|

FETÖ’cüler yanlışta birleşti

2010 yılındaki KPSS’yle ilgili hazırlanan raporda, sınavdan önce ele geçirdikleri soru ve cevapları ezberleyen şüphelilerin doğru cevap olarak bildikleri ‘koyulaştırılmış şıkları’ işaretleyerek yanlışta birleştikleri vurgulandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2016 Thursday
Güncelleme: 01:12 - 31/03/2016 Thursday
Yeni Şafak

Ankara'da 230 şüphelinin yargılandığı 2010 yılındaki KPSS'de soruların çalınmasıyla ilgili davaya Savcı Yücel Erkman yeni bir delil sundu. Ölçme ve değerlendirme uzmanları tarafından hazırlanan raporda, 3 bin 227 adayın Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerindeki yanlışta birleşme konusu irdelendi. 2010 KPSS'den 5 gün önce Baki Saçı'nın bilgisayarında Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çıktığına yer verilen raporda, verilen her bir sorunun bir şıkkının da koyu olarak işaretlendiği belirtildi.



ÖNCEDEN EZBERLEMİŞLER


Koyu olarak işaretlenen seçeneklerin çoğunun da ÖSYM'nin ilan ettiği doğru cevapla aynı olduğu tespit edildiği belirtilen raporda, Genel Yetenek sorularından 39 ve 53, Genel Kültür sorularından da 9 ve 11 numaralı sorularının koyulaştıran şıkkının ise ÖSYM'nin doğru cevap anahtarı ile örtüşmediği vurgulandı. Buna rağmen sanıkların önceden ezberledikleri şıkları işaretlediğine dikkat çekilen raporda, “Sorudaki küçük değişikliği fark etmeden bu cevapları vermeleri bu soruyu daha önceden görmüş olabilecekleri ve ezberlemiş olabileceklerine yönelik kuvvetli bir kanaat oluşmuştur” denildi. Raporda, yanlışta birleşenlerin arasındaki karı-koca/akrabalık, telefon, iş yeri, adres ve mali irtibatı olduğuna işaret edildi.







Koyu rengi işaretlediler


Genel Yetenek alanındaki 39. soruyu ele alan bilirkişiler, servis edilen soru ile sınavda çıkan soru arasında küçük bir değişikliğin yapıldığını ancak soru kökünün hemen hemen aynı olduğunu vurguladı. Ancak buna rağmen 1927 kişinin asıl doğru cevap olan “D” şıkkı yerine, koyulaştırılmış “A” şıkkını işaretlediği belirtildi. Genel Kültür Testi'ndeki 9. numaralı (servis edilen kitapçıktaki 7. soru) soruyu inceleyen bilirkişiler, sorunun doğru cevabının ÖSYM tarafından “E” seçeneği olarak belirtildiğine dikkat çekti. Ancak sınav öncesi sızan kitapçıkta ise “C” seçeneğinin koyu renkte gösterildiğini belirten bilirkişiler, 3 bin 227 adaydan 1211'inin yanlış olduğu halde koyu renkte belirtilen “C” şıkkını işaretlediğini kaydetti.



#kpss
#fetö
8 years ago