|

ARGK da itaat edecek

PKK Başkanlık Konseyi'nde sonra PKK'nın silahlı kanadı (ARGK) da Abdullah Öcalan'ın 'silah bırakma çağrısı'na uyacağını açıkladı.

.
00:00 - 7/08/1999 Cumartesi
Güncelleme: 18:00 - 5/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
ARGK da itaat edecek
ARGK da itaat edecek

Ankara- PKK Başkanlık Konseyi'nden sonra PKK'nın silahlı kanadı (ARGK) da, 'genel başkan' olarak hitap ettiği Abdullah Öcalan'ın "silah bırakma çağrısına uyacağını, ancak Türk birliklerinden gelecek herhangi bir saldırıya karşı kendilerini koruyacaklarını" açıkladı. ARGK'nın İngiliz haber ajansı Reuters ve Fransız haber ajansı AFP'nin yanısıra önde gelen bir çok uluslararası basın kuruluşuna faksladığı bildiride "Başkanımız tarafından yapılan öneriyi 1 Eylül'den itibaren uygulamaya başlayacağız. Meşru müdafa dışında herhangi bir silahlı eyleme girişmeyeceğiz" denildi. PKK, Dem Ajans aracılığı ile perşembe günü yayınladığı açıklamada, örgütün Abdullah Öcalan'ın örgüt üyelerine yaptığı silah bırakma çağrısını desteklediğini bildirmişti.

Bölgede değişiklik yok

PKK Başkanlık Konseyi'nden sonra ARGK'nın da çağrıya uyacağını Jon Hemming imzalı bir haber analiz ile abonelerine duyuran Reuters, ateşkese uyulacağı açıklamasının ardından çoğunluğu Kürt halkından oluşan Güneydoğu bölgelerinde 'pek bir şeyin değişmediği' şeklinde bir yorumda bulundu. Reuters'ın diplomatik editörü olan Hemming, ajansa konuşan bölgedeki güvenlik güçlerinin Van'ın Erciş ilçesinde devriye görevi yapan birliklerin, bir grup PKK militanı ile çatışmaya girdiğini haber verdiğini kaydetti. ARGK'nın açıklamasının PKK'nın Öcalan'ın çağrısına uyacağı açıklamasının ardından yapıldığına da dikkat çeken Reuters, bu bildirilerin Türkiye tarafından ciddiye alınıp alınmayacağının zaman içerisinde belli olacağını yazdı. Ancak başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere Türk siyalerin şu ana kadar yaptıkları yorumlarda devletin PKK'ya karşı tavrında bir değişiklik olmadığını sıklıkla tekrar ettiğine dikkat çeken ajans, devletin üst düzey yetkililerin hala PKK'yı kanlı terör örgütü olarak nitelediğini ve bu örgütle masaya oturmayı reddettiğine dikkat çekti.


25 yıl önce