|

Eski başkan öldü tahvilleri değerlendi

Arjantin eski Devlet Başkanı Nestor Kirchner'in ölümüyle, daha piyasa dostu bir rejime geçileceği beklentisi uluslararası piyasalarda ülke varlıklarına alım getirdi

00:00 - 29/10/2010 Cuma
Güncelleme: 22:43 - 28/10/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Eski başkan öldü tahvilleri değerlendi
Eski başkan öldü tahvilleri değerlendi

Arjantin'de ekonomiye devlet müdahalesini savunan eski Devlet Başkanı Nestor Kirchner'in ölüm haberi sonrasında, Arjantin'in ihraç ettiği 2038 vadeli dolar cinsi Par tahvilleri önceki günü yüzde 2,5 değer kazanarak 44,75'e yükseldi. Tahvilin faizi ise yüzde 8,76 düzeyinde gerçekleşti. RBC Capital Markets'in verilerine göre, ülke tahvillerinin geri ödenmeme riskine karşı sigortalama maliyeti de 35 baz puan düştü. Bu düşüş yatırımcıların ülkenin borçlarını ödeyeceğine dair güvenin arttığına işaret ediyor. Ülkede 2003 ile 2007 arasında devlet başkanlığı görevini yürüten 60 yaşındaki Kirchner önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

BÜYÜK TALEP VAR

ABD merkezli IDEAglobal piyasa araştırma şirketinden Enrique Alvarez, "Arjantin varlıkları için büyük talep var" dedi. Alvarez, Arjantin tahvillerine karşı artan talep daha çok siyasi bakımdan verilen bir tepkinin sonucu olduğunu söyleyerek, "Ülke, devlet odaklı ekonomik görünümünü ve oldukça müdahaleci görüntüsünü devam ettiriyor" değerlendirmesini yaptı.



14 yıl önce