|

CHP'de 30'lar hareketi

CHP'li 30 milletvekili, 'Baykal ve ekibinin partiyi iyi yönetemediğini' belirterek, 'seçimli olağanüstü kurultay' istedi. Muhalifler, "Görüşlerimizi savunan herkese yer var" diyerek Derviş'e de kapı araladı.

Yeni Şafak
00:00 - 19/05/2004 Çarşamba
Güncelleme: 15:50 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

CHP'li 30 milletvekili bir deklarasyon yayınlayarak "Olağanüstü seçimli kurultay" istedi.

CHP milletvekilleri, Parlamento'da düzenledikleri basın toplantısında "CHP'nin İktidar Yürüyüşü" başlıklı bir açıklama yaptı. Bildiri, "Hareket"in sözcüsü CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu tarafından okundu.

Açıklamada, "Hareket"in "tüzük değişikliği, söylem birliği ve kadro yapılanmasının ardından seçimli kurultay yapılmasını" amaçladığı belirtilerek, "Dışlayıcı ve dar kadrocu olmayacağız. Politika üretiminde katılımı sağlayacak ve ortak aklı egemen kılacağız. Daha önce 10 milletvekilinin başlattığı girişimi paylaşıyoruz. Seçimli olağanüstü kurultay istiyoruz. Çalışmalarımızı CHP bütünlüğü içinde sürdüreceğiz" denildi.

CHP 'demokratikleştirilecek'

CHP'nin belirleyici niteliğinin, "yenileşmeye dayalı öncülük" olduğu vurgulanan açıklamada, ancak CHP'nin yönetim yapısı ve anlayışından kaynaklanan nedenlerle iyi, etkin ve verimli bir biçimde yönetilmediği kaydedildi.

Cumhuriyetin geleceği konusundaki kaygıların AKP iktidarının uygulamalarıyla giderek arttığı kaydedilen açıklamada, "CHP, toplumun her kesimiyle bağlarını kuracak ve siyasal katılımı esas alacak yönde değiştirilerek demokratik bir yapıya kavuşturulacaktır" ifadesine yer verildi.

Derviş'e de kapı araladılar

Deklarasyondaki görüşlerin CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş'in görüşleri ile örtüştüğünü belirterek, "Deklarasyon hazırlanırken kendisiyle temasınız oldu mu?" diye soran bir gazeteciye Kesimoğlu, "Hayır, görüşmedik. Bu görüşleri savunan herkes bu çatı altında yer alabilir" karşılığını verdi.

Tüysüz'ün tepkisi

Bu arada deklarasyonda imzası bulunan Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz sinirli bir şekilde salondan çıktı. "İmzamı çekin, ben yokum" diyen Tüysüz'ü, peşinden giden İstanbul Milletvekili Hasan Aydın ikna edemedi. Tüysüz, basın toplantısına katılmayarak TBMM Basın Bürosu'ndan ayrıldı.

Delegelerden imza toplanıyor

Tüzük gereği olağanüstü kurultay isteminde bulunan delegelerin imzaladıkları dilekçeyi noterde onaylatmaları da gerekiyor. Delegelerin bir kısmının noter onayı nedeniyle dilekçeyi imzalamakta acele etmedikleri öğrenildi.

Kimler İmzaladI

Atilla Başoğlu, Ziya Yergök (Adana), Mustafa Sayar (Amasya), İsmail Değerli, Yakup Kepenek, Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Mehmet Tomanbay (Ankara), Feridun Ayvazoğlu (Çorum), Mustafa Gazalcı (Denizli), Nejat Gencan (Edirne), Zübeyir Amber (Hatay), Hasan Aydın, Ahmet Güryüz Ketenci, Kemal Kılıçdaroğlu, Berhan Şimşek (İstanbul), Hakkı Akalın, Muharrem Toprak, Hakkı Ülkü (İzmir), Mehmet Kesimoğlu (Kırklareli), Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Muharrem Kılıç (Malatya), Ersoy Bulut, Hüseyin Özcan (Mersin), Nurettin Sözen (Sivas), Mehmet Vedat Melik, Turan Tüysüz (Şanlıurfa), Erdoğan Kaplan, Mehmet Nuri Saygun (Tekirdağ), Hasan Güyüldar (Tunceli) ve Muharrem İnce (Yalova).

  • SAMİ GÖKÇE / ANKARA

    'Baykal yönetimine güven kalmadı'

    CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay, Anadolu'da Deniz Baykal yönetimine güven kalmadığını savundu.

    "Anadolu Gezisi" kapsamında geldiği Kahramanmaraş'ta bir açıklama yapan Günay, CHP'de Baykal yönetiminin değişmesi gerektiğini söyledi.

    Anadolu teşkilatlarında yaptıkları çalışmalarda, Baykal yönetimine güven kalmadığını açıkça gözlemlediklerini ve bu durumda Baykal'ın olağanüstü kongre için gerekli olan 651 imzayı beklemeden kurultayı toplayıp güvenoyu istemesi gerektiğini belirten Günay, "Amacımız, CHP'nin ideolojisini değil, yönetim şeklini değiştirmek. 1,5 yıl önce kurulmuş bir parti, şu anda Türkiye'de Anayasa'yı değiştirecek çoğunlukta tek başına iktidarken, 80 yıllık parti olarak sadece parlamentoya girmekle övünüyoruz" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce