|

4 yıldızlı dalga

28 Şubat Soruşturması'nın 5. dalgası, Batı Çalışma Grubu'nun Üst Kurulu'nda görev yapan kuvvet komutanlarına uzandı. Emekli orgeneraller, dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi.

İlhan Toprak
00:00 - 29/05/2012 Salı
Güncelleme: 01:22 - 29/05/2012 Salı
Yeni Şafak
4 yıldızlı dalga
4 yıldızlı dalga

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında 5. dalga operasyonlar dönemin kuvvet komutanlarını vurdu. Ankara, İstanbul, İzmir ve Muğla'da yapılan operasyonlarda Batı Çalışma Grubu'nun üst kurulunda yer alan dönemin kuvvet komutanları ifade için Ankara'ya çağrıldı. Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman, Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Milli Güvenlik Kurulu eski Genel Sekreteri (MGK) emekli Orgeneral İlhan Kılıç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik eski Komutanı emekli Korgeneral Kamuran Orhon ile 28 Şubat döneminin Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı emekli Korgeneral Vural Avar 'tedbirli' olarak Ankara Adliyesi'nde hazır edildi. Soruşturmaya 1990 ile 1992 yılları arasında MİT Müsteşarlığı yapan ve teşkilatta '1 Numara' olarak bilinen Teoman Koman'la birlikte MGK eski Genel Sekreteri İlhan Kılıç'ın dahil edilmesi dikkat çekti. Şüphelilerin evlerinde arama yapılmazken, emekli orgeneraller Teoman Koman, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi ve İlhan Kılıç, İstanbul'da adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildikten sonra uçakla Ankara'ya gönderildi.

ORGENERAL DOĞAN DA VAR

Halen Balyoz Davası kapsamında Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan, Özel Kuvvetler eski Komutanı ve MHP Milletvekili Engin Alan ile emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın da ifadesine başvurulmak üzere 5. dalgada Ankara Adliyesine getirildi. Çetin, Alan, Ataç, Orhon ve Avar dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne getirilirken, Çörekçi, Köksal, Koman ve Kılıç ise akşam saatlerinde İstanbul'dan Ankara'ya getirildi.

PELİT TESLİM OLDU

Bu arada soruşturmanın 2. dalgasında hakkında gözaltı kararı çıkarılan, ancak yurtdışında olduğu için kendisine ulaşılamayan BÇG'nin istihbarat subayı emekli Albay Cemal Hakan Pelit de dün adliyeye geldi. Pelit, diğer şüphelilerle birlikte ifadeye alındı.

SAVCILARIN YAŞ HASSASİYETİ

Soruşturma savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in önceki operasyonların aksine sanıklar hakkında evlerinde arama ve gözaltı için karar çıkarmaması ve fezlekede sadece ifade için 'tedbirli' olarak hazır edilmelerini istemesi dikkat çekti. Emekli orgeneraller Koman ve Kılıç 78, Çörekçi ve Köksal 80 yaşında olduğu için savcıların emniyet ve savcılık olmak üzere şüphelilerin çift ifade vermemesi için bu yola başvurdukları öğrenildi.

10 İSME DE TUTUKLAMA TALEBİ

Şüphelilerin ifade işlemleri gece saatlerine kadar sürdü. İfadelerin alınmasının ardından savcılık önce 6 zanlıyı, ardından da 4 zanlıyı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Şüphelilerin mahkemedeki ifade işlemleri gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde sürüyordu.


MENDERES'E YASSIADA'DA TOKAT ATTI

Adnan Menderes'e tokat atan teğmen olduğu ileri sürülen Teoman Koman'ın 27 Mayıs 1960 darbesinde Yassıada Komutanı Tarık Güryay'ın ekibinden olduğu, adadaki birçok işkence olayına adının karıştığı dönemin tanıklarınca dile getirilmişti. 28 Şubat postmodern darbesi soruşturmasında, 'Ben ancak Cumhurbaşkanı ve başbakana bilgi veririm' diyerek Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu'nun talebini geri çeviren dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman soruşturma savcılarına ifade verdi. Soruşturma kapsamınnda ifadesi alınan bazı askerler, 'Biz Batı Çalışma Grubu'na Teoman Koman'ın emriyle gidip geliyorduk' şeklinde ifade vermişti. 1988 yılında Korgeneralliğe terfi ettikten 1992 yılında Orgeneral olana kadar geçen sürede MİT Müsetaşarlığı yapan Koman'ın varlığı üzerindeki tartışmalar hala devam eden JİTEM'in de kurucusu olduğu iddia edilmişti.

SUSURLUK'TA İFADE VERMEMİŞTİ

Susurluk kazası olarak tarihe geçen kazanın araştırılması için TBMM'de kurulan komisyona davet edilen isimlerden olan Teoman Koman bu davete icabet etmemiş ve tanıklık yapmaya gelmemişti. Aynı şekilde komisyona davet edilen Veli Küçük de kendisini yıllarca himaye eden Koman'ın izinden gitmiş ve Meclis'e ifade vermemişti. Dönemin komisyon başkanı Mehmet Elkatmış ifade verilmemesiyle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulunmuştu: " MİT kanununa göre müsteşar ancak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MGK'na bilgi verebilir. Onun dışında hiçbir kurum veya kişiye bilgi veremez' diyordu.


Tankları yürüten komutan

26 Ağustos 1996'dan 1 Eylül 1997'ye kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten emekli Orgeneral Hikmet Köksal, 4 Şubat 1997 tarihinde Sincan'da tankların yürütülmesine karar veren üç komutandan biri olarak tanınıyor. 2000 yılında kolon kanserinden ölen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya itiraflarında kendisi ile birlikte tankların yürütülmesinin Çevik Bir ve Hikmet Köksal'ın fikri olduğunu dile getirmişti. 1995-1997 yılları arası Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevini yapan emekli Orgeneral İlhan Kılıç'ın ise kapatılan Refah Partisi'ne (RP) giderek MGK kararlarını imzalatmak istediği ortaya çıkmıştı. Dönemin RP'li milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan, 1 Mart 1997 tarihinde yapılan Parti MYK'sında İlhan Kılıç'ın resmi üniforma ile Parti'ye geldiğini ve dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan'dan MGK kararlarını imzalamasını istediğini söyledi.


Orduevi fişlemeleri Alan'ın

28 Şubat döneminde orduevlerine yönelik yaptığı fişlemelerle dikkat çeken emekli Korgeneral Engin Alan ise 28 Şubat döneminde Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yaptı. 30 Ağustos 2000 yılında Korgeneralliğe terfi eden Alan'ın Ağustos 2004 Şura'sında görev süresi bir yıl uzatılmıştı. Alan, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı'yken Ağustos 2005'de emekliye sevk edildi. Emekli olduktan sonra da Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Emekli Korgenaral Yalçın'ın o dönem Genelkurmay Harekat Dairesi'nde çalıştığı öğrenilirken Korgeneral Vural Avar'ın da o süreçte Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı olarak görev yaptığı bildirildi. Emekli Korgeneral Kamuran Orhan ise Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı'ydı. Orgeneral İlhan Kılıç ise Dönemin MGK Genel Sekreteri ve eski Hava Kuvvetleri Komutanıydı.


Refah-Yol'un en katı muhalifi

1992-1997 yılları arasında MGK Genel Sekreterliği, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri komutanlığı gibi kritik görevlerde yer alan emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) tarihi 28 Şubat kararlarını aldığı toplantısında Türk ordusunun üst komuta kademesi içinde Hava Kuvvetleri Komutanı sıfatıyla yer alıyordu. Çörekçi, selefi Orgeneral Halis Burhan'ın Hava Kuvvetleri komutanlığındaki görev süresi uzaması nedeni ile Orgenerallikte dört yerine beş yıl kaldı. Çörekçi Paşa, 1993-1995 arasında ise Genelkurmay 2. Başkanlığı yapmıştı. Emekli Orgeneral Çörekçi, bir havacı için eşi az bulunur bir şekilde, 1992-1993 arasında ise bir yıl da MGK Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Refahyol'a en sert tepki gösteren generallerden biri olarak bilinen Orgeneral Çörekçi, 30 Ağustos 1997 tarihinde Hava Kuvvetleri'ndeki görevinden emekli oldu.



12 yıl önce