|

Bayındır'a kıyak

Cumhurbaşkanı Sezer ile hükümeti karşıkarşıya getiren Bayındır Grubu'na kıyak üstüne kıyak yapılıyor. Çörtük'ün holdingine, Vakıfbank'tan açılan 45 milyon dolarlık kredinin yanısıra, Halkbank'tan da 30,1 milyon dolarlık kredi sağlandığı belirlendi.

Yeni Şafak
00:00 - 30/09/2001 Pazar
Güncelleme: 19:08 - 2/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümeti karşı karşıya getiren Bayındır Grubu'na, Vakıfbank'ın dışında, Türkiye Halk Bankası'ndan da milyonlarca dolarlık kredi desteği verildiği belirlendi. Hükümetin, Romanya'daki bankasını kurtarmak için Vakıfbank'tan 45 milyon dolarlık kredi açtığı dönemde, Bayındır Grubu'nun Türkiye Halk Bankası'na olan borçlarını ödeyemediği tespit edildi.



Hükümetin, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "Aile Fotoğrafı"nda yer alan Kamuran Çörtük'ün sahibi bulunduğu Bayındır Holding'i kurtarmak için büyük çaba sarfettiği ortaya çıktı. Grubun, Romanya'daki bankasını kurtarmak için Vakıfbank'tan 45 milyon dolarlık kredi verilmesini sağlayan hükümetin, Bayındır Grubu'nu Türkiye Halk Bankası'ndan da desteklediği belirlendi.



Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerin incemelerine göre, Türkiye Halk Bankası, Bayındır İnşaat A.Ş.'ye, Yenişehir Şubesi'nden nakdi ve gayri nakdi olarak 68 milyon 700 bin dolarlık kredi verdi. Banka, bu krediler karşılığında Bayındır Grubu'ndan gruba bağlı hastane ve apatmanları 5 trilyon lira üzerinden ipotek aldı. Ancak firma, son dönemde aldığı kredileri ödememeye başladı.



Grubun 1997 yılı sonunda 1,5 milyon dolar olan kredi riski, 1998 yılı sonu itibariyle 11,8 trilyon liraya ulaştı.



Hükümet, Bayındır'la masaya oturdu


Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu, riski sürekli artan ve kredi taksitlerini ödeyemeyen Bayındır Grubu ile masaya oturarak, kredi borçlarını 10 Haziran 1999 tarihinde yeni bir ödeneme planına bağladı. Ancak, Bayındır Grubu 1999 ve 2000 yıllarında yeni ödeme planına bağlanan, kredi taksitlerini de ödeyemedi ve riski kredi riski sürekli yükselmeye başladı. Müfettişlerin incemelerine göre, Türkiye Halk Bankası'nın yeni ödeme planındaki taksitleri bile ödeyemeyen gruba, 6 Eylül 1999 tarihinde 4 milyon dolar daha kredi açtı. Bu krediyle birlikte, 2000 yılı sonunda, Bayındır Grubu'nun Halkbank'taki riski 30,1 milyon dolara ulaştı.


Öte yandan, Başbakan Ecevit konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Bayındır Grubu'na Vakıfbank'tan kredi verilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunmasını eleştirerek, "Bu kredinin Türkiye'nin itibarını kurtarmak için verildiğini ve aynı krediyi bugün de olsa vereceğini" açıklamıştı. Vakıfbank'ın hükümettin talimatı ile, Bayındır Grubu'nun Güney Enerji'deki hisseleri karşılığında 45 milyon dolarlık kredi verdiği ortaya çıkmıştı.



Aynı dönemde, Türkiye İş Bankası da, zor durumda olan Bayındır Grubu'nun bazı işletmelerini satınalarak gruba destek sağlamıştı.


#Cumhurbaşkanı Sezer
#Bayındır Grubu
#Türkiye Halk Bankası
#Vakıfbank
#Kredi desteği
#Kıyak
23 yıl önce