Dünyanın en zengin adamı olan Meksikalı işadamı Carlos Slim, "parlayan yıldız" olarak tanımladığı Türkiye'ye yatırım yapmayı planlıyor. 19 ülkede telekomünikasyon yatırımları bulunan Slim, Türkiye'de de özellikle bu alana ilgi gösteriyor
Dünyanın en zengin kişileri listesinde 1 numarada yer alan Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu, "dünyanın parlayan yıldızı" olarak tanımladığı Türkiye'de yatırım imkanlarını araştırıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-Meksika İş Konseyi toplantısı için geldiği Mexico City'de geçen yıl dünyanın en zengin kişisi olarak gösterilen Meksikalı işadamı Carlos Slim'i ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu, görüşmesinin ardından, Carlos Slim'in Türkiye'ye karşı çok ilgili olduğunu ve Türkiye'de yatırım imkanlarını araştırdığını söyledi. Ayrıca Hisarcıklıoğlu, Carlos Slim'in Türkiye ve Meksika'nın önümüzdeki 10 yıl içinde kurdukları düzeni bozmazlarsa gelişmekte olan değil, gelişmiş ülke kategorisine gireceklerini söylediğini aktardı.
Kişisel servetinin yaklaşık 70 milyar dolar olduğu bildirilen Carlos Slim'in Türkiye'de özellikle telekomünikasyon alanıyla ilgilendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Meksikalı işadamının cazip olan diğer alanlara yatırım yapmak gibi düşüncelerinin de bulunduğunu ifade etti. Carlos Slim'in Meksika dışında 19 ülkede telekomünikasyon alanında yatırımları bulunuyor. Meksika'daki telekomünikasyon pazarının çok büyük kısmını elinde bulunduran Slim'in bankacılık, bilişim ve perakendecilik gibi birçok sektörde yatırımları bulunuyor. Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Carlos Slim'i Türkiye'ye davet ettiğini, önümüzdeki yaz aylarında büyük bir ihtimalle Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydetti. Dünyanın en zengin adamı olan Carlos Slim'in babası o dönemde Osmanlı toprağı olan Lübnan'da dünyaya gelmişti. Osmanlı torunu olan Carlos Slim'in soyadı zaman içinde değişime uğramadan önce Selim'di.
Toplantıya katılan işadamlarınada seslenen Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Meksika arasındaki ticaret ilişkisinin çok yetersiz olduğunu belirterek, "Türk işadamları Meksika'yı atlamış. Bölgemizin en aktif girişimcileriyiz ama Meksika'yı ıskalamışız" dedi. Hisarcıklıoğlu, gelirken incelediği raporlardan Meksika'nın dünyanın 11. büyük ekonomisi ve 300 milyar dolar ihracatı olan bir ülke olduğunu öğrendiğini anlattı. "Biz Türk işadamları olarak Meksika'yı atlamışız" diye konuşan Hisarcıklıoğlu, "Bizim müteşebbislerimiz burayı ıskalamış. Bölgemizin en aktif girişimcileriyiz ama Meksika'yı ıskalamışız açık söyleyeyim" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye açısından bakıldığında, dünya üretiminin yüzde 51'inin Türkiye'nin doğusunda, tüketimin yarısından fazlasının Türkiye'nin batısında olduğunu,Türkiye'nin dünya ekonomilerinin şekillendiği yeni dönemde dünyanın tam ortasında köprü rolü oynadığını söyledi. Gelecek 40 yıl içinde Türkiye ve Meksika'nın dünyanın en güçlü ekonomileri arasında olacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, işadamlarına daha fazla işbirliği çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, iki ülke hükümetlerinden beklentileri olduğunu dile getirerek, Türkiye ile Meksika arasında ticaretin arttırılması için engellerin kaldırılması gerektiğini, bunun için serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, ayrıca vize anlaşması, yatırımların korunması anlaşması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının da gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Bunları yaparsak iki ülke de kazanır" diye konuştu.






