|

Vira Bismillah

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi Fatih, 5 ay boyunca sürecek ilk sondajına Akdeniz'in 60 mil açığında başladı. Enerjide yerlileşme adına yeni bir ilk yaşandığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Sondaj gemilerimize Deniz Kuvvetlerimiz eşlik ediyor. Bir taciz olursa Deniz Kuvvetlerimiz gereğini yapacaktır" dedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 31/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:56 - 31/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Fatih Sondaj Gemisi, 60 mil açıkta 5 ay sürecek ilk sondajına başladı.
Fatih Sondaj Gemisi, 60 mil açıkta 5 ay sürecek ilk sondajına başladı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de elini güçlendirecek hamlelerin başında gelen Fatih Sondaj Gemisi, 60 mil açıkta 5 ay sürecek ilk sondajına başladı.

Milli sondaj gemisi Fatih, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ev sahipliği yaptığı törenle Akdeniz’de ilk sondajı vurmak için yola çıktı. Bakan Dönmez, Türkiye tarihinde bir ilk yaşandığını belirterek, "Fatih gemimizle uzun zamandır emek harcadığımız enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımını atarak, ilk defa kendi gemimizle derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz" dedi.

ALANYA İLE BAŞLIYORUZ

Daha önce Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle sismik araştırmaların yapıldığını ve konunun uzmanlar tarafından analiz edildiğini dile getiren Dönmez, "Bu analizler sonucu karar verilmiş olan Alanya-1 kuyusu ile başlıyoruz" ifadelerini kullandı. Fatih sondaj gemisinin, üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında bile çalışabileceğine dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:

"Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi. Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre gerçekleştireceğiz. İş güvenliği standartlarımız en üst düzeyde olacak. Sondaj esnasında çevreye, deniz yaşamına ve canlılara hiçbir zarar vermeyen çevre dostu bir teknoloji kullanacağız."


HİÇBİR GÜÇ VAZGEÇİREMEZ

Türkiye'nin Barbaros Hayreddin Paşa, Oruç Reis ve Fatih ile arama ve sondaj çalışmalarındaki dışa bağımlılığına büyük ölçüde son verildiğini vurgulayan Dönmez, "Bunlara ek olarak, ikinci sondaj gemimizi de portföyümüze almak üzereyiz. Muhtemelen gelecek ay Mersin’de bir sığ deniz sondaj çalışmasına da başlayacağız. Planlarımızı yaptık ve çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz. Bilinsin isterim ki, Türkiye enerjide bağımsızlığı kendisine temel hedef olarak koymuştur. Bizi bu hedefimizden hiçbir güç vazgeçiremez” şeklinde konuştu.


SALDIRI TEŞEBBÜSLERİNDE GEREĞİ YAPILIR

Bakan Dönmez, özetle şunları söyledi:

"Hedefimiz bu sondaj gemisiyle yılda ortalama 2 sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz, ilk sondajımızda doğal gaz ya da petrole rastlarız. Umudumuz yüksek. Karşılıklı çıkar, karşılıklı hak ve hukuka saygı ve en önemlisi doğaya ve insana saygı, paradigmamızın temelini oluşturuyor. Bu felsefe doğrultusunda, Doğu Akdeniz'de istikrarı, barışı ve huzuru destekledik, destekliyoruz. Adımlarımızı her zaman hukuk çerçevesinde attık. Tek taraflı, gayrimeşru ve Türkiye'nin hakkını engellemeye yönelik adım atmaya tevessül edenlere, uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını sonuna kadar her platformda koruyacağımızı bildirmek isterim. Bizim hiçbir kimsenin kaynağında gözümüz yok. Tek derdimiz kendi hakimiyet alanımızdaki her bir karışın zenginliğini milletimizin hizmetine sunmak. Fatih gemisine deniz kuvvetleri ve sahil güvenliğin eşlik ediyor. Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama taciz olursa Deniz Kuvvetlerimiz gereğini yapacaktır.”

  • Emsallerine göre lider gemi
  • Türkiye’nin ilk ultra derin deniz sondaj gemisi olan Fatih 2011 yılında inşası tamamlandıktan sonra, Brezilya ultra derin denizlerinde 9 adet derin deniz sondajı yaptı. Gemi, 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe, 64 metre kule yüksekliğine sahip olup, 3 bin 600 metre su derinliğinde toplam 12 bin 200 metre sondaj yapabilme kapasitesine sahip.
  • 6’ncı nesil olmakla birlikte yapılan modernizasyon ve geliştirme çalışmaları neticesinde Fatih gemisi emsalleri arasında lider konumda bulunuyor.

Çifte sondajla hızlı arama

Fatih, çift kuleli tasarımı sayesinde eş zamanlı 2 sondaj operasyonunu daha hızlı ve ekonomik sürdürebiliyor. Deniz tabanını gözetleyebilen ve gerektiğinde hidrotermik operasyonlar yapabilen uzaktan kumanda edilebilir iki su altı robotik denizaltı aracı da bünyesinde bulunduruyor.

5 ay sürecek

Fatih’in ilk sondajı vuracağı Alanya-1 ultra derin deniz kuyusu, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde. Kıyıdan 60 mil uzaklıkta bulunuyor. 2 bin 541 metre su derinliği, 5 bin 500 metre toplam derinlikte tasarlanan Alanya-1 kuyusuna ilişkin proje tasarımının tamamı TPAO’nun Türk mühendisleri tarafından yapılmış olup sondajının 150 gün sürmesi planlanıyor.

#Fatih Sondaj Gemisi
#Sondaj
#Akdeniz
5 yıl önce