|

Didik didik

Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün yapıldı. Birçok yeni uygulamanın gerçekleştirildiği sınavda adaylar didik didik arandı. Adayların, kemer, toka, alyans ve piercingleri de çıkarttırıldı. Adaylara, kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler, şekerleme ve peçete ile sınav evrakının olduğu poşetler dağıtılırken, kameralarla sınav kayıt altına alındı

Aa
00:00 - 28/03/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:47 - 28/03/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Didik didik
Didik didik

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı. Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 692 bin 345 adayın katıldığı YGS sınavı dün yapıldı. Öğrenciler üniversite kapısını aralamak için sınıflarda ter dökerken, veliler de okul bahçelerinde dua kitaplarına sarıldı. ÖSYM'nin aldığı bir dizi güvenlik önlemleri ise ilk defa bu sınavda uygulandı. YGS'de ilk kez adaylara “adaya özel soru kitapçığı ve fotoğrafının bulunduğu cevap kağıdı” verildi. Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınav, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleşti. Sınav merkezlerine girişte adayların üstleri emniyet görevlileri tarafından didik arandı.

VELİLERDEN MANEVİ DESTEK

Öğrenciler sınavların yapılacağı salonlara alınırken, aileleri ise dışarıda büyük heyecan yaşadı. Okul bahçesinde kalan velilerin bazıları dua ederken, bir kısmı da Kur'an-ı Kerim okuyarak çocuklarına manevi destek olmaya çalıştı. Sınava ilk kez girecek öğrencilerin anne ve babalarının daha çok heyecanlı oldukları gözlendi.

JELATİNLER DAHİ SÖKÜLDÜ

Sınav salonlarına hiçbir şekilde kalem, metal eşya, elektronik cihaz ve gereksiz kağıt alınmadı. Öğrenciler yanlarında getirdikleri sigara, telefon, cüzdan gibi eşyalarını kapı girişindeki poşete bıraktı. Öğrencilerin yanlarında getirdikleri suların üzerindeki markaların yazılı olduğu jelatinin yetkililer tarafından sökülmesi dikkatlerden kaçmadı. Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltildi. Sınav 160 dakika sürdü. Güvenlik önlemleri çerçevesinde ÖSYM, bazı salonlarında sınavı kamera ile kayıt altına aldı.

KALEM SİLGİ ÖSYM'DEN

Adaylara, sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler, şekerleme ve peçete ile sınav evrakının olduğu poşetler dağıtıldı. Salondaki görevliler de ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Kimlik kontrollerininardından salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı.

SIRADA LYS VAR

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere, altı ayrı puan türü oluşturulacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler.

BİR AY İÇİNDE AÇIKLANACAK

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS sonuçlarının bir ay içinde açıklanacağını bildirdi. Sınavın ÖSYM tarafından belirlenen bazı salonlarda kamerayla kayıt altına alındığını, başarılı bir şekilde kayıt yapıldığını belirten Demir, “Bu uygulamanın çok etkin olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Toka, piercing kemer, alyans kolyeler de çıkarıldı

Sınavın yapılacağı yerlere sabah erken saatlerden itibaren gelen adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak salonlara alınmaya başlandı. Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar; kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar; her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizat; kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlar yasak olduğu için adaylarda bu araç gereçler bulunup bulunmadığı kontrol edildi. Güvenlik önlemleri açısından adayların alyansları ve “piercing”leri de çıkarttırıldı. Kız öğrenciler en fazla toka, erkekler ise kemerlerini bırakmak zorunda kaldı. Toka ve kemerle birlikte bozuk paralar, şekerler, pasolar gibi çok sayıda eşya dışarıda ilginç bir görüntü oluşturdu.


Kamera kayıtları ÖSYM'de

ÖSYM, sınav salonlarında kamera ile kayıt uygulamasını gerçekleştirdi. Kamera ile kayıt, sadece sınavın güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek amacıyla yapılırken, kayda alınan görüntüler, ÖSYM dışında, yargı organları hariç, hiçbir kişi, kurum ve kuruluşla paylaşılmayacak. YGS'de ilk kez 'adaya özel soru kitapçığı ve fotoğrafının bulunduğu cevap kağıdı' güvenlik önlemleri çerçevesinde poşetler içinde verildi. Poşetler sınav başladığında adaylar tarafından açıldı. Adaya özel soru kitapçığında sorular ve cevap şıkları kopyanın önlenmesi açısından farklı sıralarda yer aldı.


