|

Asil Nadir 17 yıl sonra İngiltere'de

1993 yılında İngiltere'de hakkındaki yolsuzluk davasından kaçan iş adamı Asil Nadir dün Londra'ya döndü. Havaalanında gümrük yetkililerince karşılanan Nadir, 3 Eylül'de hakim karşısına çıkacak

İstanbul
00:00 - 27/08/2010 Cuma
Güncelleme: 02:42 - 27/08/2010 Cuma
Yeni Şafak
Asil Nadir 17 yıl  sonra İngiltere'de
Asil Nadir 17 yıl sonra İngiltere'de

İngiltere'den 17 yıl önce kaçan Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, bu yıl başlarında, İngiltere'de kefalet karşılığında tutuksuz yargılanması mümkün olacaksa geri dönebileceğinin işaretini vermişti.

69 Yaşındaki Nadir, BBC'ye verdiği mülakatta, "çok büyük bir adaletsizlikle karşılaşması ve görevin aşırı düzeyde kötüye kullanılması nedeniyle" İngiltere'den kaçtığını anlattı.

Nadir, İngiltere'ye gelmeden önce Türkiye'den BBC radyosuna verdiği mülakatta "geri gönmesi için uygun bir hukuki ortam olduğuna inandığını" söyledi. Adil Nadir, "Adil bir mahkeme olmasını umuyorum. Tabii bu konu mahkemeye taşınırsa..." dedi. Nadir, mahkemesi sonuçlanıncaya dek elektronik kelepçe takacak ve kefalet taahhüdü olarak 250 bin sterlin ödeyecek. Asil Nadir dün İngiltere saatiye 13:23'de Luton havaalanına indi ve işlem yapmak üzere alanda bekleyen gümrük yetkililerince karşılandı.

Nadir, 3 Eylül'de Londra Ceza Mahkemesine çıkacak. Ancak hakkındaki suçlamaların karmaşıklığı nedeniyle davasının 2012 yılından önce görülmeye başlanması beklenmiyor.

1980'li yıllarda İngiltere'nin en zengin işadamlarından biri ve Muhafazakar Parti'nin önde gelen bağışçılarından olan Asil Nadir, sıfırdan inşa ettiği Polly Peck grubunun başındaydı.

Elektronikten gıda ürünlerine değin geniş bir yelpazede iş yapan ve hissedarlarına büyük kazanç getiren Polly Peck şirketi, 1990 yılında batmıştı. Asil Nadir, şirketten 34 milyon sterlini gizlice kendi hesabına aktararak Polly Peck'in batışına sebep olmakla suçlanmış ve hakkında yolsuzluk davası açılmıştı.





14 yıl önce