|

Yabancıya 50 bin konut

Vatandaşlık sınırının 250 bin dolara düşürülmesi gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandırdı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım bir yılda yabancıya 50 bin konut satıp, ülkeye 10 milyar dolarlık girdi sağlanabileceğini söyledi. KONUTDER Başkanı Altan Elmas ise Ağustos’ta yabancıya konut satışında rekor kırıldığına dikkat çekti.

Mine Açar
04:00 - 20/09/2018 الخميس
Güncelleme: 02:02 - 20/09/2018 الخميس
Yeni Şafak
Yabancıya ev satışı 10 milyar dolara seviyesine ulaşacak.
Yabancıya ev satışı 10 milyar dolara seviyesine ulaşacak.

Gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin uzun süredir dillendirdiği yabancıya gayrimenkul satışında vatandaşlık hakkının 1 milyon dolardan aşağıya çekilmesi talebi dün hükümet nezdinde karşılık buldu. Resmi Gazete’de yayımlanıp yürülüğe giren yeni yönetmelikle artık yabancılar 1 milyon dolar yerine 250 bin dolarlık gayrimenkul satın alarak 3 yıl satmadıklarında vatandaşlık hakkı elde edebilecek. Sektör temsilcileri bunun ciddi bir ivmelemeye sebep olacağını ve gayrimenkul satışlarını artıracağını belirtiyor. İstanbul inşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “İlk hedefimiz bir yılda 50 bin konut satışına imza atmak. Bunun karşılığında da ülkeye 10 milyar dolarlık girdi sağlamak” dedi. Durbakayım, yurtdışı tanıtım faaliyetlerinin de yeni dönemde artacağını aktardı.

KUR SABİTLENSİN

Yabancıya konut satışında mağduriyetlerin yaşanmaması için kurun satış yapılan gün itibariyle sabitlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Durbakayım, “Geçmişte 1 milyon dolarlık konut satan bazı firmalar, prosedür için aradan geçen sürede kur hızla yukarı çıkınca 1 ev yerine neredeyse 3 ev vermek zorunda kaldı. Bu da sıkıntı oluşturdu. Bu nedenle düzenlemeye ek olarak olası yukarı yönlü kur hareketlerine karşı satışın gerçekleştiği günkü kur üzerinden işlemin yapılması yerinde olacaktır” uyarısında bulundu.

HEDEF ÜST SEGMENT

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı verilmesinin birçok ülkede gayrimenkul satışlarını teşvik etmek için uygulandığını aktardı. Yetgin, “Gayrimenkul için 1 milyon dolar, küçük bir yatırım değil. Bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar civarında bir yatırım aralığı tercih etmişti. Yeni düzenleme ile daha üst segmentteki yatırımcıyı ülkemize çekmeyi hedeflemeliyiz. Başta marka şehir olarak konumlandırdığımız İstanbul olmak üzere, ülkemizin birbirinden güzel bölgeleri ve kentlerindeki gayrimenkul potansiyelini, yatırımcı olarak Türkiye’ye çekmek istediğimiz hedef kitleye çok iyi anlatmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye gayrimenkul sektörü, son dönemdeki başarılı performansı, altyapısı, vergi oranları ve avantajlı konumu ile çok daha iyi bir seviyede olmayı hak ediyor” diye konuştu.

YABANCI ALIM İÇİN İŞTAHLI

Yabancı yatırımcıların yükselen kuru da döviz bozdurup ev Türkiye’den ev satın alarak değerlendirdiği gözlendi. Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye’den konut alımı yüzde 129,6 arttı. KONUTDER Başkanı Altan Elmas, yabancıya konut satışında gayrimenkul sektörü olarak her ay yeni rekorlar kırdıklarını söyledi. Elmas, “Sene sonunda yabancıya konut satışında yüzde 50 artış ile 6 milyar dolarlık satış rakamını yakalayabiliriz. Ayrıca yabancı yatırımcı vatandaşlık hakkına 1 milyon dolarlık gayrimenkul aldığında kavuşuyordu. Bugün açıklanan yeni düzenlemeyle bu rakam 250 bin dolara indi. Bu hem ülkemize hem de gayrimenkul sektörüne muazzam bir döviz girdisi sağlayacak. Sektörümüzü daha ileriye götürecek diğer düzenlemeleri de heyecanla beklediğimizi ifade etmek isteriz. Sürekli dile getirdiğimiz Eximbank imkânlarından sektörün faydalanması yabancıya yönelik satışları daha da artıracaktır” şeklinde konuştu.


İLK TANITIM RUSYA’DA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenlemenin inşaat sektörü adına önemli bir adım olduğunu vurguladı. Moskova’da 12’ncisi düzenlenen Proestate Gayrimenkul Emlak Yatırım Fuarı’a Emlak Konut GYO, TOKİ ve İller Bankası üst düzey yöneticileri, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ile birikte katılım gösteren Bakan Kurum, burada sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, “Yabancıya vatandaşlık hakkı sınırının düşürülmesi düzenlemesi gerçekten çok önemli. Yurt dışından döviz girdisi sağlayacağız ve iç pazarın dışında daha büyük bir pazarımız olacak. Gayrimenkul fuarları da tanıtım için önemli. Biz Bakanlık olarak bu tür fuar ve tanıtımlara güçlü bir şekilde gideceğiz. Yabancıya konut satışında 2019 hedefimiz 10 milyar dolar. İnşaat sektöründe Rusya ile iş birliğimiz de artacak. İki ülke liderlerinin bu konudaki beklentileri 100 milyar dolar seviyesinde. Yeni Moskova Projesi’nde çalışan müteahhit sayısı da artırılmalı” dedi.


2,8 milyar TL barıştan geldi

İmar Barışı’nın usul ve esaslarının yakın zamanda yayımlanacağını belirten Bakan Kurum, başvuru sayısının 5 milyon 160 bine ulaştığını ve 2 milyar 800 milyon civarında da para toplandığını söyledi. Millet bahçeleriyle ilgili ilk projelerin kendilerine ulaştığını anlatan Kurum, “Yıl sonuna kadar birçoğunun ihalesini yapacağız. Emlak Bankası ile ilgili de genel kurul toplandı. Bankanın, Bakanlık bünyesindeki ilgili kuruluşlarla ilişkilerini sağlayabilmesi için düzenleme yapılmasının ardından sahada Bakanlığa bağlı kuruluşlarla çalışacak” bilgisini verdi.

  • KAMPANYA SENETLİ SATIŞLARI ARTIRDI
  • Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında azalarak 105 bin 154 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 15.262 konut satışı ve yüzde 14,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Faizlerin yüzde 2’yi aşmasıyla vatandaşlar Ağustos ayında daha çok peşin ve senetli konut alımını tercih etti. Senetli satışlarda Emlak Konut öncülüğünde başlatılan ve diğer sektörlerin de katılım gösterdiği ‘Türkiye için birlik vakti’ kampanyası etkili oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,1 oranında azalış göstererek 12 bin 743’de kalırken, diğer konut satışları yüzde 13,5 oranında artarak 92 bin 411 oldu. İlk defa satılan konut sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 azalarak 49 bin 362 olarak kayıtlara geçti.

MÜTEAHHİTLER BANKALARA ÇAĞRI YAPTI

Sektör temsilcileri konut alımının artması için başlatılan kampanyaya vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini ancak bu satışların daha da artması için bankaların devreye girmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Bugün itibariyle yüzde 2 ve üzeri faiz oranlarıyla konut ediniminin genele yayılmasının güç olduğuna vurgu yapan sektör temsilcileri, “Bu yüksek faiz ortamında 2017 yılının ilk 8 ayındaki konut satış rakamını bu yılın ilk 8 ayında da yakaladık, bu rakamlara ulaşmamızda yaptığımız kampanyaların etkisi çok büyük. Bu süreçte konut üreticileri olarak bizler kendi yaptığımız kampanyalarla nasıl özveride bulunuyorsak bankalar da özveride bulunmalı” dedi.

İSTANBUL ÖNE ÇIKTI

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2018’de ilk sırayı 1.141 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 675 konut satışı ile Antalya, 307 konut satışı ile Bursa, 305 konut satışı ile Ankara ve 263 konut satışı ile Yalova izledi.

#Yabancıya Konut Satışı
#Yabancı Sermaye
#Konut
#Emlak
٪d سنوات قبل