Sınava Uygun

Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun da YGS'ye girenler arasındaydı. Uygun, Eskişehir Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nde gireceği YGS öncesinde sınava girene bütün öğrenicilere başarılar diledi. Uygun, şöyle konuştu: “Her sınavın üstesinden nasıl geldiysek bunun da üstesinden geleceğiz. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu okumak istiyorum. Eskişehir'de her 4 kişiden birisi üniversite mezunu. Türkiye'deki öğrenim durumu yüksek nüfusa sahip kentlerden biri olan Eskişehir'de teknik direktörlük yapmak beni de üniversite bitirmeye teşvik etti. Çok heyecanlıyım bu maçı kazanmak istiyoruz. Taktik de 'vurun topun dibine koşun peşine' taktiği.”


10 dakika kala jet kimlik

Kayseri'de Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın başlamasına 10 dakika kala nüfus müdürlüğüne başvuran öğrenciye, 5 dakikada nüfus cüzdanı hazırlanarak, öğrencinin sınava girmesi sağlandı. İzmir Bornova'da oturan ve Kayseri Melikgazi Mimarsinan nüfusuna kayıtlı Sami Vezir, YGS'ye gireceği Kayseri Argıncık Lisesi'ndeki sınıfa geldiğinde, nüfus cüzdanının olmadığını fark etti. Sınav gözetmenlerinin yönlendirmesiyle sınavın başlamasına 10 dakika kala Melikgazi İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne gelen Vezir, milletvekili seçimleri dolayısıyla seçmen listeleri askıda olduğu için hafta sonu da mesai yapan İlçe Müdürü Mehmet Bozkır'a durumu anlattı. Koridorda bulunan ve 5 TL karşılığında kişinin fotoğrafını çeken cihaz yardımıyla Sami Vezir'in fotoğrafını da temin eden Bozkır, personelinin de gayretiyle 5 dakikada nüfus cüzdanını hazırlayarak Sami Vezir'in sınava girmesini sağladı.



Cizre'de ilk

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ilk kez yapıldı. Geçen yıl çok sayıda üniversite adayının tercih dışı illerde sınava girdiği Cizre'de bu yıl Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nın yapılması öğrenci ve velileri mutlu etti.

Cizre ilçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Göre, daha önce ilçedeki üniversite adaylarının başka illerde sınava girdiğini hatırlatarak, yapılan sınav sayesinde bu sıkıntının sona erdiğini söyledi. Cizre'de YGS'nin yapılmasının öğrencilerin sınavlardaki performansını yükselteceğini savunan Göre, “Eğitimciler olarak sınavın burada yapılmasından dolayı büyük bir mutluluk yaşadık. İnanıyorum ki bundan sonraki sınavlarda öğrencilerimiz sınavlarda büyük başarılar elde edeceklerdir” dedi. YGS'ye giren Suat Gümüş, geçen yıl başka illerde sınavlara girmek zorunda kaldıklarını hatırlatarak, başka kentte sınava girmenin Cizreli öğrencileri mağdur ettiğini söyledi.


YGS'nin Kamberi

Samsun'un Bafra ilçesinde, 3 üniversite bitiren sözleşmeli öğretmen, 30 yıldır aralıksız sınava giriyor. Bafra Kızılırmak Lisesi'nde bu yıl 30. kez sınava giren, sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan Adem Topçuoğlu (49), en büyük hobisinin üniversite sınavlarına girmek olduğunu söyledi.


SINAV HEYECANI YARIM BIRAKTIRDI

Samsun'da YGS'ye giren genç kız, sınav heyecanından dolayı geçirdiği panik atak yüzünden sınıfta fenalaştı. Sınıf öğretmeni tarafından çağrılan ambulansta bir süre tedavi altına alınan öğrenci, sınavı 35. dakikada terk etmek zorunda kaldı. 24 yaşındaki Derya Tuncer, sınav salonundan çıktığı için tekrar alınmayınca, sınavı yarıda bırakmak zorunda kaldı.


İLK YÜZ İÇİNE GİR OTOMOBİLİ KAP

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Türkiye genelinde ilk yüz içerisinde yer alan öğrencilere otomobil hediye edileceği bildirildi. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, sınav sonucunda bir lisans programına yerleşen, yerleştirildiği puanı Türkiye genelinde ilk yüze giren öğrencilerin ailelerinin Kocaeli sınırları içerisinde ikamet etmesi gerektiği şartının bulunduğu kaydedildi.




13 yıl önce