İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Kameroğlu, 10 yıl önce düğünde damat tarafının geline 10 bilezik takabilirken, şimdi bunun 1-2 bileziğe kadar düştüğünü, düğünlerdeki takı törenlerinde düşük gramajlı bileziklerin tercih edildiğini söyledi
Fiyatındaki yükseliş nedeniyle düğünlerde altın takı takanların sayısının azaldığı günümüzde, Türkiye'nin Batı'sında 14 ayar altınlar rağbet görürken, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için 22 ayar vazgeçilmez özelliğini koruyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle başlayan düğün sezonuna karşın kuyumculuk sektöründe satışların düştüğü belirtiliyor.
Türkiye'de bölgelere göre değişmekle birlikte bir düğünde damat tarafının geline taktığı altının tutarı 2007'ye göre 3 kat fiyat artışıyla 15-20 bin lira arasında bulunuyor. Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz ve İç Anadolu'nun bazı illerinde damat tarafının geline hâlâ 22 ayar altın takmayı tercih ettiği, Batı'ya doğru gelindiğinde ise 14 ayar ya da pırlantanın tercih edildiği belirtildi.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, şu anda bin 500 dolar/ons seviyesinde bulunan altın fiyatlarının düşmemek için direndiğini belirtirken, sektördeki “ufacık' hareketin ise başlayan düğün sezonundan kaynaklandığını ifade etti.
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de yüksek fiyat nedeniyle 3 yıl öncesine göre kuyumculuk sektöründe satışların yüzde 90 düştüğünü savundu.
Düğünlerde son dönemde daha düşük gramajlı ve gösterişli bilezik ve setlerin tercih edildiğini belirten Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Evlenirken tercih edilen 18 ayar alyans yerine önce 14, şimdi de 8 ayarlar tercih edilmeye başlandı. 22 ayar Trabzon örme bileziklerinin de 14 ayarı yapılmaya başlandı ve üzerine yaldızla 22 ayar görünümü verildi. Fiyatı yarı yarıya fark ediyor. Çeyrek satışları da azaldı” dedi.






