|

Yeni sistem daha güvenilir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanvekili Mehmet Aktaş, ulusal hesap sisteminin eskiye göre çok daha güvenilir olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/12/2016 Cuma
Güncelleme: 23:28 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Aktaş, milli gelir revizyonuyla ilgili merak edilenlere dün İstanbul'da düzenlediği bilgilendirme toplantısında açıklık getirdi. Bir grup akademisyen ve gazetecilerin sorularını cevaplandıran Aktaş, yeni revizyon sistemindeki büyük farkın geçmiş serideki ölçüm hatalarından kaynaklandığını söyledi. Aktaş, “Bu tür revizyonlarda kayıtdışılık, veri entegrasyonu ve yanlılık konuları istatistiklerde etkili olmaktadır” diye konuştu. Büyümedeki artışın önemli bir kısmının inşaat sektörünün eski seride yanlış ölçülmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Aktaş, “Ben de ilk başta yadırgadım. 6 ay sorguladım” dedi.



VERİ KAYNAĞI GENİŞ TUTULACAK


Aktaş'ın verdiği bilgilere göre; eski ölçümlerde 700 bin olan şirket sayısı yeni seride 3 milyona çıktı. TÜİK yetkilileri, bu artışın gerekçesini şöyle açıklıyor: “Kayıtdışılık oluşturan bazı girişimler Maliye'ye beyan ettikleri aynı verileri TÜİK'e de sunuyor. Ancak TÜİK üretim verisi karşılaştırıldığında muhasebe ile tutarsızlık göze çarpıyor.



İnşaat tetikledi


Tasarruflardaki yaklaşık 10 puanlık artışa en büyük katkı 7 puanla inşaat sektörden geldi. Yatırımlarda da yaşanan yüzde 70'lik yükseliş inşaattan kaynaklandı. Kalan kısmı ise canlı hayvan varlığı, meyve ağacı, mücevherat, aktiflerdeki değişim tamamladı. TÜİK yetkililerine göre; Türk şirketleri kar ve katma değer elde etmekten çok istihdama yoğunlaşmış durumdalar. Buna karşın büyüme kaydedilen dönemde nüfus artışı, işgücüne katılım ve kaçak işçilik nedeniyle işsizlik artabiliyor.


#Türkiye İstatistik Kurumu
#Mehmet Aktaş
#Ulusal hesap sistemi
7 yıl önce