|

Çanakkale beşik gibi

Çanakkale dün beşik gibi sallandı. Ayvacık ilçesinde saat 06.51 ve 13.58'de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen iki ayrı depremin ardından yaşanan 120'nin üzerinde artçı sarsıntı, vatandaşları sokağa döktü. Çevre illerde de hissedilen depremler, maddi hasara yol açarken, 5 kişi yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2017 Salı
Güncelleme: 03:29 - 7/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Çanakkale sallandı
Çanakkale sallandı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi dün deprem fırtınasıyla sarsıldı. 5,3 büyüklüğündeki iki ayrı deprem ve artçı sarsıntılar korku ve paniğe yol açtı. Depremlerde çoğu tek katlı 110 ev yıkıldı, 5 kişi de yaralandı. Depremden etkilenen 13 köyde 238'i ağır olmak üzere 313 ev hasar gördü. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nin tespitine göre, merkez üssü Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Ege Denizi açıklarında 5,3 büyüklüğündeki ilk deprem saat 06.51'de kaydedildi Sarsıntının ardından bu kez saat 13.58'de yine 5,3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Çevre iller ve İstanbul'da da hissedilen depremlerin ardından meydana gelen 120'nin üzerinde artçı sarsıntı vatandaşları sokağa döktü.







DUVAR ALTINDA KALDILAR


Depremler, özellikle Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy, Taşağıl, Tuzla, Yukarı, Çam ve Gülpınar köylerinde hasar ve yıkımlara yol açtı. Yıkılan duvarların altında kalan 5 vatandaş yaralandı. Afette en büyük hasarı 800 nüfuslu Yukarıköy aldı. 170 haneli köyde toplam 40 ev hasar gördü. Günün ilk ışıklarıyla belediye, UMKE, elektrik şirketi TEDAŞ ekipleri depremden hasar gören yerleşim yerlerine giderek çalışma başlattı. TEDAŞ, bölgedeki elektrik akımını kesti. Yukarıköy'de aşevi kuran Ayvacık Belediyesi iş makineleriyle yıkılan binaların enkazları kaldırdı.



BÜYÜK MUTFAK YOLDA


Balıkesir'den Kızılay ekipleri, 5 adet 105 metrekare, 3 adet 63 metrekare çadır, 50 adet barınma çadırı 200 battaniye ve 200 yatak desteğini, Bursa'dan AFAD ekipleri de köylere çadır ve battaniye ulaştırdı. Balıkesir AFAD, 70 çadır, 352 battaniye 10 arama kurtarma personeliyle çalışma başlattı. Depremden etkilenen köylerde inceleme yapan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, mobil mutfaklarının bölgede olduğunu, büyük kapasiteli mutfakların yolda olduğunu söyledi.



KONTEYNER KENT KURULUYOR


Kınık, bölgede önümüzdeki günlerde AFAD koordinasyonunda konteyner kent de kurulacağını belirtti. Öte yandan Çanakkale Sağlık Müdürlüğü tarafından 13 köydeki gebeler, yeni doğum yapan ve küçük çocuğu bulunan kadınlar buralardan alınıp Ayvacık Devlet Hastanesi ile Ayvacık Yabancılar Geri Gönderme Merkezi'ne yerleştirildi. Ayrıca yine aynı köye çadır hastanesi kuruldu.







Kuzusunu kurtarabildi


65 yaşındaki Mevlidiye Tekin yıkılan ahırından kurtardığı kuzusuyla evinin bahçesinde yaktığı ateşin başında ısınmaya çalıştı. Kuzusuna sarılan yaşlı kadın, "Annesi depremde öldü. Yavrusunu kurtarabildim" dedi.







İstanbul'u etkilemez


Çanakkale'deki sarsıntılar, herkesin aklına “Marmara'da beklenen büyük depremin habercisi mi?” sorusunu getirdi. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar, bu depremlerin İstanbul için bir risk oluşturmadığını söyledi. Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr.Oğuz Gündoğdu, yaptığı değerlendirmerde şunları kaydetti: “Ayvacık'ta meydana gelen deprem İstanbul'un altından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı tetiklemez. Sarsıntılar, 23-24 gün önce başlayan etkinliğin devamı niteliğinde ve 5.3'lere kadar varan depremlerdir.” Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek de Ayvacık İlçesi'nde 15 Ocak'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, “Sabah aynı bölgede hissedilen depremle, 4.7 büyüklüğündeki önceki deprem 2 farklı fay hattında yaşandı. Dünkü sarsıntı da bir ana deprem. Ana fay sistemime dar açıyla yaklaşan bu tip tali faylarda 6 büyüklüğün üstünde deprem meydana gelebileceğini sanmıyorum” dedi.












#Çanakkale
#Ayvacık
#Deprem
7 yıl önce