|

Yeni sezonda çifte destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni sezona hazırlanan balıkçılar ile narenciye yetiştiricilerine vereceği destekleri açıkladı. Narenciye ürünü ihracatında analiz sıklığını yarı yarıya azaltan bakanlık, taze meyve sebze ihracatında parti başına 1700 TL olan analiz ücretlerini 1300 TL’ye düşürüyor. Bakanlığın destek miktarını iki katına çıkardığı bir diğer kesim ise müsilajdan etkilenen Marmara Denizi kıyısındaki 7 ildeki balıkçılar.

Haber Merkezi
01:06 - 29/08/2021 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 29/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'nin narenciye ihracı 1 milyar doları aşıyor.
Türkiye'nin narenciye ihracı 1 milyar doları aşıyor.

Narenciye sezonuna sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan narenciye ürünleri ihracatına çifte destek geldi. Narenciye ürünleri ihracatında Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta yüzde 100 olan analiz sıklığı yüzde 50’ye düşürüldü. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’den taze meyve sebze ihracatında parti başına 1700 TL olan analiz ücretlerinin 1300 TL’ye düşürülmesi sözünü aldıklarını da açıkladı.

İHRACATI ARTIRIR

Türkiye’nin narenciye ürünleri ihracatında AB’nin yüzde 20’lik paya sahip olduğu bilgisini veren Hayrettin Uçak, “Avrupa Birliği’ne portakal, mandalina, greyfurt ve limon ihracatında pestisit analiz sıklığı yüzde 50’ye düşürüldü. Avrupa Birliği’ne narenciye ve nar ihracatımızı 202 milyon dolardan 250 milyon dolara çıkararak teşekkürümüzü daha anlamlı kılmak için çalışacağız” dedi.

EVİMİZİN ÖNÜNÜ SÜPÜRÜYORUZ

Türkiye’nin yıllık 55 milyon tonluk taze meyve sebze ürettiğini anlatan Uçak, "Yıllık 3 milyar doları aşan taze meyve sebze ihracatımızı domine eden domates, kiraz, biber, üzüm, kayısı, incir, narenciye, çilek ve nar ürünlerinde analizler yapıyoruz. Kalıntısız taze meyve sebze üretimi için tabir yerindeyse evimizin önünü süpürüyoruz” dedi.


BALIKÇI DESTEĞİ İKİ KATINA ÇIKARILDI

Geleneksel kıyı balıkçılığı yapanlara verilecek desteğe ilişkin uygulama tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. 12 metre altındaki balıkçı gemilerine sağlanacak desteklerde bu yıl artışa gidilirken ödemeler Türkiye’nin deniz ve iç sularındaki avcılık filosunun yüzde 90’ını oluşturan 12 metre altındaki balıkçı gemilerini kapsıyor. Müsilajdan etkilenen Marmara Denizi kıyısındaki 7 ilde (Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova) destek 2 kat olarak ödenecek.

#​Tarım ve Orman Bakanlığı
#Hayrettin Uçak
#Resmi Gazete
#Narenciye
#Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği
3 yıl önce