|

ABD'ye tepki büyüyor

Afganistan harekatının ardından Pakistan iyice karıştı. Gösterilerde 3 kişi ölürken birçok Pakistanlı yaralandı. Endonezya, Umman ve Filipinlerde ise protestolar devam ediyor.

Yeni Şafak
00:00 - 10/10/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:35 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD'ye yönelik protesto gösterilerine dün de devam edildi. Başta Pakistan, Malezya, Endonezya, Sudan, Mısır, Filistin ve Umman gibi müslüman ülkelerin yanısıra Yunanistan ve çeşitli Avrupa ülkelerinde harekata karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Pakistan'ın Kuçklak kentinde yapılan ABD karşıtı protesto göstesi sırasında polisle protestocular arasında çıkan çatışmada, 3 kişi hayatını kaybetti, birçok Pakistanlı da yaralandı.

Endonezya'da da Afganistan'a düzenlenen askeri harekatı protesto gösterileri sürüyor. Başkent Cakarta'daki son gösteriler de, ABD Büyükelçiliği önünde yapıldı. Burada toplanan yüzlerce öğrenci, ABD ve İngiltere aleyhinde sloganlar attı. Umman'da ise ABD'nin Afganistan'a düzenlediği askeri harekatı protesto etmek için yaklaşık bin öğrenci gösteri yaptı.

Mısır ve Sudan'da ABD karşıtı gösteriler düzenlendi. Mısır'da Kahire Üniversitesi'nde toplanan yaklaşık 1500 öğrenci, bombardımanı protesto etti. Tekbir sesleriyle Amerikan ve İngiliz bayrakları yakan göstericiler, ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair aleyhinde sloganlar attı. Sudan'ın başkenti Hartum'da da gösteri düzenleyen yüzlerce üniversite öğrencisi, ABD`yi protesto etti.

ABD bayrağını yaktılar

Filipinler'in güneyindeki bir kentte yaklaşık 5 bin kişi, Usame Bin Ladin yanlısı gösteri düzenledi. Gösteride Amerikan bayraklarını ve ABD Başkanı George Bush'un bir posterini yakan protestocular, "Amerika'ya ölüm", "Çok yaşa Usame Bin Ladin" şeklinde sloganlar attılar. Gösteri sırasında dağıtılan bir bildiride yerel müslüman liderler, Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'dan, ülkedeki eski Amerikan askeri üslerini ABD'nin kullanımına açmamasını ve Taliban'a karşı savaşa Filipin askeri göndermemesini istediler.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da "Savaş karşıtı" gösteri düzenlendi. Gösteriye katılan yaklaşık 4 bin kişi, "Kahrolsun ABD ve NATO", "Halkların katili ABD" şeklinde sloganlar atarak, ABD'nin Atina Büyükelçiliği'ne yürüdüler.

Okullar kapatıldı

Bu arada Filistin yönetimi, bölgedeki gelişmeleri göz önüne alarak Gazze Şeridi'ndeki okulları kapattı. Kararın, dün 2 Filistinlinin öldürülmesi ve bölgedeki okul ve üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 1000 öğrencinin, ABD ve İngiltere'nin Afganistan harekatını protesto eden gösterileri üzerine alındığı bildirildi.

Bombardımanı hemen durdurun

ABD'nin New York kentinde toplanan yaklaşık 300 kişilik bir grup, ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a başlattığı saldırıyı protesto eden bir yürüyüş yaparak saldırıların bir an önce durdurulması çağrısında bulundular. New York'un Times meydanında toplanan kalabalık başkan George Bush'a seslenerek "Bombalamaları hemen durdurun", "Savaşı durdurun" şeklinde slogan attı. Gösteriye katılanlardan 27 yaşındaki Alex

Majumder, "Şiddetin cevap olacağına inanmıyorum. Şiddet şiddeti durduramaz. Kendi politikalarımızı gözden geçirmek durumundayız. Neden bir çok insan Batılı fikirlere karşı çıkıyor" şeklinde konuştu. 23 yaşındaki Ana-Marijke Eysselinck ise "Afganistan'ı bombalamamalıyız. Bu masum insanları öldürmektir ve sadece şiddeti sürekli kılar. İntikam karşılık değildir, asıl karşılık diplomasi ile olmalıdır" şeklinde konuştu.

Üniversiteli protestosu
Ege Üniversitesi'nde, Afganistan'a yönelik operasyona tepki gösteren bir grup öğrenci, ABD aleyhine açıklama yaparak, üzerinde ABD bayrağı bulunan bir tişörtü yaktı. Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, yaptıkları açıklamada, ABD'nin, dünya üzerindeki tüm dengeleri kendi lehine yeniden düzenlemeye başladığını söylediler. Öğrenciler, Türkiye'nin operasyona katılmaması gerektiğini belirterek "ABD üsleri kapatılsın" sloganları attılar.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce