|

Bassam Tibi: Laiklik ideoloji değildir

Araştırmacı-yazar Prof. Dr. Bassam Tibi, laikliğin Avrupa'da Türkiye'de olduğu gibi bir ideoloji haline getirilmediğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 20/09/2002 Cuma
Güncelleme: 15:38 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

----------------------- spot -------------------------

"Euro İslâm" modelini ilk ortaya atan isimlerden biri olan araştırmacı-yazar Prof. Dr. Bassam Tibi, "Fundementalizm global bir olaydır. Batı'da fundamentalizm denildiğinde neden sadece İslâm anlaşılıyor. Bunu anlamak mümkün değil" dedi. Konrad Adenauer Vakfı'nca Goethe Enstitüsü'nde düzenlenen "Almanya'da İslâm ve İslâmcılık" konulu tartışma forumuna katılan Prof. Tibi, Batılılar'ın, Türkiye'nin İslâmi kimliği nedeniyle Avrupa Birliği'ne girmesini istemediklerini belirterek, "Avrupalılar 'Türkiye Avrupa'ya ait değil' diye düşünüyor. Türkiye, geleceğini AB'de görmek istiyorsa, İslâm'ın bir tehlike olmadığını anlatmalıdır" diye konuştu.

Tibi, bir soru üzerine Avrupa'da laikliğin Türkiye'deki gibi uygulanmadığını ve laikliğin bir ideoloji haline dönüştürülmediğini de belirtti. Avrupa'da Kilise'nin devletten ayrı ve tamamen bağımsız olduğunu ifade eden Tibi, "Ancak sekülerleşme, dinin tamamen ortadan kaldırılması değildir. Din her zaman ihtiyaçtır" şeklinde konuştu. Almanya'daki okullarda din dersi verilmemesini, Müslümanlar'ın birlik olamamasına bağlayan Tibi, bir soru üzerine Alman okullarında başörtüsü yasağına karşı olduğunu ve herkesin nasıl giyinmek istiyorsa öyle giyinebilmesi gerektiğini kaydetti. Hafız olduğunu ve 5 yaşından beri Kur'ân'ı okuduğunu belirten Tibi'nin, Yusuf El Kardavi'yi "İslâmcılar'ın bugünkü Papası" olarak nitelemesi ise dikkat çekti.

  • RECEP YETER / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    22 yıl önce