|

Diyanet'ten 'falcılık' hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, sık sık gündeme getirilen 'falcılık' ve 'medyumluk'la ilgili hutbe hazırladı. Hutbe 8 Şubat'ta bütün camilerde okutulacak.

Yeni Şafak
01:00 - 1/02/2002 Cuma
Güncelleme: 18:00 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Diyanet İşleri Başkanlığı, sık sık gündeme getirilen 'falcılık' ve 'medyumluk'la ilgili hutbe okutacak. Diyanet'in hutbesinde "Dinimiz falı da falcılığı da yasaklamıştır" denildi. TV'lerin ana haber bültenleri ve yazılı basında falcılık, büyücülük ve medyumlukla ilgili haberlerin sık sık gündeme getirilmesi Diyanet İşleri Başkanlığı'nı harekete geçirdi. Diyanet, fal ve medyumlar konusunda halkı aydınlatmak üzere bir hutbe hazırlatı. Diyanet tarafından hazırlanan hutbe 8 Şubat tarihinde bütün camilerde okutulacak.

'Dinen yasaktır'

Diyanet'in hutbesinde insanların hâlâ kâhinlere, medyumlara ve falcılara inandıkları belirtilerek, "Fal, gelecekten haber vermek, kaybolanı bulmak, kader, kısmet açmak ve talihi anlamak için kahve telvesi, iskambil kağıdı, bakla ve benzeri şeylere bakarak anlam çıkarmaktır. Falcılık da bu mesleği yapmaktır. Bu konuda İslâm'ın hükmü kesindir. Dinimiz falı da falcılığı da yasaklamıştır. Çünkü, gaybı ancak Allah bilir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de 'Gayb'ın anahtarları Allah'ın katındadır. Onları, ancak O bilir', 'Göklerin ve yerin gaybını bilmek Allah'a mahsustur' buyurulmaktadır. Buna göre, falcıların, medyumların ve kâhinlerin gayb'ı bilmeleri mümkün değildir. Falcılar ne yaparlarsa yapsınlar, neye bakarlarsa baksınlar, yaptıkları iş, söyledikleri söz, hiçbir zaman gerçeği yansıtmaz" denildi. Diyanet'in hutbesinde, "Fal baktıranlar çaresiz, falcılar da hayâlci kimseler" olarak nitelendirilirken, hutbenin devamında şu görüşlere yer verildi:

"Fal açtırmak, cin çağırmak, kurşun döktürmek, kahve telvesinde ikbal aramak, İslâm'ın ve aklın reddettiği fevkalade yanlış şeylerdir. Fal ve falcılık, çağımıza kadar ulaşmış olan hurafelerden biridir. Elimizde; çağlara ışık tutan Kur'an gibi mukaddes bir kitabımız varken, onun onay vermediği ve hoş görmediği yanlış işleri yapmak akıl kârı değildir. Devletimiz, falcılık, medyumluk ve kahinlik gibi faaliyetleri, 677 sayılı Kanun'la men etmiş ve bu tür faaliyetlerin basın yayın yoluyla icra edilmesini de, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kanunu ile yasaklamıştır


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce