|

Ceylan tahliye edildi

Bankkapital'in eski sahibi Mahmut Ceylan ile 2 sanık serbest bırakıldı. Ceylan savunmsında "Gözaltına alınmasaydım borçlarımın yarısını ödeyecektim" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 5/03/2002 Salı
Güncelleme: 18:20 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Bankkapital davası kapsamında tutuklu yargılanan bankanın eski sahibi Mahmut Ceylan ile Ali Tayfun Kabalak ve Mehmet Eşref Taştop, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. İstanbul 3. Ağır Ceza'da görülen ilk duruşmada, sanık sorgularının ardından taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Eker, tutuklu sanıklar Mahmut Ceylan, un tahliyelerini istedi.

Hakimin isyanı

Tutuklu bulunan Mahmut Ceylan ve iki banka yöneticisinin tahliyesine karar veren mahkeme başkanı Mehmet Şefik Mutlu, bazı davalarda çıkan dedikodularda hakimin tutukluğun devamına karar verdiğini belirterek, "kulağımıza gelen 'iş oldu', 'Hakimler tamam', 'dava bağlandı' gibi sözler ve söylentileri duymamış sayıp, heyeti teşkil eden bazı hakimler kendimize olan güvenimiz ve hukuki vicdanımızla bu kararı verdik. Bizim adımıza söz veren şerefsizler varsa bizim onlarla hiçbir ilgimiz olmadığını siz sanıklar ve dinleyicilere bildiririz" diye bir açıklama yaptı.

'İtibarımız zedelendi'

Mahkemede ifade veren Ceylan, hakkındaki suçlamaların başlı başına ceza olduğunu belirterek, "Malvarlığımın kaybından daha kötüsü başımıza geldi, itibarımız zedelendi" dedi. Dönemin BDDK Başkanı'nın "kendisinden başka herkes suçluymuş gibi davrandığını" belirten Ceylan, ortaya çıkan durumun güçler savaşının bir sonucu olduğunu söyledi.

Ceylan Grubu'nun faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Mahmut Ceylan, bankayı da grup şirketlerine yardımcı ve prestij olarak gördüğü için aldığını bildirdi. Ceylan, bankayı 20 milyon dolar sermayeli, 32 şubeli bir banka haline getirdiklerini kaydetti. Verilen 222 milyon dolarlık teminatın tamamlanması beklenmeden 27 Ekim 2000 tarihinde bankaya "haksız yere el konulduğunu" ileri süren Ceylan, bu tarihten sonra borçların tasfiyesi için masaya oturduklarını ve bu konuda pazarlık bile etmediklerini söyledi.

'BORÇLARIMI ÖDEYECEKTİM'

Söz konusu anlaşmanın özel hukuk kurallarına göre hazırlanan "tek anlaşma" özelliği taşıdığını belirten Ceylan,

"O dönemki başkanın müdahaleci tavrı bilindiği için, anlaşma konusunda bir yetki sorunu çıktı. Yetki sorunu çözüldüğünde, ekonomik kriz patlak verdi. Bu arada kurumun başkanı görevden ayrıldı. Tekrar bir anlaşma hazırlandı. Bu anlaşma imzalanmadan 1 gün önce gözaltına alındım. Söz konusu anlaşma, Başbakan tarafından diğer bankalara örnek gösterilmiştir. Eğer gözaltına alınmasaydım, anlaşma kamu görevlilerinin katılacağı bir törenle imzalanmış, borçlarımın yarısı da ödenmiş olacaktı" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce