|

'BM, iyi sınav veremedi'

BM'nin bu yıl gündeme getireceği Bosna Planı hakkındaki görüşleri sorulan Başbakan Erdoğan, BM'nin Kıbrıs ve Irak'ta iyi bir sınav veremediğini belirterek, "Verdiği taahhütlere sahip çıkmadı" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 18/02/2005 Cuma
Güncelleme: 15:13 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) hem Irak hem de Kıbrıs konusunda iyi sınav veremediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Bosna-Hersek'teki ikinci gün temaslarına, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Borislav Paravak ile kahvaltıda biraraya gelerek başladı. Konseyin Hırvat Başkanı Dragan Covic ile Boşnak Başkanı Süleyman Tihiç'in de hazır bulunduğu kahvaltıya, Devlet Bakanı Beşir Atalay ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nde başkanlık, Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasında 8'er aylık dönemler halinde dönüşümlü olarak yapılıyor. Konseyin başkanlık görevini şu anda Sırp başkan Borislav Paravak yürütüyor.

'Bosna örnek olmalı'

Alınan bilgiye göre, görüşmede, Başbakan Erdoğan, Bosna-Hersek'in bölgede örnek bir ülke olması gerektiğini söyledi. Üç başkan ise ülkelerindeki bu çok etnikli yapıyı başarmaları gerektiğini ifade ederek, bu konuda meydana gelecek olumsuzlukları yenmek zorunda olduklarını anlattılar. Başbakan Erdoğan da konsey başkanlarına, çok kültürlülük ve bir arada yaşama başarısını göstermeleri gerektiğini söyleyerek, "Sizin bu başarınız, hem bölge hem de uluslararası alanda ülkeniz için daha iyi olacaktır" diye konuştu.

'BM, sözüne sahip çıkmadı'

Konsey başkanları, ülkelerinde eskiden olduğu gibi bundan sonra da huzur ve barış içinde yaşamak istediklerini belirterek, cami ve kiliselerin bir arada bulunmasını istediklerini anlattılar. Her üç başkan, BM'nin bu yıl gündeme getireceği Bosna Planı hakkındaki görüşlerini Başbakan Erdoğan'a sordular. Erdoğan da BM'nin hem Irak hem de Kıbrıs konusunda iyi sınav veremediğini, bu konulara hakim olamadığını kaydetti. Kıbrıs'ta bir referandum yapıldığını ve referandumda Kıbrıslı Türklerin "evet" Rumların ise "hayır" dediğini hatırlatan Erdoğan, "BM, verdiği taahhütlere sahip çıkmadı" dedi.

AB, KKTC için verdiği sözü tutmalı

Dün gece yurda dönen Erdoğan, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada ise ABD'li iş damları heyetinin KKTC'yi ziyaretinin çok olumlu olduğunu belirterek, "Temennimiz, bunu Avrupalı dostlarımız da yerine getirmeli, çünkü bizlere verilmiş sözleri var'' dedi. Erdoğan, ''Mumcu'nun, arkadaşlarına danışarak istifa ettiğini söylediğini'' belirten bir gazeteciye de "Değerli arkadaşlar, bu bizim sorunumuz değil. Arkadaşımızın kişisel sorunudur, bizi ilgilendirmez'' diyerek karşılık verdi.

Bosna'ya yatırım çağrısı

Borislav Paravak, Dragan Covic ile Süleyman Tihiç, Türk işadamlarının Romanya, Bulgaristan ve Rusya gibi ülkelerde yatırım yaptıklarını belirterek, kendi ülkelerine de yatırım yapmaya çağırdılar. Başbakan Tayip Erdoğan da, "Bunun için sizin daha fazla çabalamanız lazım" dedi.

Erdoğan, yılın 'devlet adamı'

Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Dnevni Avaz gazetesi tarafından, "2004 Yılı Devlet Adamı Ödülü" verildi. Dnevni Avaz gazetesinin siyaset muhabiri Sead Numauoviç tarafından, Başbakan Erdoğan'a, ikamet ettiği Holiday Inn Oteli'nde, ödülü temsilen bir plaket sunuldu. Başbakan Erdoğan da ödülü almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Dnevni Avaz gazetesine teşekkür etti. Ayrıca, Sead Numauoviç, Bosna-Hersek'teki iç savaşta yıkılan gazete binasının onarıldığını belirterek, binanın fotoğraflarının yer aldığı bir albümü de Başbakan Erdoğan'a hediye etti.

Emine Erdoğan'la Mostar hatırası
Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Bilge Kral' olarak isimlendirilen Bosna-Hersek'in eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti. Erdoğan, İzzetbegoviç'in, iç savaş başladıktan sonra söylediği "Büyük Allah'a yemin ediyoruz ki asla esir düşmeyeceğiz" sözlerinin yazılı olduğu mezarına bir buket çiçek bırakarak dua etti. Erdoğan, daha sonra Saraybosna'dan, uçakla, beraberindeki heyetle Mostar'a geçti. Burada yaşanan iç savaş sırasında Hırvat topçu ateşiyle yıkıldıktan sonra, Türkiye'nin de katkılarıyla yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü'nü gezen Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile köprü üzerinde ve köprüyü gören bir mekanda hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, poz verirken, gazetecilerin biraz gülümsemesini istemesi üzerine, "Gülecek hal mi kaldı" diye espri yaptı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce