|

Bu işe artık bir son vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan topraklarına saldıran Ermenistan’ı kınarken, “Bölgede Dağlık Karabağ’ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmesinin vakti gelmiştir. Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır” dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 29/09/2020 Salı
Güncelleme: 07:29 - 29/09/2020 Salı
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde, TBMM Başkanlığı’nın katkılarıyla İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen “Tarih, Siyaset ve Ülkelerarası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu”nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz’e ilişkin önemli mesajlar verdi:

Azerbaycan topraklarına saldıran Ermenistan’ı bir kez daha kınıyorum. Türkiye tüm imkanları ve tüm kalbiyle dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdürecektir, Bölgede Dağlık Karabağ’ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmesinin vakti gelmiştir. Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır.



GERÇEKÇİ VE ADİL ÇÖZÜM FIRSATI

Bunun dışındaki tüm dayatmalar ve tehditler sadece haksız ve hukuksuz olmakla kalmayacak, Ermenistan’ı şımartmaya devam edecektir. Yaşanan son gelişmeler, bölgede nüfuz sahibi tüm ülkelere gerçekçi ve adil çözüm yöntemlerini devreye sokmaları konusunda bir fırsat tanımıştır. Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesini umuyoruz.

ŞİMDİ AKIL VERİYORLAR

Minsk üçlüsü denilen Amerika, Rusya, Fransa 30 yıldır sorunu çözmedi. Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi ise akıl veriyorlar, zaman zaman da tehdit ediyorlar. Nedir bu tehdit? ‘Türkiye burada mı? Türk askeri burada var mı?’ Şu mantığa bak, şu akla bak. Bunu söyleyenler güneyimizde, özellikle Suriye’nin kuzeyinde binlerce TIR silahı oraya taşıyan, Suriye’nin kuzeyini parselleyen, orada üsleri kuran, koalisyon güçleriyle Suriye’de cirit atanlardır.

İŞGALE UĞRAYAN KİMİN TOPRAKLARI

İşgale uğrayan topraklar kimin toprakları? Azerbaycan’ın toprakları. Bunu hepiniz kabul ediyorsunuz. Dağlık Karabağ’ı kabul ediyorsunuz. Buradaki insanlar, 1 milyonu aşkın topraklarından uzak, şu anda Azerbaycan’da yaşıyor. İşgalciler ise orada. Bunun hesabını kimse sormuyor. Artık hesap vakti geldi diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır.



AKDENİZ’DE MİSAFİR DEĞİL EV SAHİBİYİZ

Küresel siyasetin son birkaç aydır Akdeniz eksenli gelişmelerle şekillendiğini söylemek yanlış bir tespit olmayacaktır. Türkiye bir Akdeniz ülkesidir. Burada tarih boyunca olduğu gibi bugün de misafir değil ev sahibiyiz. Akdeniz’de yapılan her hamlenin, atılan her adımın ülkemizin güvenliğine, hak ve menfaatlerine doğrudan etkisi bulunuyor. Akdeniz büyük ailemizin çatısı, yuvasıdır. Akdeniz’de Osmanlı barışının mirasçısı olarak, gerilimden değil barıştan yanayız.



TÜRKİYE’SİZ DENKLEMDEN BARIŞ ÇIKMAZ

19. yüzyılın sömürge paylaşım masalarını andıran suni projelerle saçma haritalarla Akdeniz’e barış ve istikrar gelmeyeceğini artık herkes görüp kabul etmelidir. Neymiş, Sevilla haritası. Kim nerede ve nasıl çekti bu haritanın çizgilerini. Biz de istersek şu an İstanbul ve Marmara Üniversitesi ile böyle bir çalışma yapabiliriz. Akdeniz’deki sorunları birbirimizi dışlayarak değil bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebiliriz. Türkiye ve KKTC’nin içinde adil şekilde yer almadığı hiçbir denklemden Akdeniz barışı çıkmaz.


Akdeniz yeniden barış havzası olsun

Doğu Akdeniz'deki sorunun diplomasiyle çözülebileceğini vurgulayan Erdoğan, "Son günlerde özellikle ivme kazanan diplomatik çabaların gerisinde ülkemizin sergilediği bu kararlı duruşun çok büyük payı vardır. Diplomasi ve müzakere asla bir zayıflık emaresi değildir. Bilakis diplomasi, ortak faydaya ulaşabileceğimiz en kestirme yoldur. Başta Yunanistan olmak üzere, Akdeniz'den komşumuz olan tüm ülkeleri Doğu Akdeniz meselesini sıfır toplamlı bir oyun olarak görmekten vazgeçmeye davet ediyorum. Gelin hep beraber Akdeniz'i tekrar bir barış havzasına çevirelim, gelin yeni husumetlerle Akdeniz'in ak sularını kirletmeyelim. Gelin enerjiyi çatışmanın değil, işbirliğinin vesilesi kılalım. Türkiye olarak şimdiye kadar bize uzatılan barış elini asla havada bırakmadık. Bize bir adım atana biz hep koşarak gittik. Sağduyu, samimiyet ve aklıselimle hareket edildiğinde herkesin hakkını koruyan, kazan-kazan temelli bir formül bulacağımıza özellikle inanıyorum" dedi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Azerbaycan
#Ermenistan
4 yıl önce