Etibank davasında Dinç Bilgin'e 14 yıl hapis

Yeni Şafak
00:0022/07/2005, Cuma
G: 29/05/2017, Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Yaklaşık 5 yıldır devam eden Etibank Davası, 11,5 saat süren karar duruşmasıyla sonuçlandı. Dinç Bilgin'e "ihtilasen zimmet" suçundan 14 yıl hapis cezası veren mahkeme, Cavit Çağlar'ı da 3 yıl hapise mahkum etti.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • GÜLDEN TÜMER/ İSTANBUL


    Bankalar Kanunu'na muhalefet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, zimmet ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından yaklaşık 5 yıldır yargılanan Dinç Bilgin ve oğlu Önay Şevket Bilgin'in de aralarında bulunduğu 23 sanıklı Etibank Davası'nda sanıklara ceza yağdı. Bilgin, ihtilasen zimmet suçundan 14 yıl hapis ve 499 milyon YTL ağır para cezasına, oğlu Önay Şevket Bilgin 9 sene 4 ay hapis 189 milyon YTL para cezasına, Cavit Çağlar nitelikli dolandırıcılık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 20 bin 830 YTL para cezasına, Mustafa Çağlar 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 15 bin 620 YTL adli para cezasına çarptırıldı.

    Dinç Bilgin, Cavit Çağlar ve diğer bazı sanıklar örgüt kurmak ve özel belgede sahtecilik suçlarından ise delil yetersizliğinden beraat etti.

    Oğullara 'aile yapısı' indirimi

    Mahkeme heyeti Şevket Önay Bilgin ve Mustafa Çağlar hakkında hüküm verirken aile yapısı ve ataerkil yapıyı dikkate alarak ceza indirimi yaptı. Heyet, Cavit Çağlar ve Mustafa Çağlar'a verilen cezalara yeni TCK'daki "etkin pişmanlık" maddesini uyguladı.

    Bankanın eski genel müdürü ve yönetim kurulu üyelerinden İsmail Hakkı Karakaya zimmet suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis ve 313 milyon YTL, Mustafa Dinçer 7 yıl 9 ay 10 gün hapis ve 158 milyon YTL para cezası, Şükrü Karahasanoğlu 9 yıl 26 gün hapis ve 278 millyon YTL para cezası, Zeki Ünal 9 yıl 26 gün hapis ve 260 milyon YTL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme para cazalarında üst sınır olan günlük 100 YTL'yi uyguladı.

    Avukatların taleplerine ret!

    İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 11.5 saat süren davanın karar aşamasında daha önce Mahkeme Başkanı Mustafa Akın ile birlikte heyeti "reddi hakim" talebinde bulunan sanık avukatları, üstü kapalı olarak mahkeme heyetini eleştirdi.

    Bilgin'in avukatları, bu aşamada görevlerini iyi yapamayacaklarını ve delillerin toplanmamış olduğu gerekçesiyle reddi hakim taleplerinin kabul edilmemesi karşısında bir üst mahkeme olan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını, daha sonra savunma yapacaklarını açıkladı. Mahkeme heyeti avukatların bu talepleri ile birlikte son savunmalarını yapmaları için süre isteme taleplerini de geri çevirdi.

    Duruşmaya verilen bir saatlik yemek arasının ardından sanık avukatlarının savunmaları alan mahkeme heyeti, kararını açıkladı.

    Mahkeme, Mehmet Nail Keçili, Türker İnanoğlu ve Nevzat Ak'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın ise beraatlarına karar verdi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv