|

Denktaş: Maraş'ı Rumlara verelim

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş: Lefkoşa havaalanının iki toplumun kullanımına açılması karşılığında kapalı bölge Maraş'ı BM kontrolünde Rumlara verelim.

Yeni Şafak
00:00 - 12/07/2003 Cumartesi
Güncelleme: 17:19 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a mektup göndererek, Lefkoşa uluslararası havaalanının iki toplumun kullanımına açılması karşılığında kapalı bölge Maraş'ı BM kontrolünde Rumlara vermeye hazır olduklarını bildirdi. Denktaş, mektubun bir kopyasını da Kıbrıs Rum kesimi lideri Papadopulos'a gönderdi.

Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a dün sabah bir mektup göndererek, Lefkoşa uluslararası havaalanının ve kapalı Maraş'ın bir kısmının BM denetiminde iki halkın ortak kullanımına açılmasını önerdi.

İki tarafın da yararına

Daha sonra gazetecilere açıklamalar yapan Denktaş, Annan'dan, "1993-1994'te ortaya konulan, üzerinde büyük çalışma yapılan ve iki tarafın da prensip olarak kabul ettiği, ama detaylar üzerinde zorluklar çıktığı için ilerleme olmayan güven yaratıcı önlemleri gündeme getirmesini talep ettiğini" belirterek, "Bunun anlamı; Lefkoşa Havaalanı'nın iki taraf için BM yönetiminde açılması ve bunun karşılığında da kapalı Maraş'ın bir kısmının yine BM idaresinde her iki tarafın yarına açılmasıdır" dedi.

Türk limanları da açılır

Denktaş, bu konuda olumlu adım atılabildiği takdirde, Türkiye'nin Rumlara deniz ve hava limanlarını açabileceğini ve karşılıklı ticaretin başlayabileceğini bildirdi. Öncelikle Rumların "evet" demesi gerektiğini belirten Denktaş, "Bu nedenledir ki, Papadopulos'a, Genel Sekreter'e böyle bir mektup gönderdiğimi ve kendisinin de Genel Sekreter'e cesaret vereci bir tutum içerisine girmesini, bunun meselenin halli için gereken zemini oluşturmaya yardımcı olacağını bildiren kısa bir mektupla, Genel Sekreter'e gönderdiğim mektubun suretini de gönderdim" dedi.

Barış için zemin oluşturma

Türkiye'nin KKTC'yi tanıdığını, KKTC'yi tanımayan Rum tarafına bazı açılımlar yaptığını ifade eden Denktaş, bunların Türkiye'nin zararına değil, yararına olduğunu kaydetti. Açıkladıkları paketlerin tüm Kıbrıs'ın yararına olduğunu belirten Denktaş, paketleri açıklamaya devam edeceklerini söyledi.

İki taraf arasındaki zemini düzeltmeye çalıştıklarını belirten Denktaş, "Zemini düzeltmek demek, iki taraf arasındaki güveni artırmak demektir. Güven nasıl artar? İki taraf birbirini eşit olarak görürse... İşte biz bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Ulaştırma ve iletişimin altyapısı geliştirilecek
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, dün ayrıca Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı kabul etti. Bakan Yıldırım kabulde, ulaştırma ve iletişim alanında yapılan altyapı hizmetlerinin daha da ileriye götürülmesi yönünde KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Miroğlu ile bir durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce