklanan veriler çelişiyor” dedi.

SÖZÜMÜZE SADIĞIZ %15 İNDİRİM YAPTIK

Yanıkçıoğlu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre; fiyatlarda indirime gidildiğini gözlemlediklerini de aktardı. Mobilya sektörünün hükümete ve milletine vermiş olduğu söze sadık kaldığını vurgulayan Yanıkçıoğlu, “KDV’den daha fazla oranda indirime gittik ve en az yüzde 15 indirim yaptık” diye konuştu.


Mobilyada
%
100'lük
rekor

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın da yaptığı açıklama ile sektörde yaşanan satış rekorunu gözler önüne serdi. Öztaşkın, KDV’nin düşürülmesiyle vatandaşların markalı mobilyaları tercih ettiğini belirtti. Bu tercihlerin rakamlara da yansıdığını kaydeden Öztaşkın, son iki haftadır geçtiğimiz yıla göre satışlarda yüzde 100 artış olduğunun altını çizdi. Öztaşkın, düzenleme sayesinde sektördeki kayıt dışı pazarının daraldığını da ifade etti.

#Vergi
#İndirim
#Beyaz eşya
7 yıl önce