|

Yerli bataryaya Toyota desteği

Türkiye’nin ilk hibrit SUV’unu yapan Toyota’dan yerli batarya üretimine destek mesajı geldi. C-HR modelinin hibrit bataryasını Japonya’dan getirdiklerini söyleyen Toyota Türkiye Otomotiv Sanayii CEO’su Hiroshi Kato, “Biz tedarikte yerel üreticilerle çalışmaya hazırız. Japonya’dan pil aldığımız firmanın başka bir ülkeye yatırım yapma durumu söz konusu. Aday ülkelerden biri de Türkiye” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:56 - 21/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi CEO’su Hiroshi Kato
Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi CEO’su Hiroshi Kato

5 bini aşkın çalışanıyla yılda 280 bin adetlik 3 model otomobil üretimi yapan Toyota Türkiye fabrikasından yerli pil üretimine destek geldi. Hibrit üretiminde Türkiye’yi tercih eden Toyota’nın yerli tedarikçilere kapısının sonuna kadar açık olduğunu belirten Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi CEO’su Hiroshi Kato, üretimin olması halinde tercihlerinin yurtiçinden yana olacağını söyledi.

TEDARİKÇİMİZ YATIRIM YAPACAK ÜLKE ARIYOR

Hibrit C-HR’ın pillerini Japonya’dan temin ettiklerini anlatan Hiroshi Kato, “Tedarikçi firmamıza çok fazla talep geliyor. Üretici firma hibrit araçların gelecekte daha fazla talep görmesini bekliyor. Bu yüzden yeni bir ülkede yatırım yapmanın peşindeler. Türkiye’de de hibrit araçlara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Pil üreticisi firmanın başka bir ülkeye yatırım yapma planı var. Bu planlar arasında Çin var. Türkiye’de planlar arasında iyi bir seçenek olarak görünüyor. Bizim maliyetlerimiz açısından yerel üreticiler daha ön planda. Türkiye’de kriterlerimizi karşılayan global bir pil üreticisi olması halinde ilk tercihimiz bu yönde olur” şeklinde konuştu.

COROLLA’NIN HİBRİTİ OLURSA TÜRKİYE’YE DE GELİR

Toyota’nın otomobil modellerinde hibrit, plug-in hibrit, elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığına dikkat çeken Kato, Corolla’nın hibrit olup olmayacağına dair şu an için kesin bir şey olmadığını belirtti. Kato, “Corolla’nın hibrit versiyonu üretildiğinde bu Türkiye’ye de gelebilir” açıklamasında bulundu.

TÜRKLER AGRESİF ARABA KULLANIYOR

Türkiye’de ki hibrit araç pazarını da yorumlayan Japon CEO, Türklerin çok agresif araba kullandığını söyledi. Hibrit arabaların daha verimli olabilmesi için nazik kullanılması gerektiğini vurgulayan Kato, “Aksi takdirde diğer arabalardan bir farkı kalmaz. Hibrit kullanımının artması, daha beğeni gören sistem olması bizim için önemli. Hala birçok insan hibritin ne olduğunu tam olarak bilmiyor. Evde şarj edilmesi gereken bir sistem olduğunu sanıyor” diye konuştu.

DİZEL EVRİMİ PAHALI HİBRİT EN İYİ ALTERNATİF

Avrupa’nın dizel yasağına ilişkin de konuşan Toyota Türkiye Otomotiv Sanayii CEO’su, Toyota’nın hibrit satışlarında artış olduğunu kaydetti. Kato, “Dizel için yeni teknolojiler geliştiriliyor. Dizelin emisyon değerlerini düşürmek için aparatlar takılabiliyor. Ancak bu da çok maliyetli. O nedenle hibrit daha ekonomik bir alternatif diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’YE 45 BİN C-HR GÖNDERİYOR

Fabrikanın ihracatıyla ilgili rakamları da paylaşan Kato, en büyük pazarının Avrupa olmasına rağmen, en fazla ihracatı 45 bin adetle ABD’ye yaptıklarının altını çizdi. 280 bin adet üretimin 245 binini ihraç ettiklerini aktaran Kato sözlerine şöyle devam etti: “100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplamda 4 milyar dolarlık gelire sahibiz. Avrupa’da Toyota ihtiyacının yüzde 35’ni Türkiye’den karşılıyoruz. Ürettiğimiz C-HR’ların yüzde 90’ı hibrit” dedi.

  • YERLİLİK ORANIMIZ % 55
  • Türkiye’de 87 yan sanayi firmasıyla çalıştıklarını aktaran Toyota Türkiye Otomotiv Sanayii CEO’su, “Yerlilik oranı ortalamada ve maliyet bazında yüzde 55, hacim bazında ise yüzde 90. Türkiye’de koltuk, jant ve lastik, ayna ve camlar, metal parçalar ve plastik parçaları alıyoruz” dedi.
#​Türkiye
#Toyota
6 yıl önce