|

ByLock'un sahibi teslim oldu

15 Temmuz’dan sonra on binlerce FETÖ’cünün deşifre olmasını sağlayan “gizli haberleşme programı” ByLock’un lisans sahibi David Keynes Türkiye’ye gelerek teslim oldu. ABD vatandaşı olduktan sonra Alpaslan Demir olan ismini değiştiren Keynes, “ByLock programı sadece FETÖ’cüler için hazırlanmış bir programdır” dedi.

Şahin Şen
00:00 - 29/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 06:18 - 29/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
FETÖ’nün kullandığı gizli haberleşme programı ByLock’un lisans sahibi olan David Keynes kendi isteği ile Türkiye’ye gelip teslim oldu.
9 Haziran’da ABD’den önce Almanya, ardından Türkiye’ye gelen ve tutuklanan Keynes hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iddianame hazırlandı.
İddianamede 15 yıl hapsi istenen Keynes’in ABD vatandaşı olduktan sonra Alpaslan Demir olan ismini değiştirdiği bilgisine yer verildi.

TANIK İFADESİYLE BAŞLADI

Keynes’in adı ilk olarak Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında “FETÖ’ye üye olmak” suçundan soruşturma yürütülen eski astsubay Cihan Arukan’ın verdiği ifadede geçti.
Arukan, lise mezuniyetinden sonra Ankara Polatlı’daki Maltepe Dershanesi yurdunda kaldığı dönem 1 yıl boyunca kendisiyle, belletmen olarak görev yapan ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi olarak bildiği Alpaslan Demir’in ilgilendiği beyanında bulunmuştu.
Soruşturma da bu bilgiler üzerine başlatıldı.

KARA HARP’TE MAHREM İMAM

  • Keynes ile ilgili ihbar, beyan, ifade ve teşhis tutanaklarına yer verilen iddianamede, 18 Temmuz 2017’de ifadesi alınan ve 26 yıl FETÖ yapısı içerisinde aktif olarak bulunduğunu belirten gizli tanık “Karadeniz”in ifadelerine de yer verildi
    . Gizli tanık Karadeniz, Keynes’in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde okurken evlerde askeri okullara öğrenci yetiştirmekle görevli olduğunu ve 1996 yılına kadar Kara Harp Okulu’nda mahrem imamlık yaptığını anlattı.

İTİRAFÇI OLMAK İSTEMİŞ

İddianamede, Keynes’in 26 Ekim 2016’da dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Uçar’ın makamını aradığı, güvence verilmesi durumunda ByLock’la ilgili bilgiler vermek isteyerek
“Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım”
dediği belirtildi. 1990’da üniversiteyi kazandığını ve örgüt evine yerleştirildiği anlatan Keynes,
“Tarık”
kod Talip Aydın isimli kişi ile problem yaşadığımdan dolayı Tarık Toros’un imamlığını yaptığı eve yerleştirildiğini anlattı. Keynes,
“Bu evde benim dışımda kalanları hatırlamıyorum”
dedi.

PROGRAMI ATALAY YAZDI

  • Keynes verdiği ifadede ByLock’un lisansını nasıl aldığını da anlattı. ByLock programının yazılımını kendisinin yazmadığını iddia eden Keynes, Portland State Üniversitesi bilgisayar mühendisliği mezunu “Tilki” lakaplı Atalay Candelen’den bahsetti:
    “Atalay Candelen bana Slikon Vadisinde çalışmak için CV’sine ekleyecek programlar hazırladığını, bu programları Apple markete yüklemek için internetten satın alması gerektiğini, ancak kendi kredi kartının yurt dışı harcamasına kapalı olduğunu ve kredi kartımdan 100 dolar kullanmak istediğini söyledi. Ben de kredi kartı bilgilerimle işlemler için kullanacağı mail adresimi verdim. Apple marketten söylediği program aracını satın aldı. (..) Mart 2014’te ByLock isimli bir program hazırlayıp Apple markete yüklediğini söyledi. O dönem Amerika’da kullandığım hat bulunan telefonumu benden alıp Apple marketten bu programı indirdi ve telefonuma kurdu. 15 Temmuz’dan sonra ByLock’un tamamen FETÖ için hazırlanmış bir program olduğu kanaatine vardım”
    dedi.

