|

Gül ile Bakoyanni it dalaşını görüştü

Yeni Şafak
00:00 - 24/05/2006 Çarşamba
Güncelleme: 13:35 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Öğle saatlerinde meydana gelen olayın ardından Dışişleri Bakanlığı'na ilk bilgi Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldi. Denizcilik ve Havacılık Dairesi, Genelkurmay ile irtibata geçerken, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ve Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan başkanlığında Ege'deki it dalaşı ve sonrasında yaşananlar için kriz masası oluşturuldu. Gelişmeler saniye saniye takip edildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni de telefon diplomasisi yürüttü. Yunan devlet televizyonu NET, Gül'ün, Helsinki'de bulunan Bakoyanni'yi telefonla aradığını duyurdu. NET, görüşmede iki bakanın, bu olayın ikili ilişkileri olumsuz etkilememesi ümidini dile getirdiklerini ve sürekli temas halinde gelişmeleri yakından izlemeye karar verdiklerini belirtti. Bu arada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, Bakoyanni'nin gezisinin ikinci durağı olan Paris ziyaretini iptal ederek, Atina'ya döneceğini açıkladı. Gül görüşmeden sonra yaptığı açıklamada buna benzer olayları önleyebilmek için güven arttırıcı önlemler üzerinde çalışıldığını söyledi. Dışişleri de Gül'ün Bakoyanni'ye ölen Yunan pilot için üzüntüsünü ve taziyelerini ilettiği açıkladı. Bakanlık, iki bakanın da olayın incelenerek açığa kavuşturulması ve ikili ilişkileri etkilememesi hususunda anlayış birliği içinde olduğunu kaydetti.

Kırmızı hat kurulsaydı çarpışma yaşanmazdı

İt dalaşlarının önlenmesi için iki ülkenin askeri harekat merkezleri arasında muhabere hattı kurulması kararlaştırılmıştı. Dışişleri Bakanı Gül, geçen Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Molivyatis ile, Eskişehir'deki Milli Hava Harekat Merkezi ile Larissa'daki Yunan Ulusal Hava Harekat Merkezi arasında doğrudan ilişki kurulmasına karar vermişti. Havada ihlal iddiasıyla yaşanan tehlikeli uçuşlar ve istenmeyen durumları önlemeye yönelik olarak iki ülkenin askeri makamları koordinasyonun ne şekilde yapılacağına karar verecekti. İlk defa iki ülkenin askeri koordinasyon merkezlerinin birbiriyle iletişime geçmesini öngören bu karar ile tehlikeli uçuşlar da önlenebilecekti. Ancak iki ülkenin bir yıl önce imza koyduğu bu mutabakatın hayata geçirilmesi için son safhaya gelindiği ancak işlerlik kazanmadığı öğrenildi.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER

İki ülkenin hava birliklerinin yönetim merkezleri arasında oluşturulan mekanizma ile Ege sorunlarının temelini oluşturan mil ihlali iddialarından vaz geçilmeyecek ancak, karşılıklı olarak savaş uçaklarının ülkelerinin pozisyonlarını kayda geçirerek geri dönmesi sağlanacaktı. Hedef, kimi zaman iki ülkenin savaş uçağını çarpışma noktasına getiren, kimi zaman da ülkelerin kendi uçaklarını zor durumda bırakan tehlikeli uçuşların önlenmesiydi. Yeni mekanizmadan iki ülke arasında yapılacak olan ve deniz kuvvetlerini de kapsayan tatbikatlarda da yararlanılacaktı. Ege'den kalkan Türk uçaklarının Limni ve Girit'ten iki çıkış noktası bulunduğuna dikkat çekilirken, Türk uçaklarının uluslararası hava sahasına girdiği anda Yunan uçakları tarafından taciz edildiğine işaret edildi. Yunanistan'ın hukuku farklı yorumlayarak FIR hattının ihlal edildiğini iddia etmesi nedeniyle ortaya çıkan sorunun çözümü için istikşafi görüşmelerde çözüm arayışı ise devam ediyor.

Akdeniz'de de İtalyan F-16'ları çarpıştı!..

İtalya'ya ait 2 F-16 savaş uçağının, Akdeniz'de eğitim tatbikatı yaptıkları sırada havada çarpıştıkları bildirildi. İtalyan Hava Kuvvetleri sözcüsü Amedeo Magnani, önceki gece Sardinya adasının 10 kilometre açığında, 2 savaş uçağının havada çarpıştığını söyledi. Magnani, paraşütle atlayan pilotların herhangi bir yara almadan kazadan kurtulduklarını açıkladı. Sözcü Magnani, F-16'ların neden çarpıştığı konusunda henüz bilgi olmadığını kaydetti.

  • ROMA (A.A)


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce