Ergenekon'da büyük gözaltı

Eretan Kılıç
00:0022/03/2008, Cumartesi
G: 22/03/2008, Cumartesi
Yeni Şafak
Ergenekon'da büyük gözaltı
Ergenekon'da büyük gözaltı

Ergenekon terör örgütü operasyonu kapsamında İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 12 kişi daha gözaltına alındı.

Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik bombalı saldırıların ardından başlatılan Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında polis, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatı ve mahkeme kararı doğrultusunda Ankara ve İstanbul'da 32 ayrı adrese baskın yaptı. 'Ergenekon'da ikinci dalga' olarak yorumlanan baskınlarda İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz sahibi ve baş yazarı İlhan Selçuk, İP Genel Sekreteri Ulusal Kanal'ın Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya, işadamı İbrahim Benli'nin de aralarında bulunduğu 12 kişiyi gözaltına alındı.

PERİNÇEK ANKARA'DA ALINDI

Sabah 04:00'te Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İşçi Partisi Genel Merkezi'ne baskın yaptı. Doğu Perinçek ile şoförü Yusuf Beşerik ve korumalarını gözaltına aldı. Parti binasında 12 saat arama yapan ekipler 4 ruhsatsız silah ele geçirdi ve çok sayıda belge ve bilgisayara el koydu. 12 çuval belge ve bilgisayarlar incelenmek üzere İstanbul'a gönedirildi. Uçakla İstanbul'a getirilen Perinçek Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanıyor.

İSTANBUL İP BİNASINA BASKIN

İstanbul Terörle Mücadele Şube kipleri de Beyoğlu'ndaki İP İstanbul Teşkilatı'na eş zamanlı baskın yaptı. Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin de bulunduğu binada çok sayıda belge ve bilgisayarlara el kondu. İP Genel Sekreteri Ulusal Kanal'ın Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya ve işadamı İbrahim Benli gözaltına aldı. Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Büyükdağ aramalarda bilgisiyarlarına el koyduklarını belirterek “Kopya alın dedik dinlemediler. Aydınlık akşam baskıya giriyordu. Hepsi gitti. Tamamen politiktir bu ve kapatma davasıyla ilgilidir” dedi.

PERİNÇEK'E DARBEYE TEŞVİK SUÇLAMASI

Perinçek'in Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan emekli binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün ifadeleri doğrultusunda gözaltına alındığı ileri sürüldü. Öztürk'ün ifadelerinde, “Perinçek, TSK'yı siyasi yapıya karşı kışkırtarak, altyapı kadrolarıyla eylem yaptırabilir veya eyleme destek verebilir, planlayabilir. Perinçek, partilerüstü bürokratik çevrede bir tepki hareketliliği oluşturmak için çalışıyordu” demişti. Perinçek'in Ergenekon örgütünün iç tüzük niteliğinde manifestosunu kaleme alan kişi olduğu iddia edilmişti.

İLHAN SELÇUK'UN EVİNDE ARAMA

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk da evinde gözaltına alındı. Sabah saatlerinde Selçuk'un evine gelen polislerin arama yaptıktan sonra saat 07:00'de Selçuk'u gözaltına aldığı öğrenildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelen Selçuk'un avukatlarından Akın Atalay, müvekkili ile görüşmesine, 24 saat süreyle izin verilmediğini belirterek, “Normalde bu suçlarla ilgili gözaltı süresi 48 saattir. Yarın sabah (bugün) görüştüğümüzde kendisiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi öğreneceğiz. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle bize söylenen bir şey olmadı. Evinde polislerce arama da yapıldı. Bilgisayar ve bazı malzemeler alındı” dedi.

İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu ise Ortaköy'deki evinde gözaltına aldı. Ekipler, sabah saat 05: 45'te geldikleri evde saat 10:00'a kadar arama yaptı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan diğer isimlerse Yusuf Beşirik, Aydın Gergin, Aykut Tokak, Mahir Güngör, Yusuf Tuncer, Serhan Bolluk. Ümraniye'de geçtiğimiz yıl ele geçirilen el bomlarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 40 kişi tutuklanmıştı.


Ümit Sayın bağlantısı

İ.Ü eski rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun Ergenekon'da tutuklanan üniversitenin öğretim üyelerinden Ümit Sayın'la ilişkisi nedeniyle gözaltına alındığı ileri sürüldü. Sayın'ın bilgisayarlarında Ergenekon yapılanmasıyla ilgili belgeler ele geçirilmişti.


Aydınlık ve Ulusal Kanal'ın bilgisayarlarına inceleme Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı yapılan baskınlarda polis Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinde arama yaptı. Beyoğlu'ndaki Ulusal Kanal binasının bulunduğu sokağı trafiğe kapatan polis, kanalda saatlerce arama yaptı ve bilgisayarlar ile çuvallar dolusu belgeye el koydu. Bilgisayarlar Emniyet Müdürlüğü'nde incelemeye alındı.


Köşesinden hesaplaşma iması yaptı

İlhan Selçuk dünkü köşe yazısında “Hesaplaşmaya hazırlıklı olalım” demesi dikkat çekti. Selçuk “RTE XIV'üncü Luis mi?” başklıklı yazısında 'AKP iktidarının hedefine dolu dizgin yürüdüğünü' ileri sürerek 'RTE yoksa hastalandı mı?.. 14'üncü Louis edasıyla diyor ki:/ “-Devlet benim...” Ya RTE anayasaya ve yargıya 'sokaktaki adam gibi saygı gösterecek... Ya da 14'üncü Louis olmadığını RTE' ye anımsatacak ve öğretecek hesaplaşmaya hazırlıklı olalım... Aklın bir başka yolu yok..” diye yazdı.


Adım adım Ergenekon
  • Mayıs, 11 Mayıs ve 13 2006: Cumhuriyet Gazetesi'ne bombalı saldırılar yapıldı. Bombalı saldırı haberlerini günlerce manşetinden veren ve “Tehlikenin farkında mısınız” diye kampanyalar yapan Cumhuriyet, bombaların Danıştay saldırganı Alparslan Aslan tarafından atıldığı ortaya çıkınca haberi üçüncü sayfadan tek sütun verdi.
  • 17 Mayıs 2006: Avukat Alparslan Arslan, Danıştay üyelerine saldırıda bulundu. Bir hakim öldü, iki hakim yaralandı. Avukat Alparslan Aslan'ın Cumhuriyet Gazetesi'ni de bombaladığı anlaşıldı.
  • 2 Ekim 2006: İzmir Alsancak'ta bir kafeye düzenlenen bombalı saldırıda, işyeri sahibi İbrahim Çiftçi öldürüldü. Çiftçi, Necip Hablemitoğlu cinayetini işlediğini itiraf etmişti.
  • 12 Haziran 2007: Ümraniye'de 27 el bombası ele geçirildi. Bombaların, Cumhuriyet'e atılanlarla aynı seriden olduğu anlaşıldı. Eski astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Kuddisi Okkır ve yazar Ergun Poyraz'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı. Veli Küçük'ün, Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan ile fotoğrafı ortaya çıktı.
  • 20 Ocak 2008: Ergenekon kapsamında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, Ortodoks Kilisesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 40 kişiyi gözaltına aldı.

    Sorgu sırası Danıştay tetikçisinde

    Kocaeli Çetesi olarak bilinen organize suç örgütünün elebaşı Hadi Özcan, “Ergenekon Soruşturması” kapsamında dün sorgulandı. Tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevinden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirilen Özcan'ın, 'Ergenekon terör örgütü' ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından çağrıldığı öğrenildi. Özcan, geçen yıl 'Körfez Ateşi' adlı operasyon çerçevesinde tutuklanmıştı.Soruşturma kapsamında seri katil olduğu öne sürülen Durmuş Anuçin, Sedat Peker, Yaşar Öz ve Semih Tufan Gülaltay da savcılıkça sorgulanmıştı. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarından Zekeriya Öz'ün, Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ı da sorgulayacağı öğrenildi.


    'Üye olmadan örgüt adına vazife yüklendi'

    Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, Cumhuriyet Başyazarı İlhan Selçuk hakkında gözaltı talimatını verirken "Örgüte üye olmaksızın örgütün amaçlarını bilerek örgüt adına vazife yüklenmek" gerekçesini ortaya koydu.

    Bu arada, şok gözaltılarla ilgili dün yapılan itirazlar da yargıdan döndü. İlhan Selçuk'un avukatlarının, gözaltına alma işleminin yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı itiraz İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi. Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu ve İbrahim Benli'nin avukatlarının itirazı da kabul edilmedi. İSTANBUL