|

Batı’nın iki yüzlülüğü

Her fırsatta Dünyaya demokrasi dersi vermeye kalkan Batı, 15 Temmuz darbe girişimi karşısında sınıfta kaldı. Demokrasi ve insan hakları bayraktarlığını kimseye bırakmayan Batılı liderler, darbe girişimini ancak engellendikten sonra net bir şekilde kınadı. Ayrıca, birçok liderden gelen gecikmeli açıklamalar, bu ülkelerin darbe girişiminin sonucuna göre tavır sergilediklerini gösterdi. Yapılan açıklamalarda ise darbe girişimini gerçekleştiren ve 251 masum sivili öldüren terör örgütü FETÖ’den hiç bahsedilmedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 15:30 - 17/07/2020 Cuma
Yeni Şafak
John Kerry
John Kerry

Darbe girişimi devam ederken ABD adına ilk açıklama yapan kişi, dönemin Dışişleri Bakanı John Kerry oldu. Kerry sadece Türkiye’de ‘İstikrar ve barış’ umduğunu söyledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ise ‘Türkiye’de yaşanan tüm tarafların hukukun üstünlüğü çerçevesinde kalarak şiddet veya istikrarsızlaşmaya yol açacak eylemlerden kaçınılması gerektiği’ ifade edildi. ABD, net tavrını belli etmek için darbe girişiminin sonucunu bekledi.

AB’DEN CILIZ AÇIKLAMA

FETÖ aleyhine hiçbir ifade kullanmayan AB’den ise darbe girişimi atlatan ve 251 şehit veren Türkiye’de sanki anayasal demokratik bir yönetim yokmuş gibi açıklamalar geldi. Denetim ve dengelerle Türkiye’nin anayasa düzenine hızlı bir şekilde geri dönme ihtiyacı olduğu ve temel hak ve özgürlüklerin üstünlüğü vurgulandı.


FETÖ’YÜ HİÇ ELEŞTİRMEDİ

Fransa ise terör örgütü FETÖ’yü hiç eleştirmedi. Meşru hükümeti ve direnen halkı net şekilde destekleyen bir açıklama gelmedi. Türkiye’de sanki yönetim seçimle iş başına gelmiyor veya hukuki denetim bulunmuyor gibi otoriterlik uyarısında bulundu.

ALMANYA KINADI AMA FETÖ’YE BİR ŞEY DEMEDİ

Almanya Şansölye Angela Merkel de “Bütün Alman hükümeti adına, Türk askeri birliklerinin ülkesinin seçilmiş hükümetini ve seçilmiş cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum. Tankların sokaklarda olması ve halka karşı hava saldırısında bulunulması hukuk dışıdır” ifadeleri kullandı. Darbe girişimini kınayan Almanya, darbeye kalkışan FETÖ aleyhine hiçbir şey söylememesi dikkat çekti. Almanya’da darbe öncesinde olduğu gibi halen çok sayıda üst düzey FETÖ üyesi bulunmakta.


İNGİLTERE İKİ GÜN SONRA

Darbeden ancak iki gün sonra İngiltere’den bir açıklama geldi: “Türkiye’de yaşanan olaylardan dolayı kaygı duyuyoruz. İngiltere olarak demokratik kurallara ve seçilmiş hükümete olan desteğimizin altını çiziyoruz.” İngiltere de darbeye kalkışan terör örgütü FETÖ aleyhinde hiçbir eleştiride bulunmadı.

#15 Temmuz
#FETÖ
4 yıl önce