SAVCI: HER BİLDİĞİNİ ANLATMADI

İddianamede, Keynes’in ifadesinde her şeyi anlatmadığı, kendisini suçtan kurtarmaya yönelik beyanlarda bulunduğu değerlendirilirken; Keynes’in ilk olarak 1986-1987 yıllarında 8’inci sınıfta eğitim görürken örgüt evlerine yönlendirildiği, Ankara’da üniversite okurken örgüt evlerinde belletmen olarak kaldığı ve “Tarık” kod adı verilerek TSK mahrem yapılanmasında öğretmen (grup abisi) görevini yürüttüğünün altı çizildi.


CHP’YE UZANDI

  • ByLock’un lisans sahibi olan David Keynes, program hakkında bilinenlerden öte bilgi vermedi. Satır aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Fatih Gürsul hakkında ilginç bilgiler veren Keynes, şunları aktardı:
    “1999 yılında Hacettepe Üniversitesi kütüphanesinde tanışmıstık. Daha sonra samimiyetimiz ilerledi. Kendisi bana o dönem yapıya ait yurtta kaldığını ve belletmen olarak görev aldığını söylemişti. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi’nde master yapmaya başladı. Sonra asistan olarak göreve başladı. Doktora bittikten sonra üniversiteyle ilişiğini kesti. Bir müddet sonra İstanbul Üniversitesi’ne yardımcı doçent olarak girdi. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı oldu.”

SIK SIK GÖRÜŞÜRLERDİ

İddianamedeki gizli tanık Karadeniz de Fatih Gürsul’la ilgili bilgiler verdi. Keynes’in, Ahmet Hamdi Parlak adlı bir mahrem imamla ilişkisini anlatan gizli tanık Karadeniz şunları söyledi: “Parlak 2003 yılına kadar Ankara’da bulunmuş ve daha sonra TSK’da mahrem imam olarak görevlendirilmiştir.
Alpaslan Demir (David Keynes) isimli şahsı Ankara Kurtuluş’taki Kıbrıs caddesinde tuttukları evde saklıyorlardı. Fatih Gürsul da bu eve ara sıra gelir giderdi. Fatih Gürsul ile iyi derecede arkadaşlıkları vardı. Gürsul’la birlikte MİT TIR’ları ihanetinin planlayıcısı olduğuna dair iddiaları medyadan öğrendim.
Gürsul 1998’de Cebeci Stadı yakınlarında örgüt evinde kalmıştır. Birbirimizin evine gelip gitmekteydik. Ahmet Hamdi Parlak ve Alpaslan Demir (David Keynes) ile iyi derecede arkadaşlıkları vardır. Birbirleriyle sık görüşürlerdi. David Keynes’i kontrol altında tutan ekipte yer almıştır.

Kumpasçı Bayındır’ı gizlediler

  • Keynes’in iddianamedeki ifadesinde CHP eski Genel Başkanı Baykal ile MHP’li eski yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntülerin internette yayınlanmasıyla ilgili aranan FETÖ firarisi Faruk Bayındır’la ilgili de bilgilere yer verildi. ByLock programını yazan Atalay Candelen ve Faruk Bayındır ile 2010’da buluştuklarını, Candelen’in Bayındır hakkında kendisine “Orta okul döneminde yapı içerisinde abileri olduğunu” söyleyen Keynes, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Faruk Bayındır’ın Ataköy’de Atalay Candelen tarafından gizlendiğini anlattı.
#ByLock
#Alpaslan Demir
#David Keynes
#FETÖ
3 yıl önce